Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další špatný začátek týdne... a jiné zprávy z trhů dluhopisů

Další špatný začátek týdne... a jiné zprávy z trhů dluhopisů

07.04.2009 11:22
Autor: 

Americkým dluhopisům se začátkem týdne opět nedařilo. Vyšší výnosy z minulého týdne byly zajímavé pouze u krátkých splatností, kde ale ztratily necelý 1 bps. Výnosová křivka přitom zestrměla a delší výnosy si připsaly 3,7 bps. Na trhu opět převládly obavy z přílivu nových dluhopisů a z malého objemu papírů odkoupených Fedem. Včera totiž Fed vykoupil jen za 2,53 mld. $ delších splatností, bylo to však jen 22 % nabídnutých dluhopisů. Nicméně Fed oznámil další odkupy již na zítřek. A pokud jde o nové emise, tento týden to budou dluhopisy za 59 mld. $ plus krátké T-Bills. Již dnes to bude za 6 mld. $ 10letých inflačně indexovaných dluhopisů následovaných zítra 35 mld. $ 3letých a ve čtvrtek 10letými papíry za 18 mld. $.
 
Dnešek je bez čerstvých dat, přitom aktivity na trhu se budou s blížícími se Velikonocemi zmenšovat. V asijském obchodování začínají Treasuries cenovým růstem zřejmě v reakci na vyšší výnosy z předešlých dnů. Dnes ale bude trh nucen zažít nové emise, krom zmíněných inflačně indexovaných to budou ještě 12 měsíční T-Bills za 25 mld. $. Futures na akcie zatím nejsou přesvědčivé, přestože dnes začíná výsledková sezóna podniků, a tak vyšší výnosy dluhopisů by mohly tentokrát převážit a znovu podpořit zájem o jisté státní papíry. Změny by ale neměly být nijak výrazné.

Vyšší výnosy evropských dluhopisů v pondělí na trhu převážily, podpořené navíc poklesem akciových trhů. K tomu se přidal výraznější pokles únorových tržeb eurozóny. Pokles výnosů však byl nakonec jen minimální jak díky poklesu výrobních cen, tak především ještě zbytkům optimismu ze zasedání G20 a určitému rozčarování z nevýrazné akce ECB z minulého týdne. Také v Evropě bylo ale s blížícími se svátky obchodování klidnější. Výnosová křivka nakonec klesla po celé délce, největší ztrátu, přes 1 bps, si připsala ve středním segmentu.
 
Z dnes zveřejněných dat by konečná hodnota HDP eurozóny za poslední kvartál 2008 neměla překvapit. Opening calls na evropské akcie jsou po ránu kladné, a to by zpočátku mělo korigovat včerejší cenový růst. Vyšší výnosy by ale později měly znovu vrátit dluhopisy do hry.

České dluhopisy včera zažily další den s podprůměrnými objemy obchodů. Vyšší než očekávaný přebytek únorové obchodní bilance přitom na trh neměl žádný vliv. Také český trh je před Velikonocemi klidnější a spíše sleduje vývoj na sousedních trzích eurozóny. Výnosová křivka nakonec zploštěla, když výnosy na delším konci ztratily přes 5 bps podpořené i poklesem domácího akciového trhu.
 
Ani dnes nebudou zveřejněna žádná nová data. Trhy zatím nereagují na hrátky politiků kolem formování nové vlády. Zveřejněny však byly některé podrobnosti již delší dobu diskutované emise státních dluhopisů pro drobnou klientelu. Nominální hodnota papíru bude 1 , pro obchodování ale bude určeno jisté minimální množství. Obchodovat se bude moci mimo jiné přes internet a další prodejce. První emise by se mohla objevit v třetím čtvrtletí a to v řádu jednotek miliard. Zatím není jisté, zda se uskuteční jedna nebo dvě emise ročně, navíc kupón bude zveřejněn těsně před emisí. Fixní výnos bude zdaněn 15 % a dluhopisy bude možné kdykoliv odprodat zpět. A pokud jde o dnešní obchodování, očekáváme, že bude opět klidnější, sledující vývoj na trzích eurozóny.
 
(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m