Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Úřady v USA nechaly zavřít pět menších finančních institucí

ČTK: Úřady v USA nechaly zavřít pět menších finančních institucí

27.04.2009 8:22
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Americký dohled nad finančním trhem nechal o víkendu zavřít čtyři menší banky a jedno úvěrové družstvo, jejichž finanční stav neodpovídal požadavkům federálních orgánů. Od začátku letošního roku tak ve Spojených státech muselo kvůli dopadům krize skončit už 29 institucí, převážně menších.

"Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) ve svých veřejných sděleních soustavně upozorňovala, že v letošním roce bude takových případů krachu bank přibývat. Toto sdělení to jen potvrzuje," řekl k pádu dalších bank mluvčí FDIC Andrew Gray.

Bank, které musely kvůli špatnému finančnímu stavu skončit, začalo prudce přibývat loni na podzim. Za celý loňský rok jich skončilo 25, o rok dříve jen tři. "Pojištění vkladatelé nepocítí žádné, nebo jen minimální problémy," řekl Gray. Odmítl ale říci, kolika dalším bankám hrozí riziko pádu.

FDIC ručí v pojištěných bankách za vklady do výše 250.000 dolarů na jeden účet. Úřad si vede seznam finančních institucí, které považuje za problematické, jejichž činnost je nutné průběžně sledovat. Na konci čtvrtého čtvrtletí bylo na seznamu 252 takových institucí, FDIC ale jejich názvy nezveřejňuje.

Úpadek banky v USA mívá z pohledu klientů většinou relativně klidný průběh, pokud jde o banku, která je pojištěná. Problematickou banku úřady většinou v pátek odpoledne zavřou, přes víkend jí vyberou nového majitele a v pondělí ráno banka znovu otevře, ovšem s jiným názvem, protože už v ní působí nový vlastník či správce. Pokud nového majitele nemá, klientům jsou pojištěné vklady vyplaceny velmi rychle, zpravidla do týdne.

FDIC a národní úřad pro úvěrová družstva (NCUA) uvedly, že končí úvěrové družstvo Eastern Financial Florida Credit Union, které sídlí v Miramaru na Floridě. Úřad pro regulaci finančního sektoru státu Florida rozhodl, že nucenou správu bude v družstvu vykonávat úřad NCUA. Družstvo má majetek za zhruba 1,6 miliardy dolarů a asi 200.000 členů. Agendu družstva bude přechodně zajišťovat úvěrové družstvo Space Coast Credit Union z Melbourne na Floridě.

Z bank musela skončit First Bank of Beverly Hills, která má sídlo ve městě Calabasas v Kalifornii. Banka má aktiva za zhruba 1,5 miliardy dolarů a spravuje vklady za přibližně miliardu USD. Nucenou správu bude v bance vykonávat FDIC, která už také rozhodla o výplatě náhrady pojištěným klientům. Pád této banky by měl FDIC přijít na 394 milionů dolarů, které vyplatí pojištěným klientům.

Druhou bankou, která o víkendu skončila, je First Bank of Idaho. Ta měla aktiva za 488,9 milionu dolarů a vklady za 374 milionů USD. Její pád bude FDIC stát asi 191,2 milionu dolarů. Nuceným správcem bude FDIC, zatímco agendu banky převezme finanční ústav U.S. Bank z Minneapolis.

Třetí banka, která skončila, se jmenuje Michigan Heritage Bank a sídlí ve Farmington Hills ve státě Michigan. Objem aktiv v ní dosahuje 184,6 milionu dolarů, objem vkladů asi 151,7 milionu dolarů. Pád banky přijde FDIC na zhruba 71,3 milionu dolarů, agendu banky převezme finanční ústav Level One Bank z Farmington Hills.

Čtvrtou bankou, která nezvládla krizi a musela o víkendu skončit, je American Southern Bank z města Kennesaw ve státě Georgia. Aktiva banky se pohybují kolem 112,3 milionu dolarů, zatímco objem vkladů dosahuje zhruba 104,3 milionu dolarů. Její úpadek bude FDIC stát zhruba 41,9 milionu dolarů. Agendu banky převezme finanční ústav Bank of North Georgia z města Alpharetta v Georgii.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university