Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Sněmovna dnes schválila vydání státních dluhopisů za 23,6 mld. Kč

ČTK: Sněmovna dnes schválila vydání státních dluhopisů za 23,6 mld. Kč

13.05.2009 18:42
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes schválila vydání státních dluhopisů v objemu 23,6 miliardy korun na krytí části letošního rozpočtového schodku. Proti původnímu úmyslu pro dluhopisy hlasovala i sociální demokracie. Projednávání doprovázely spory mezi stínovým ministrem financí ČSSD Bohuslavem Sobotkou a exministrem financí Miroslavem Kalouskem ohledně odpovědnosti za hrozící rozpočtové schodky i způsob jejich řešení. Sobotka chtěl projednávání přerušit do pátku, na to ale sněmovna nepřistoupila.
 
Schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy korun, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Odhady letošního výkonu českého hospodářství se však v důsledku krize neustále snižují, ministerstvo financí nevylučuje ani pokles ekonomiky o dvě procenta. Schodek rozpočtu by mohl kvůli výpadku příjmů překročit až 150 miliard korun. Již v dubnu vykázal rozpočet schodek téměř 56 miliard .

Návrh zákona podpořili sociální demokraté, i když původně ho podpořit nechtěli. Předseda jejich klubu Sobotka to nejprve zdůvodnil tím, že nepodpořili ani návrh letošního rozpočtu, nepodpoří tedy ani dluhopisy na krytí schodku. "Necítíme se odpovědni za deficit státního rozpočtu v roce 2009", řekl Sobotka. Svůj názor ale poté sociální demokraté změnili. Sobotka to vysvětlil tím, že nechce, aby se stát dostal do problémů s financováním svých výdajů.

Také opět obvinil bývalou vládu, že rozpočet sestavila nezodpovědně na nereálném odhadu růstu a podcenila propad příjmů způsobený dopady krize. Kalousek to ale odmítl. Poukázal na to, že ani tehdejší prognózy nepočítaly s tak nepříznivým vývojem ekonomiky. Pokud by vyslechl požadavek opozice, aby přepracoval návrh rozpočtu pro variantu růstu kolem tří procent, musel by ho stejně upravovat, protože nikdo nepředpokládal pokles ekonomiky až o více než dvě procenta.

Poslanci dnes také schválili Kalouskův návrh změny rozpočtových pravidel. Ten má umožnit státu, aby mohl pokrýt nedostatek peněz v rozpočtu až do 15 procent výdajů prodejem státních pokladních poukázek. To jsou krátkodobé dluhové cenné papíry se splatností do jednoho roku. Zákon mu dosud dovoluje jen objem do šesti procent.

Současný ministr financí Eduard Janota dnes na poslance naléhavě apeloval, aby na Kalouskův návrh přistoupili. "Jestliže se tento paragraf nezmění, jestliže nezměníme číslovku šest (procent) na 15 (procent), tak já vám garantuji, že do jednoho měsíce ministerstvo financí zavírá účty a přestává fungovat!" prohlásil. Důrazně varoval, že pokud by se schodek státního rozpočtu přiblížil 92 miliardám korun a ministerstvo by nemělo dost peněz, uzavře své účty, přestane vyplácet důchody, platy nebo třeba nebo úroky ze státních dluhopisů. "Ten dopad může být fatální," varoval.

Kalousek zdůrazňoval, že svůj návrh projednal se sociálními demokraty, s jejich předsedou Jiřím Paroubkem i se Sobotkou. "Já už nevím, s kým víc ho mám projednat. Za kým mám jít, aby měla opozice pocit, že jsem ten zákon dostatečně projednal? Za Ďuričkem do basy?" otázal se v narážce na jméno podnikatele Bohumíra Ďurička, který si odpykává trest ve vězení za vraždu jiného podnikatele.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university