Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akvizice v energetickém sektoru: J&T koupila aktiva International Power v ČR za 22,5 mld.Kč, část odprodá ČEZu

Akvizice v energetickém sektoru: J&T koupila aktiva International Power v ČR za 22,5 mld.Kč, část odprodá ČEZu

01.07.2009 9:54
Autor: ČTK

Článek byl aktualizován:

Praha/Londýn/Hradec Králové (ČTK) - Skupina J&T podepsala smlouvu o koupi všech aktiv britské společnosti International Power v České republice za 22,5 miliardy korun (738,3 milionu liber). Vyplývá to z informací společnosti International Power zveřejněných na jejích webových stránkách. J&T tak získá stoprocentní podíl ve společnosti International Power Opatovice včetně jejích akciových podílů ve společnostech Pražská teplárenská a Energotrans, sdělila dnes ČTK.

Na tuto transakci navazuje dohoda s energetickou skupinou ČEZ o prodeji akciového podílu International Power Opatovice ve společnosti Pražská teplárenská. ČEZ dnes potvrdil, že se dohodl se skupinou J&T na koupi podílu 48,67 procenta v Pražské teplárenské. "Nákup podílu bude ukončen v následujících měsících. Detaily transakce nebudou zveřejněny," uvedla dnes tisková mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Tuzemské aktivity International Power prodá včetně dluhu 4,8 miliardy korun (157,5 milionu liber), z transakce tak získá 17,7 miliardy korun (580,8 milionu liber), 380 milionů liber po zdanění, uvedla firma na svých internetových stránkách, na něž upozornil server Týden.cz. Podnik, který operuje ve více než 20 zemích, prodej odůvodnil tím, že v České republice nenašel prostor pro další rozšíření svých aktivit.

Akvizici společnosti Power Opatovice realizuje skupina J&T, ovšem následně předpokládá převod této společnosti do nově vytvářeného Energetického a průmyslového holdingu. Jeho založení v únoru oznámila J&T společně s finanční skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

"Elektrárnu Opatovice hodláme dále rozvíjet a investovat do modernizace tohoto zdroje. Současně také chceme udržovat dobré vztahy s městem a celým regionem. Nepředpokládáme žádnou významnou změnu dosavadní politiky Elektrárny Opatovice v oblasti cen tepla," dodal partner J&T pro korporátní investice a generální ředitel nově vznikajícího holdingu Daniel Křetínský.

Obavy ze zdražení tepla z Opatovic nicméně vyslovila městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové. "Máme obavu, aby nový vlastník investice, které musí Elektrárna Opatovice udělat, plně nepromítl do cen tepla. To by mělo negativní dopad na obyvatele Hradce Králové," řekl ČTK ředitel hradecké firmy Jiří Seidler. Tepelné hospodářství podle něj kupuje z opatovické elektrárny asi třetinu její produkce tepla a v Hradci jím zásobuje asi 24.000 domácností. "Dění v Opatovicích budeme velmi podrobně sledovat," řekl Seidler. V Pardubicích a Chrudimi je situace jiná než v Hradci Králové. Elektrárna tam sama dodává teplo přímo zákazníkům.

Dnešní Hospodářské noviny přinesly informaci, že hlavními zájemci o koupi skupiny Internetional Power jsou skupiny Czech Coal, ČEZ a J&T.

Podle Novákové se společnost ČEZ nemohla vzhledem ke svému postavení na trhu s elektřinou v ČR zajímat samostatně o veškerá aktiva International Power v České republice, která se jejich vlastník rozhodl prodat jako celek. "ČEZ se tedy o koupi minoritního podílu v Pražské teplárenské rozhodl jednat se skupinou J&T, která tato aktiva získá," doplnila mluvčí.

ČEZ má o podíl v Pražské teplárenské zájem v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníce o výkonu 800 megawattů, která v budoucnu zabezpečí také dodávku tepla pro Prahu. "Záměrem projektu paroplynové elektrárny je nahradit v blízké budoucnosti i výkon dožívajících uhelných zdrojů v této lokalitě. Stávající bloky budou postupně odstavovány v období po roce 2015," dodala Nováková.

Pražská teplárenská je největším výrobce a distributorem tepla v Praze. Zásobuje zhruba 265.000 domácností a řadu podniků, administrativních budov a nákupních center. Prostřednictvím dceřiné společnosti Energotrans provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník o instalovaném výkonu 352 MW.

Skupina J&T investuje v oblasti energetiky, energetického strojírenství, automobilového a potravinářského průmyslu. V současné době spravuje majetkové účasti například ve společnostech Pražská energetika, United Energy, Plzeňská energetika, První energetická a UET. Z průmyslových podniků jde o SOR Libchavy, ČKD Blansko nebo SES Tlmače.

Svá aktiva z oboru průmyslu a energetiky vložila J&T do Energetického a průmyslového holdingu vytvořeného společně s finanční skupinou PPF. Ta v holdingu získala podíl ve výši 40 procent za šest miliard korun. Dalších 40 procent je v držení společnosti J&T a 20 procent vlastní Daniel Křetínský, který v nově vytvořené společnosti odpovídá za manažerskou správu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m