Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Ekonomika letos klesne o 4,3 %, deficit dosáhne 5,5 %

MF: Ekonomika letos klesne o 4,3 %, deficit dosáhne 5,5 %

22.07.2009 14:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Text byl aktualizován: Tuzemská ekonomika podle nejnovější makroekonomické prognózy Ministerstva financí ČR letos klesne o 4,3 %. To by byl nejhlubší roční pokles v historii České republiky. Oproti dubnové prognóze tak MF očekává téměř dvojnásobný pokles. V roce 2010 MF očekává růst o 0,3 % (snížení z 0,8 % oproti předchozí prognóze). V roce 2011 má podle Ministerstva financí česká ekonomika růst tempem 2,4 % a v roce 2012 pak tempem 3,2 %.

Deficit veřejných financí kvůli zhoršenému výhledu tuzemské ekonomiky letos stoupne na 5,5 %. Ještě v dubnu odhady počítaly s deficitem na úrovni 4,5 %. "Příčinou je hlubší očekávaný ekonomický pokles a s ním související dezinflace, které budou mít za důsledek nižší daňové výnosy," uvedlo MF s tím, že v uvedeném odhadu jsou zahrnuta dosud přijatá protikrizová opatření. Deficit veřejných financí by tak měl stoupnout na 198 mld. Kč.

Prohloubení deficitu a překročení tříprocentního limitu však nejspíše nebude podle MF pro státy EU nikterak neobvyklé."Dopady na rozpočet přepočítáváme, v pondělí budu o výsledcích informovat vládu," řekl Janota s tím, že čísla zatím nechce nijak komentovat. "Každé procento pohybu HDP znamená 12 až 15 miliard korun v rozpočtu," uvedl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Kvůli vývoji deficitu veřejných financí MF očekává i výrazné prohloubení vládního dluhu. Ten loni činil přibližně 1,106 bilionu korun, což představuje 29,9 % HDP. Letos ministerstvo očekává propad dluhu až na přibližně 1,253 bilionu korun, což představuje 34,5 procenta HDP. I tak by ale ČR splnila tuto podmínku pro přijetí eura, protože podle maastrichtských kritérií nesmí dluh přesáhnout 60 procent HDP.

Patria odhaduje pro letošní rok pokles HDP o pět procent. Zatímco dosud klesal hrubý domácí produkt hlavně kvůli propadu zahraničního obchodu, nyní se recese začíná projevovat i v propadu domácí poptávky, poslední čísla ukazují prudký propad tržeb v maloobchodě.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Patria)


Váš názor
  • CNB
    23.07.2009 10:07

    Je za zákona nezávislá a jejím hlavním ůkolem je hlídat inflaci. Nicméně má ještě i další úkoly a rozhodně mezi ně nepatří sabotování hospodářského vývoje v ČR. Někdy to vypadá, že se o tuto sabotáž snaží. Podle mě je to dáno složením bankovní rady, kde jsem samí teoretikové. Sice s diplomy z renomovaných evropských a amerických universit ale vy skutečnosti z nich žádný neřídil v životě ani uklízečku. Podobný dojem mám i z výstupů NERVu.
    L.H.
  • Jeden starší příspěvek
    22.07.2009 17:29

    Podle Topolánka vláda neplánuje další protikrizová opatření 29.3.2009 Jako bývalý volič ODS jsem již tehdy tušil, že budu trpce litovat. Skutečně nechápu proč si stále hrajeme na hrdiny a ředitele zeměkoule. Nejvíce to bylo patrné loni, když díky spekulacím koruna náhle během pár měsíců posílila o víc než 20% za tichého přihlížení vlády a ČNB.Nás se krize nedotkne hrdě se bijeme v prsa - jak máme úžasnou ekonomiku. Nevidím, neslyším a trochu předvídavosti o tom už vůbec neuvažuji. Z důvodu zdražení koruny řada firem přišla o trhy ještě před krizí neboť zdražit vývozy o 20% se na přeplněných trzích neodpouští. Řada z nich se dostala loni v létě do kolen. Nářky svazu exportérů chladně Topolánek odbýval. Pak nastoupila krize a Ti co byly na kolenou už zpravidla ani nejsou, zato je a bude spousta slušných voličů ODS na dlažbě. Navíc prostými počty kurzové ztráty firem loni dosáhly kolem 250-300 mld,valná část z toho se mohla projevit ve výsledcích firem a být regulerně nyní zdaněno. O kolik šéf firmy Topolánek s cca 10 mil lidmi a jeho finanční ředitel Kalousek přišel je spekulativní, ale mohlo by to být 30-50 mld a tučná náplast na letošní státní rozpočet. Amerika i Čína ,aby v krizi zajistila zaměstnanost doma usiluje trvale o levnou měnu kdy hodnotu stále účelově stlačuje.. ČNB asi podle Big Mac indexu si řekla že CZK je stále podhodnocená a dělá vše, aby koruna ještě posílila. Dnes doplňuji - výsledek setrvačnosti ekonomiky je tady OH
    OH
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data