Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janota: Navržený schodek rozpočtu na příští rok bude 230 mld. Kč

Janota: Navržený schodek rozpočtu na příští rok bude 230 mld. Kč

17.08.2009 8:20
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Pokud se nepodaří změnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, bude navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok činit 230 miliard korun. V České televizi to včera řekl ministr financí Eduard Janota. Janota proto navrhuje například zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Janotův plán také počítá se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr. Pokud se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Janota v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že pokud se nestane nic zásadního, tak v návrhu rozpočtu, který vláda předloží do konce září Poslanecké sněmovně, bude schodek 230 miliard korun. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.
 
K navrhovaným daňovým sazbám Janota řekl, že pokud se je nepodaří uskutečnit, nepovede se státu snížit schodek rozpočtu ze sedmi na pět procent hrubého domácího produktu. Ministr také již delší dobu zdůrazňuje, že je nutné šetřit i na straně výdajů. Janota nepotvrdil sobotní informaci médií, podle níž by měl schodek v případě odmítnutí změn představovat až 256 miliard korun.

Vyšší DPH by podle Janoty mohla platit jen omezeně, a to do roku 2012. V dolní devítiprocentní sazbě jsou například potraviny, dětské pleny, zdravotní a sociální péče i veřejná doprava. Do konce roku 2007 činila pět procent, po schválení reformy veřejných financí vzrostla na devět procent. ČSSD se ji neúspěšně pokoušela vrátit zpět na pět procent.

Kvůli potížím státního rozpočtu Janota podle serveru iHNed.cz navrhuje zvýšit i spotřební daň, kterou stát vybírá z každého prodaného litru benzinu a nafty, a to o korunu na litr. "Do rozpočtu by to přineslo pět miliard. Cigarety a alkohol zatím řešit nechceme. Cigarety a alkohol nehrají tak dominantní roli. U cigaret a alkoholu navíc hrozí riziko, že by se při nějakém razantnějším zvýšení začaly mnohem více než dnes pašovat," řekl Janota serveru iHNed.cz.

Janota za řešení považuje i zdvojnásobení daně z nemovitostí, která je výlučným příjmem obcí a přinesla by jim víc peněz. Stejně tak by viděl rád, kdyby daň z převodů nemovitostí vzrostla ze tří na pět procent. Poslanec ODS Michal Doktor mu ale připomněl, že obce ze zákona mohou zvyšovat sazbu daně z nemovitosti až na pětinásobek. Jak ale řekl, řada starostů se zachovala spíše jako populisté než jako řádní hospodáři a sazbu nezvýšili.

Janota navrhuje snížení výdajů státního rozpočtu o 40 miliard korun. Z této částky by 37 miliard korun mělo připadnout na mandatorní výdaje dané zákonem. "Náš návrh je v souhrnu těch mandatorních výdajů včetně stavebního spoření a včetně různých dávek a podpor někde v řádu do 40 miliard korun," uvedl Janota.

Návrh mandatorní výdaje státního rozpočtu podle Janoty snižuje na úroveň roku 2006. "V roce 2006 před volbami se poměrně masivně tato oblast výdajů zvyšovala. Byl to určitý populární až populistický předvolení balík, který byl schválen a který prostě musíme korigovat. Protože opravdu není stavěn na nízký ekonomický růst, natož na ekonomický pokles," upozornil Janota.

Janota podporuje i postup, aby se v příštím roce nezvyšovaly důchody v případě, že růst cen nepřekročí hranici dvou procent, kdy zákon nařizuje penze zvýšit. Další úspory by podle něj měly přinést úspory ve státní správě, zejména na mzdách, ale budou spíše v řádech miliard než desítek miliard.

Na budoucím vývoji státního rozpočtu se podle něj projeví například propad výběru daní z příjmů firem až o zhruba 20 miliard korun. Nárůst úroků ze státního dluhu si podle něj vyžádá navíc dvě až tři miliardy korun. Na druhé straně je připraven posílit příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury o víc než 12 miliard korun.

Doktor v ČT (487,8 CZK, 0,16%) také řekl, že schodkové návrhy státních rozpočtů by mohla v Poslanecké sněmovně schvalovat výraznější většina poslanců než dosud. Zatím stačí pro schválení státního rozpočtu prostá většina přítomných poslanců. Nově by pro schválení měla být nutná absolutní většina, tedy nejméně 101 hlasů.

Europoslanec a ekonomický odborník sociální demokracie Jiří Havel ale tento návrh v ČT označil za plácnutí do vody. Podle něj by v takovém případě jen předkládající vláda nepotřebovala nic jiného než potřebnou většinu. "Méně peněz na jachty, více peněz na ekonomiku a více peněz na lidí, kteří tou krizí trpí," popsal Havel ve zkratce postup ČSSD proti následkům krize.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data