Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed nechal úroky beze změn, omezí ale podpůrná opatření

Fed nechal úroky beze změn, omezí ale podpůrná opatření

24.09.2009 8:39
Autor: ČTK

Washington/New York (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání finančních trhů nechala základní úrokovou sazbu beze změn v pásmu nula až 0,25 procenta. Fed už ale vidí známky hospodařeného oživení, a proto omezí opatření na podporu trhu bydlení. Dolar po oznámení Fedu zamířil dolů, dluhopisy americké vlády smazaly ztráty a podobně akcie se vydaly vzhůru.

"Ekonomická aktivita se po období prudkého útlumu zvyšuje," uvedla banka po skončení dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Fed rovněž sdělil, že inflace pravděpodobně zůstane delší dobu nízko. Základní sazby chce Fed na nynějším rekordním minimu nechat delší dobu, což si trh vysvětluje tak, že to bude alespoň do konce letošního roku, případně ještě příští rok.

Platnost programu, v jehož rámci Fed plánuje odkup hypotečních zástavních listů až do objemu 1,45 bilionu dolarů (až 24,8 bilionu Kč), zůstane v platnosti až do konce prvního čtvrtletí 2010. Původně centrální banka plánovala, že program ukončí na konci letošního roku.

V praxi to znamená, že Fed bude cenné papíry odkupovat pomaleji než avizoval. Celkový objem prostředků, které na odkup vynaloží, se nemění. Zástavní listy, které Fed odkupuje, emitují polostátní hypoteční agentury Fannie Mae (1,69 USD, 0,60%), Freddie Mac (2,02 USD, 2,02%) a Ginnie Mae.

"Udělali přesně to, co jsme si mysleli. U odkazu na hospodářský růst přešli od popisu 'srovnává se' k popisu 'zotavuje se'. Takže podle Fedu už je recese za námi," poznamenala hlavní analytička společnosti společnosti Decision Economics Cary Leaheyová. V srpnu totiž Fed ekonomickou aktivitu hodnotil tak, že se dostává z útlumu a postupně se srovnává.

Fed se rozhodl zpomalit odkupy aktiv i na předchozí schůzce svého měnového výboru, což bylo v srpnu. Podle analytiků to naznačuje, že šéf Fedu Ben Bernanke a jeho kolegové hospodářskému oživení věří. Fed chce svými podpůrnými kroky mimo jiné přimět Američany ke zvýšení výdajů, neboť právě výdaje se valnou měrou podílejí na růstu ekonomiky.

I když Fed prodlouží platnost programu na odkup hypotečních zástavních listů, průměrné sazby hypoték podle některých ekonomů zřejmě zůstanou nad pěti procenty, kde jsou teď.

Program odkupu aktiv centrální banka zavedla loni v listopadu, tedy krátce poté, co otřesy ve finančním sektoru dosáhly krizového bodu. Fed už koupil hypoteční zástavní listy a dluhopisy hypotečních agentur v celkovém objemu asi 775 miliard dolarů (zhruba 13,2 bilionu Kč). Fannie Mae, Freddie Mac a Ginnie Mae financují většinu nových hypoték lidem, kteří se chystají k nákupu nemovitosti.

Podle jednoho z odhadů Fed kupuje asi 85 procent hodnoty hypoték, které tři zmíněné agentury vydávají. Zjednodušeně řečeno Fed poskytuje peníze na to, aby tyto agentury mohly dál vydávat hypotéky a držely realitní trh nad vodou. Fed tímto způsobem zároveň pomáhá vytvářet poptávku po těchto cenných papírech. Když se krize prohloubila, poptávka právě po tomto typu cenných papírů prakticky vyschla.

Druhotným, ale přitom žádaným produktem tohoto procesu je to, že zároveň klesají sazby hypoték. Zhruba od začátku srpna Fed nakupuje hypoteční zástavní listy a dluhopisy hypotečních agentur tempem 25 miliard dolarů za týden, neboli pět miliard dolarů denně (přes 85 miliard denně).

Základní hypoteční sazba je v USA na 30 let. Průměrný úrok takové hypotéky dnes činí 5,04 procenta, zatímco před rokem činil 5,78 procenta. To podle analytiků ukazuje, že program Fedu zabírá.

Euro k dolaru po zprávě zpevnilo o 0,2 procenta na 1,4825 USD, zatímco před zprávou se jeho kurz pohyboval kolem 1,4771 USD. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,3 procenta na 75,87 bodu.

Příznivě ale zareagoval akciový trh. Ten se prakticky celý den pohyboval kolem hodnot z předchozího dne, po zprávě Fedu se ale hlavní indexy vydaly vzhůru. Dow Jonesův index zpevnil asi o 0,8 procenta na 9910 bodů, podobně širší index S&P 500 vzrostl o 0,7 procenta na 1079 bodů. Index trhu Nasdaq si připsal 0,9 procenta na 2166 bodů. Později se růst zmírnil.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data