Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF: Česká ekonomika se bude z krize zotavovat asi jen pozvolna

MMF: Česká ekonomika se bude z krize zotavovat asi jen pozvolna

03.03.2010 8:18
Autor: ČTK

Washington/Praha (ČTK) - Oživení české ekonomiky z globální finanční krize bude zřejmě jen pozvolné. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF). Zároveň uvedl, že měnová politika je nyní v České republice vhodně nastavená, k jejímu zpřísnění je ale prý nutné sáhnout hned, jakmile tempo oživení nabere na síle. Základní úrok je nyní v Česku na historickém minimu jednoho procenta.

Ve výročním hodnocení české ekonomiky ale měnový fond zároveň varuje před dalšími výdaji v období před květnovými volbami. Nová vláda by se podle měnového fondu měla soustředit na to, aby předložila "důvěryhodný a trvalý" plán střednědobé fiskální konsolidace.

Česká republika ale na finanční krizi podle měnového fondu odpovídá správnými kroky. MMF také uvedl, že směnný kurz koruny odpovídá základním ekonomickým parametrům české ekonomiky.

"Předpokládáme, že hrubý domácí produkt se v roce 2010 zvýší o 1,5 procenta, a to za podpory exportu a tvorby zásob. Tvorba fixního kapitálu zůstane slabší a očekáváme také, že klesnou výdaje spotřebitelů, což bude odrážet pokračující růst nezaměstnanosti, zpomalení růstu mezd a odbourávání fiskálních stimulů," uvedl měnový fond.

Česká ekonomika je do značné míry závislá na exportu, kvůli krizi se ale poptávka v bohatších zemích západní Evropy citelně snížila, což česká ekonomika pocítila. Ekonomové i centrální banka očekávají, že hospodářské oživení v České republice nebude rovnoměrné, z části proto, že vlády zemí eura začnou odbourávat podpůrná opatření. Eurozóna je pro Českou republiku hlavním obchodním partnerem.

Česká národní banka ve své poslední prognóze uvedla, že míra nezaměstnanosti se bude zvyšovat až do prvního čtvrtletí 2011. Kulminovat by měla na 10,4 procenta.

ČNB byla v Evropě jednou z prvních centrálních bank, které na začátku krize okamžitě uvolnily měnovou politiku. K prvnímu snížení základní úrokové sazby ČNB sáhla už v srpnu 2008 a celkem základní úrok snížila o 2,75 procentního bodu. Základní sazba je tak na historickém minimu jednoho procenta. Trhy podle agentury Reuters očekávají, že základní úrok zůstane delší dobu beze změn, s jeho opětovným zvýšením počítají až někdy ve druhém pololetí.

Deficit veřejných financí loni vystoupil na rekordních 6,6 procenta HDP, současná úřednická vláda ale slíbila, že na maximální povolenou úroveň tří procent HDP se deficit dostane do roku 2013.

Obě přední politické strany, tedy sociální a občanští demokraté, chtějí slib respektovat, liší se ale v názorech, jak dojít k cíli. Sociální demokraté, kteří mají podle průzkumů veřejného mínění před květnovými volbami nejvíce preferencí, dávají před snižováním výdajů přednost zvýšení daní pro lidi s nejvyššími příjmy. Chtějí tak zmírnit dopady hospodářské krize na většinu populace.

Ekonomové ale varují, že zvýšení příjmů ke zlepšení stavu veřejných financí nestačí. Problémem jsou především takzvané mandatorní výdaje, tedy výdaje, které vláda musí ze zákona vyplácet. ODS chce prosadit snížení výdajů, a to včetně těch mandatorních, a naopak zvýšení nepřímých daní. Podrobné plány rozpočtové konsolidace ale zatím nezveřejnila.


Váš názor
  • vyšší zdanění
    03.03.2010 9:42

    Jakmile zdraží pracovní sílu (daňovými odvody) zvýší nezaměstnanost, sníží spotřebu. Cestou je vyšší DPH i když to po přechodnou dobu bude bolet. Zaměstnávat pracovní sílu musí být levné!!! Českorupstán je ideální místo pro šedou ekonomiku a ideálním místem pro všechny šejdíře a hendikapuje ty poctivé. Je to druhá třetina problému. Třetí je stárnutí populace. Staří nemají ani příjmy, ale ani výdaje. To se nezmění ze dne na den.
    lime
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data