Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Několik střípků

Několik střípků

09.03.2010 9:58

Na první pohled vypadá příběh Williama Browdera , ředitele fondu Hermitage Capital Management Ltd., a jeho spolupracovníků jako pokračování nekonečného seriálu s názvem „Ztracené moskevské iluze“. Další západní idealista pochopil, na co dávno před ním přišli Napoleon, Hitler a mnozí jiní, kteří se napříč dějinami pokusili zdolat zemi či kapitálový trh na východ od Karpat, že Rusko se dá dobýt, ale nedá se ovládnut, peníze se zde dají vydělat, ale nikdo vám nedovolí odvézt si z nich domů ani kopějku. Máte-li štěstí, zachráníte si holý život. Ve zkratce: Hermitage Capital Management vznikl v Rusku v roce 1996 jako aktivistický investiční fond se záměrem investovat do socialismem zdevastovaných podniků a aktivními zásahy z pozice akcionáře ovlivňovat jejich chod. Zpočátku se mu velmi dařilo, odhaloval podvody a korupci na straně nových ruských podnikatelů a zvyšoval tak hodnotu firem, které spoluvlastnil. Po nástupu Putina k moci se však karta obrátila. Browder se stal nepopulárním a v roce 2005 mu bylo odebráno vstupní vízum. Nikdy se již do Ruska nepodíval. Jeho investiční společnost byla za pomoci státních orgánů ovládnuta lidmi z kriminálního podsvětí a použita ke zpronevěře státních peněz. Na většinu Browerových kolegů byl vyvíjen bezskurpulózní nátlak, a proto postupně opustili Rusko, až na jednoho - Sergeje Magnitského, právníka firmy. Ten byl zatčen a po jedenácti měsících věznění loni v listopadu v cele za nevyjasněných okolností zemřel. Pro zájemce více zde: http://www.opalesque.tv/youtube/William_Browder_Bill_Browder/1 a též zde: http://www.foreignpolicy.com/articles/2009/12/22/they_killed_my_lawyer?page=0,0. Čím více se však probíráte smutnými životními osudy protagonistů příběhu Hermitage Capital Management, pochopíte jednu mnohem podstatnější skutečnost. Velmi hrubě řečeno: mezi státem jako institucí a organizovaným zločinem vede v některých zemích jenom málo zřetelná hranice.

Čínští stavební dělníci pohřbili zaživa sedmdesátiletou ženu, která chránila vlastním tělem dům před demolicí. Zmlátili ji dřevěnými tyčemi, hodili do výkopu a zahrnuli buldozerem. Celému icidentu přihlíželi tři policisté, http://zpravy.idnes.cz/cinska-demolicni-ceta-pohrbila-zaziva-zenu-ktera-branila-strzeni-sveho-domu-17w-/zahranicni.asp?c=A100307_145850_zahranicni_stf. Některé věci se už dost dobře nedají svést na příslovečnou asiatskou neúctu k životu.

Po přečtení výše zmíněných článků jsem se nemohl ubránit pocitu, že analytici prorokující zemím BRIC vůdčí ekonomickou a v případě Číny i politickou úlohu v celosvětovém měřítku podléhají stejnému klamu, jako v třicátých letech minulého století český levicový novinář Julius Fučík, který po svém návratu z cesty po Sovětském svazu napsal sborník statí s názvem „V zemi, kde zítra již znamená včera“.


Váš názor
  • Zmíněnou čínskou zprávu
    09.03.2010 10:40

    jsme tu už probírali včera. Strašně smutné. Ovšem znovu se ptám, zasáhli by sousedi a protestovalo by obyvatelstvo u nás také tak masívně? Přivolali by okamžitě televizi, psali na internet ... Staví se u nás obyvatelstvo za squatery? Brání jejich vystěhování z neužívaných prostor? No a co se týče Fučíka, nebyla proměna, kterou viděl, z hlubokého feudalismu do elektrifikace, přece jen trochu moc rychlá? Tedy potvrzující jeho slova? ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university