Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze (22.-26. 3.): V čele NWR s Erste, napětí na Orcu a tichý růst KITD

Týden na pražské burze (22.-26. 3.): V čele NWR s Erste, napětí na Orcu a tichý růst KITD

26.03.2010 18:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Zejména druhá polovina týdne přispěla k týdennímu zakončení pražské burzy nad metou 1200 bodů. Páteční závěr na 1210,70 bodu znamená pro PX zisk 1,83 procenta.

Do pondělního obchodování vstoupila pražská burza mírným poklesem a s inovovaným složením indexu PX , kterému se v periodickém intervalu obměnila báze, a s aktivitou na bankách. Podíl Capital Research v Erste Group dle regulatorního hlášení banky přesáhl 5% hranici (ZDE). Informačně živo bylo na ČEZu, díky manažerským prodejům akcií z opčního programu za více jak 100 milionů korun (ZDE) a také díky Goldman Sachs, která snížila pohled na evropský energetický sektor jako celek, avšak nadále na ČEZu vidí cca třetinový prostor k růstu titulu (ZDE). Mimo akciové tituly domácího trhu výsledky ohlásila Škoda Auto – v roce 2009 čistý zisk klesl o 68 procent (ZDE). Dále bývalá spadová Zentiva vešla po vytěsnění zbývající části akcionářů pod 100% kontrolu Sanofi-Aventis  (ZDE).

V úterý se korporátní zpráva na ČEZu týkala tureckého tendru na prodej čtyř elektráren s možnou tuzemskou účastí  a dále plánu na zmražení výstavby paroplynové elektrárny v Bulharsku  (ZDE). Erste snížila cíl i doporučení na Telefónice O2  (ZDE). Komerční banka na 29. dubna svolává VH, která bude rozhodovat i o dividendě  (ZDE). V závěru obchodování bylo živo především na KB, ČEZ se pokusil – znovu neúspěšně – udržet nad 900 .

Ve středu index PX vykročil nad 1200 bodů. Energetický a průmyslový holding odhalil, že je dalším zájemcem o podíl v elektrárnách a přilehlých dolech PAK v Polsku  (ZDE). Na PM ČR přišla zpráva o prodeji celkem 6,5% podílu ve firmě ze strany Millgate Capital a Millgate Master Fund  (ZDE). Senát hladce schválil zmírnění podmínek přidělování bezplatných emisních povolenek pro výrobce elektřiny a nově také tepla. Týká se také povinností leteckých dopravců. Finanční ředitel ČEZu Novák v online rozhovoru pro Patria Online uvedl, že DVP se zatím měnit nebude a zůstane v rozmezí 50-60 % čistého zisku  (ZDE).

Čtvrtek přinesl živo na Orcu. Skupina držící více jak 10% podíl hlasovacích práv potřebný ke svolání valné hromady, na ní chce prosadit výměnu představenstva firmy a CEO Otta  (ZDE). Jean-Pierre Mattei, hovořící za skupinu, v rozhovoru pro Patria Online uvedl, pro přežití, investice a další rozvoj Orca je klíčové sražení dluhu nejméně o 25 procent a že zastupuje jak dlouhodobé akcionáře developera, tak i nové investory  (ZDE). Orco reagovalo růstem, který dosahoval v rámci dne i více jak 7 procent. Druhý SPADový developer ECM oznámil plán holdingu s PPF, kde ECM bude držet 25% a PPF 75% podíl  (ZDE).

Pátek se nesl ve znamení dalšího vývoje na Orcu a analytických změn na NWR a Erste. Unicredit zvýšila cíl NWR nad 240 s logickým „koupit“  (ZDE). Citi vydala analýzu reagující na výsledky a prognózu dalšího vývoje Erste Bank. Čeká vyšší ziskovost a méně špatných úvěrů, opatrná je u kapitálové úrovně při přechodu z Basel II na Basel III  (ZDE). Doporučení zní ale nadále koupit se mírně zvýšeným cílem. ECM ohlásila, že v dubnu zahájí dostavbu pankráckého projektu s investicemi v další fázi ve výši 3,5 mld. Kč  (ZDE). Závěr obchodování patřil NWR, které vyšplhalo na letošní maxima. Po ukončení tuzemského obchodování přišla další zpráva na Orcu – firma reportovala, že investor Millenius Investment, patřící ke křídlu požadujícím výměnu představenstva developera, a u nějž tento týden Orco ohlásilo dosažení 7,74% podílu na hlasovacích právech, uvedl, společně s dalšími dvěma subjekty (opravena původní informace Bloomberg hovořící pouze o Millenius) drží 10,09% podíl na hlasovacích právech v Orco Property Group. Ze závěrů valných hromad držitelů warrantů vyplynulo, že u warrantů 2012 nebylo splněno kvórum pro konání VH, u warrantů 2014 byl schválen bod programu, tedy posud expirace do 31.12.2019 (ZDE)

Z pohledu zisků a ztrát celého týdne je tichým vítězem týdne KITD s 5,59% růstem, avšak v patách s NWR, na kterém bylo opravdu živo se ziskem 4,73 %. Erste Bank připisuje 4,61 %, zřejmě dále i díky solidním výsledkům za 4Q09. Orco v rámci týdne získalo 3,71 %, Unipetrol 3,48 %, CETV 3,11 %. V mínusu zůstávají ECM a ČEZ.



Vítězové   Poražení  
KITD 5,59% ECM -1,44%
NWR 4,73% ČEZ -0,39%
Erste Bank 4,61%    
Orco 3,71%    
Unipetrol 3,48%    
CETV  3,11%    
PM ČR 1,14%    
KB  0,77%    
Telefónica O2 0,54%    
AAA 0,51%    
VIG 0,20%    
Pegas 0,18%    

V příštím týdnu nás čeká další várka firemních výsledků. Reportovat budou KIT digital, Unipetrol, VIG a AAA. Otázkou je termín PM ČR (více zde).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university