Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Propad akciových trhů posílil americké dluhové papíry… zprávy z dluhopisových trhů

Propad akciových trhů posílil americké dluhové papíry… zprávy z dluhopisových trhů

21.05.2010 9:40
Autor: 

Americkým dluhopisům se ve čtvrtek dařilo. Zájem o ně podpořil jak nečekané zvýšení počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti tak především obavy, jak se ve světle řeckých protestů podaří udržet stabilitu eurozóny. Navíc MMF opět vyzval Japonsko k přitvrzení fiskální politiky zavedením prodejní daně ve výši 5 %. Kromě domácí poptávky po jistých Treasuries tak trhy pocítily i značný zájem zahraničních investorů. Nic na tom nezměnil ani růst podnikatelské nálady na východním pobřeží USA kompenzovaný ještě poklesem předstihových ukazatelů. Akciové trhy padaly a výnosová křivka nakonec klesla po celé délce a zploštěla, na kratším konci ztratila 6,5 bps a 15,5 bps na konci delším.

Za zmínku stojí, že Senát schválil regulační opatření, která by měla zabránit opakování stávající finanční krize. Pro řadu zákonodárců je však vytvoření regulačního úřadu a omezení některých spekulativních bankovních operací silně kontroverzní, znamená však významné vítězství pro prezidenta Obamu. Údajně se přitom jedná o největší reformu od 30. let minulého století.

Dnešek je bez dalších čísel. Ranní obchodování v Asii koriguje včerejší pokles výnosů a výnosová křivka zestrmuje, rostou rovněž akciové futures. Pozornost se ale soustředí spíše na Evropu, na německé hlasování a schůzku ministrů financí EU v Bruselu. Obě události by měly přinést alespoň částečné uklidnění a tedy i částečnou korekci včerejšího růstu cen Treasuries.
 
Německé dluhopisy včera rovněž posílily. Po krátké ranní korekci obavy o vývoj v eurozóně a ze zavedení dalších regulačních nařízení však oslabovaly akciové trhy a znovu vrátily bundy do hry. Výnosy bundů nakonec klesly po celé délce a výnosová křivka zploštěla, na kratším konci ztratila přitom téměř 3 bps a přes 8 bps na konci delším.

Řecké dluhopisy se obchodovaly v malých objemech s výraznou volatilitou. Výnosy některých splatností proto ztrácely, vedlejší splatnosti rostly atd. To lze snad vysvětlit tím, že některé splatnosti znovu vykupovaly centrální banky. Odpovídá tomu i růst výnosů dluhopisů dalších slabších zemí EMU, kterých se odkupy zřejmě nedotkly. Včerejší záběry z athénských ulic navíc přílišný zájem o řecké papíry nepodporovaly.

Z dnešních dat se největší zájem soustředí na index Ifo podnikatelské nálady. Odhady jsou sice optimistické, hlavní impulzy ale přijdou z politické scény. Jestliže se podaří protlačit v Bundestagu německý podíl do záchranného balíku eurozóny, pak by určité uklidnění mělo korigovat předešlé zisky. Závěry ze schůzky ministrů financí EU v Bruselu budou nejspíše zveřejněny až pozdě večer a trhy dnes neovlivní.

Česká výnosová křivka ve čtvrtek při nadprůměrných objemech obchodů vzrostla po celé délce a zploštěla. Výprodeje postihly především kratší splatnosti, jejich výnosy přidaly přes 6 bps. Při absenci domácích událostí to odpovídá korekci cenového růstu předešlých dnů a oslabení koruny.

Bez zajímavých dat je i dnešek. Hlavní impulzy tak přijdou opět z eurozóny a z vývoje averze k riziku. Určitou korekci včerejších cenových ztrát přitom nelze vyloučit.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.