Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká vláda: Únik z vrtu BP dosahuje 40 tisíc b/d. Podporu slibuje britský premiér, i v obavách o dividendy plynoucí do britských fondů

Americká vláda: Únik z vrtu BP dosahuje 40 tisíc b/d. Podporu slibuje britský premiér, i v obavách o dividendy plynoucí do britských fondů

11.06.2010 13:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Efekt slov podpory z britské vlády, která přislíbila zapojit se do řešení následků havárie ropné plošiny koncernu BP v Mexickém zálivu a pomohla vzhůru akciím BP o několik procent, se částečně umírnil po zveřejnění americké vládní zprávy geologů, která zdvojnásobila odhad ropy unikající do vod zálivu z dosud uvažovaných až 20 tisíc barelů za den na 40 tisíc barelů ropy denně. Akcie BP nicméně po britském příslibu vzrostly z blízkosti úterního 13letého minima o více jak 6 procent a po zakolísání dále rostou o aktuálních 7,5 procent nad 390 GBp a pomáhají celému indexu FTSE a v USA obchodovaná ADR v premarketu posilují o 5,6 %.

„Jsme zneklidněni lidským a přírodním rozměrem katastrofy a chápeme rozhořčení americké administrativy. Potřebujeme nalézt konstruktivní řešení, u kterého nesmíme zapomenout, že z hodnota BP je ekonomickým přínosem lidem v Británii i v USA,“ uvedl šéf BP Hayward. Britský premiér David Cameron, který vůbec poprvé katastrofu komentoval, uvedl, že vláda je připravena BP pomoci řešit následky škod v Mexickém zálivu.

Do „hry o BP“ vstupují jak americké, tak i britské ekonomické zájmy a politické vlivy. V politické rovině, zatímco David Cameron má skrze ekologická témata u voličů spíše přízeň, Barack Obama byl za dosavadní laxnost ohledně dopadů havárie v Mexickém zálivu ostře kritizován a politické body ztrácí, viz například analýza ZDE. V ekonomické rovině, britská strana registruje tlak Američanů na pozastavení výplaty dividendy. Šéf BP Hayward oznámil rozhodnutí v této věci (omezení či zrušení dividendy) 27. července na setkání akcionářů. Dividendy plynou do britských fondů a jsou také příjmem britských penzijních fondů, v jejichž portfoliích akcie BP ne nevýznamně figurují. Americká strana se obává, že společnost, které již nyní klesla tržní hodnota ze 120 k 70 miliardám liber, nebude mít na úhradu ekologické škody, proto tlačí na zastavení dividend.

Dnešní zpráva americké vlády mění jak dosavadní „úspěch“ BP ohledně podílu úspěšně zachycené části unikající ropy, tak především odhad potenciálních škod a s tím souvisejících finančních dopadů na BP. BP uvedla, že od instalace „poklopu“ zachytila 73 324 barelů ropy (v porovnání s odhadem studie u úniku 40 tisíc b/d denně, firma hovoří o cca 15 tisících b/d zachycené ropy). Podle zákona týkajícího se ochrany pobřeží a mořských vod Clean Water Act může být společnost, která je zdrojem havárie, vystavena platbě až 4300 USD za každý barel ropy uniklé do vod.

BP vyčíslila své dosavadní náklady spojené se zahlazováním katastrofy na bezmála 1,5 miliardy dolarů. V případě platnosti odhadu 40 tisíc b/d od havárie plošiny a počátku úniku ropy 20. dubna letošního roku by firmě hrozila při aplikaci Clean Water Act při maximálních 4300 USD pokuty za barel uniklé ropy doposud maximální úhrada přibližně 8,95 mld. USD. (při předchozích odhadu do 20 tisíc b/d cca max. 4,5 mld. USD doposud).

Prezident Barack Obama, který je pod palbou kritiky opozičních republikánů, se sejde příští týden v Bílém domě s předsedou výkonné rady BP Svalbergem. O víkendu se odehrají jednání s Davidem Cameronem.

Katastrofa v Mexickém zálivu překoná dosud největší škodu spojenou s havárií ropného tankeru Exxon Valdez. U Aljašky na konci 80. let minulého století po jeho havárii uniklo do vod přes čtvrt milionu barelů ropy, která zahubila stejný počet kusů ptactva. Dosud se ropa dostala 190 kilometrů od pobřeží, ohrožuje také lukrativní rybářské a turistické oblasti. Nejen Spojené státy, ale například i Mexiko s obavou očekávají blížící se sezónu hurikánů.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, WSJ)


Váš názor
  •  
    11.06.2010 15:10

    Doufám, že v případě, že firma nebude mít na to, aby zaplatila všechny škody, včetně ušlých zisků rybářům, hoteliérům...lehne. To, že plošina není v dobrém stavu společnost věděla a falšovala zásnamy o technickém stavu.
    • ...
      11.06.2010 15:26

      Nevim, kde jste to vycetl, ale jde pouze o spekulace. Po kazde katastrofe, po kazde, se najdou dilci selhani. Nemyslim, ze je natolik evidentni, ze BP falsovala stav plosiny. Navic pad BP by byl totalni prusvih pro cely sektor. Nejsem samozrejme pro jakykoli bailout ci statni pomoc firme a souhlasim s odpovednosti BP, nba druhou stranu zniceni BP nepomuze jiz nikomu a zejmena ne tem nebohym zviratum a lidem zasazenym v zalivu.
      VSE LIMITED
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university