Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ERÚ: Návrh zákona počítá s cenovým stropem pro solární zdroje

Šéf ERÚ: Návrh zákona počítá s cenovým stropem pro solární zdroje

07.10.2010 15:51
Autor: ČTK

(ČTK) - Cenový strop pro elektřinu z obnovitelných zdrojů a poplatek za odchylky v distribuční soustavě zavede další návrh zákona k omezení vlivu obnovitelných zdrojů energie na růst cen elektřiny. Na Žofínském fóru o energetice to dnes řekl šéf Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt. Počítá se také se vznikem fondu, do kterého budou provozovatelé solárních elektráren přispívat pro budoucí likvidaci vyřazených solárních panelů. Zákon by mohl podle Fiřta platit zhruba v březnu příštího roku, nyní ho projednává legislativní rada vlády.

"Podle zákona nebude podporován žádný zdroj, jehož elektřina bude dražší než 6000 za megawatthodinu," uvedl Fiřt. Týkalo by se to však zdrojů připojených až po začátku platnosti nového zákona.

Zákon bude souviset s Národním akčním plánem o obnovitelných zdrojích, který stanovuje limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů. "Podpora obnovitelných zdrojů už nebude neohraničená," uvedl Fiřt. Obnovitelné zdroje se podle něj budou moci rozvíjet jen do té míry, která dovolí státu v roce 2020 vyrábět 13 procent energie z těchto zdrojů, jak se ČR zavázalo v rámci EU.

Měl by být také vytvořen fond pro budoucí likvidaci vyřazených solárních panelů. "Přesná podoba tohoto fondu je ještě předmětem diskuse, ale bude to obdoba jaderného účtu," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Na jaderný účet, který je určený na nakládání s radioaktivními odpady, odvádějí peníze původci těchto odpadů.

Solární elektrárny by podle návrhu měly také platit za situace, kdy způsobují odchylky v distribuční soustavě. "Fotovoltaika a větrná energie nejsou regulovatelné a způsobují odchylky, když vyrábějí více energie, než síť potřebuje," uvedl Fiřt. "Nyní dostanou tyto zdroje zaplaceno za dodanou elektřinu, ale ponesou také zodpovědnost za vyřešení a zaplacení odchylek."

Podle Fiřta by elektřinu z obnovitelných zdrojů neměly v budoucnosti vykupovat distribuční společnosti, ale jeden či dva obchodníci za celou republiku. "Finanční vypořádání by pak probíhalo přes operátora trhu, který má databázi všech registrovaných účastníků trhu s elektřinou," řekl Fiřt. "Centrální řízení by proces vykupování elektřiny zjednodušilo," dodal.

Kvůli vysokým příspěvkům na obnovitelné zdroje hrozí v roce 2011 zdražení elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro průmyslové podniky o asi 17 procent. Vláda nyní hledá opatření jak tento růst cen omezit. Zrušila například podporu solárních elektráren na volné ploše a zrušila jejich osvobození od daně z příjmů. Chce podporovat jen menší sluneční zdroje na budovách.

Podle Fiřta ale stát reaguje příliš pozdě, řada opatření začne platit až od příštího roku a ceny elektřiny tak ovlivní rozvoj solárních zdrojů do konce letošního roku. Kvůli ekonomické krizi v letošním roce poprvé do roku 2003 klesla cena elektřiny. "Cena měla klesnout také příští rok, ale kvůli obnovitelným se tak nestane," uvedl Fiřt. ERÚ podle něho dlouhodobě upozorňoval na zdražení elektřiny v důsledku legislativy podporující obnovitelné zdroje.
Vládou ustanovený koordinační monitorovací výbor předložil vládě tento týden opatření, podle kterého by se zátěž z příspěvku na obnovitelné zdroje rozdělila do více částí. Vláda návrh projedná příští týden, aby začal platit co nejdříve.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas dnes řekl, že Občanská demokratická strana (ODS) chce připravit takové kroky proti zdražení elektrické energie kvůli podpoře solárních elektráren, aby nárůst ceny v příštím roce nebyl dvouciferný. Konkrétní opatření by měla ODS oznámit příští týden.

Cena elektřiny je podle šéfa ODS jedním z klíčových faktorů pro konkurenceschopnost českých firem. Připustit razantní zdražení elektrického proudu by znamenalo zasadit české ekonomice fatální ránu, uvedl Nečas. "Čekalo by nás přesouvání výroby do zahraničí a propouštění, což by ohrozilo daňové příjmy státu a způsobilo existenční problémy v řadě domácností," dodal.

Sociální demokracie zase hodlá předložit vládě novelu zákona, která by měla pomoci v příštím roce omezit zdražení elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren. Novela počítá se zavedením padesátiprocentní daně z příjmu za každou kilowatthodinu vyrobené elektřiny ze solárních zdrojů. Ve středu to řekl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Podle Mládka by stát měl daň vybírat od začátku roku 2011. "Sazba by mohla dosáhnout 50 procent s tím, že stát by pak byl zákonem zavázán vracet výnos daně na podporu solární elektřiny a tudíž by mohly být výrazně sníženy ceny pro český průmysl i české domácnosti," uvedl Mládek.

Novela zákona by také nařizovala příslušnému provozovateli fotovoltaické elektrárny doložit svou vlastnickou strukturu, zejména u akcií na doručitele. Pokud tak ve stanovené lhůtě neučiní, ztratí nárok na dotované výkupní ceny a zelené bonusy. Určení přesného majitele fotovoltaické elektrárny má podle Mládka také zásadní ekologické důvody, a to z hlediska její likvidace po skončení životnosti.

Svaz průmyslu a dopravy ČR poslal minulý týden vládě dopis, ve kterém žádá o zastavení zdražení elektřiny. "Záměrem naší iniciativy je přivést vládu a politiky k přijetí takových opatření, která by zabránila avizovanému skokovému zvýšení cen elektrické energie," uvedl šéf svazu Jaroslav Míl.

K výzvě se připojila také Hospodářská komora ČR. "Průmyslníci a podnikatelé jsou připraveni znovu jednat s vládou o otázkách možného skokového zdražení cen elektrické energie v souvislosti s fotovoltaikou pro rok 2011 a další roky a hledat nástroje a systémové mechanismy, aby k tomuto zdražení, které může mít nedozírné následky pro podnikatele, nedošlo," uvedla dnes Hospodářská komora ve svém stanovisku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data