Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco získalo rozhodnutí o obnovení stavebního povolení pro Zlotu 44, projekt se pokusí dostavět před konáním EURA 2012

Orco získalo rozhodnutí o obnovení stavebního povolení pro Zlotu 44, projekt se pokusí dostavět před konáním EURA 2012

07.10.2010 16:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (8. 10. 9:21) Maršálek mazowieckého vojvodství potvrdil platnost stavebního povolení pro klíčový polský projekt Zlota developera Orco Property Group (OPG). Akcie OPG již v rámci včerejšího dne v sázce na kladné rozhodnutí z Varšavy rostly v Praze o 5 % k úrovni 199 Kč/akcie. Ve Varšavě Orco nakonec rostlo až o více jak 9 %. Dnes v úvodu obchodování titul přidával dalších více než 5 % ve Varšavě a téměž 3 % v úvodu obchodování v Praze k 205 Kč/akcie. „S potěšením oznamujeme potvrzení platnosti stavebního povolení po projekt Zlota 44. Orco nyní může na základě tohoto konečného a platného stavebního povolení obnovit stavební práce na projektu. Ačkoli to dosavadní administrativní a právní průtahy kolem projektu činí velmi obtížným, pokusíme se co nejvíce prací na projektu dokončit před konáním šampionátu EURO 2012 ve Varšavě,“ uvedlo Orco v tiskovém prohlášení.

„Dnešní rozhodnutí guvernéra oblasti potvrdilo to, co Orco ví již dávno. Zlota 44 je precizně připravený projekt, který byl plánován v souladu s polským právem a regulací. Rozhodnutí nám umožňuje obnovit stavební práce na projektu během osmi až dvanácti týdnů,“ uvedl šéf OPG Jean Francois Ott. Dodal, že projekt znamená přínos a zvýšení hodnoty pro zákazníky i akcionáře a poděkoval jak klientům tak akcionářům za dosavadní projevenou trpělivost.

Maršálek Mazowieckého vojvodství Jacek Kozlowski vydal rozhodnutí, podle kterého Orco zcela řádně získalo stavební povolení, které bylo vydáno na zcela správné a korektní dokumentaci a naplnilo všechny procedurální požadavky. „Obstrukce protestujících, které zastavily stavební práce na projektu na řadu měsíců, nicméně znamenají pro Orco rozsáhlé škody a náklady,“ uvedlo OPG v prohlášení.

Analytici KBC Securities k potvrzení stavebního povolení uvedli, že dokončení projektu by mělo společnosti přidat na hodnotě, jelikož by jeho prodej v současném stavu znamenal mnohem nižší realizovanou cenu za metr čtvereční. "Domníváme se však, že k úspěšnému dotažení stavby do konce vede ještě dlouhá cesta. Bude totiž třeba vyjasnit řešení dodatečných záležitostí, jelikož projekt bude pravděpodobně vyžadovat nové subdodavatele a smlouvy o financování. Zprávu považujeme za neutrální," uvedla proto svůj opatrný názor KBC Securities. 

Orco, které původně vlajkový projekt plánovalo dokončit v letošním třetím čtvrtletí, jej muselo zastavit v průběhu hospodářské krize s tvrdými dopady na trh nemovitostí. Orco původně projekt Zlota zahájilo v květnu roku 2008 na základě konečného stavebního povolení vydaného vojvodou mazowiecké oblasti 6. května 2008. V březnu 2009 došlo k pozastavení prací kvůli ekonomické krizi a developer ihned vstoupil do jednání s finančními partnery. Rozestavěna je třetina z celkem 52 pater 192metrové rezidenční výškové budovy, jejíž ambicí je „stát se symbolem moderní architektury ve Varšavě a posílit pozici developera na trhu střední a východní Evropy“. Pozdější obnovení stavebních prací však bylo znemožněno rozhodnutím oblastního soudu z konce července roku 2009, který rozhodl na základě stížnosti skupiny občanů o anulování stavebního povolení přesto, že toto bylo získáno v souladu se všemi právními náležitostmi a procedurami.

Když letos vyplynuly na povrch další průtahy kolem projektu Zlota, šéf OPG Jean Francois Ott přicestoval do Varšavy o projektu v polovině července jednat se zástupcem vojvodství Dariuszem Piatkem, náměstkem starosty hlavního města Varšavy Jackem Wojciechowiczem se zapojením francouzského ambasadora v zemi Francois Barry Delongchampse ve snaze průtahy ukončit. V srpnu rovněž Orco Property Sp. které je polskou divizí OPG, informovalo polskou vládu o přípravných krocích na arbitráž o 600 milionů zlotých (cca 150 mil. EUR) proti zdržování výstavby projektu. “Upozornění neznamená, že arbitráž u mezinárodních soudů proti Polsku bude skutečně zahájena. Orco věří, že situace, která na Polsko vrhá mezinárodně špatné světlo, bude rychle vyřešena a odstraněny rozdíly mezi platnými rozhodnutími a verdikty soudu,” citovaly polské zdroje v srpnu OPG a developer uvedl, očekává rychlé rozhodnutí o platnosti stavebního povolení. "Polský právní systém umožňuje soudům zneplatnit jakékoli stavební povolení na základě méně či více významného podnětu. Případy jsou předkoumávány měsíce a roky, zatímco investor čeká a ztrácí peníze při nejasných lhůtách pro rozhodnutí soudů. Odhad naší denní ztráty při nedokončení projektu je 45 tisíc zlotých (11,25 tis. eur), z toho polovina vynaložené investice a polovina ušlý zisk," stěžoval si tehdy Jean Francois Ott.

(Zdroj: Orco Property Group, TVN CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů