Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed uvalí na banky nové zátěžové testy. Výsledky rozhodnou o možnosti zvýšit dividendy a odkoupit své akcie

Fed uvalí na banky nové zátěžové testy. Výsledky rozhodnou o možnosti zvýšit dividendy a odkoupit své akcie

18.11.2010 11:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Americký Federální rezervní systém odpověděl na tlak amerických bank, který po měsíce vyvíjejí na regulátora, aby jim umožnil obnovit výplatu dividend akcionářům či navýšit jejich absolutní výši. Povolení chce Fed 19 největším americkým bankám, nad nimiž vykonává dohled, vydat až na základě dalšího kola zátěžových zkoušek, které jej mají přesvědčit o jejich kapitálovém a finančním zdraví. Jejich kapitálovou vybavenost opět podrobí parametrům jak základního scénáře tak i negativního scénáře, který počítá s nepříznivým vývojem ekonomiky a pokračujícím tlakem z trhu nemovitostí. Na rozdíl o mimořádně zveřejněných podrobných výsledků testů v roce 2009 ale výsledky nových zkoušek, pro něž banky mají odevzdat podklady do 7. ledna příštího roku, zůstanou veřejnosti utajeny.

Fed uvedl, že jeho rozhodnutí nesleduje žádnou bezprostřední hrozbu pro bankovní sektor, ale je součástí jeho snahy jej podrobněji kontrolovat v souvislosti finanční krize a následné hospodářské recese. Během finanční krize banky omezily či zcela zastavily výplatu dividend. Nyní je chtějí postupně zvyšovat, aby přilákaly nové investory. Fed se chce přesvědčit o jejich kapitálovém a finančním zdraví, než k takovému kroku dojde. „Banky, které chtějí zvyšovat dividendy či přistoupit ke zpětnému odkupu svých akcií, musí nejprve dokázat, že jsou schopny v nejbližších dvou letech odolat ztrátám a naplnit nové kapitálové požadavky,“ uvedl Fed.

Do 7. ledna příštího roku bude muset své informace předat 19 největších amerických bank, nad nimiž má Fed dohled. Mezi prvními bankami, kterým zřejmě bude umožněno navýšit dividendy, jsou Wells Fargo, JPMorgan Chase & Co., PNC Financial Services Group a U.S.Bancorp. Ve výsledcích za 3Q snahu o výplatu dividendy potvrdila také Bank of New York Melllon. Tyto banky by mohly navýšit své dividendy a přistoupit ke zpětnému odkupu akcií již v průběhu prvního čtvrtletí roku 2011. Otázkou je naopak, jak uspějí největší banky Bank of America/Merrill Lynch a Citigroup. Největší bankovní jména ve středu na Wall Street ztrácela, BoA i Citigroup odmítly komentář. BoA/ML zůstává velmi vágní ve svých vyjádřením ohledně načasování splacení státní pomoci. Podmínkou k výplatě dividend či zpětnému odkupu akcií má podle informací uvedených NYT být také právě splacení vládní finanční pomoci. Některé banky tento krok vítají. „Budeme mezi prvními, je to pro nás klíčové,“ uvedl například šéf U.S.Bancorp Richard Davis. Kromě BoA/ML, nad kterou je v této otázce otazník, bude Fedem zřejmě znemožněno zvýšit dividendu či odkupovat své akcie bankovním domům zejména regionálních charakteru, kterými jsou Fifth Third Bancorp, KeyCorp, SunTrust Banks a Regions Financial. Žádná z nich nesplatila státní pomoc, ani se tak nemá stát ve velmi blízké době. Fed uvedl, že se zvláštní podrobností hodlá přistupovat k plánům bank, které by ukázaly na dividendový výplatní poměr ze zisku po zdanění nad 30 procenty.

„Jedním ze skrytých vzkazů pokud jde o krok Fedu je ten, že vláda chce své peníze, které dala na pomoc bankám, zpět nejrychleji jak to jen půjde. Fed za vládu jasně říká, chcete-li navyšovat dividendy, nejdříve zaplaťte nám,“ uvedl bankovní analytik RBC Capital Markets Gerard Cassidy. To ale může být pro banky problém, neboť podmínky na finančním trhu pro navyšování kapitálu ve snaze splatit vládní pomoc ještě nejsou ani na úrovních, na jakých byly ještě na jaře 2009.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, NYT, WSJ, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university