Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko slíbilo další škrty, chce příští rok snížit deficit rozpočtu na 7,4 % HDP z letošních 9,4 %

Řecko slíbilo další škrty, chce příští rok snížit deficit rozpočtu na 7,4 % HDP z letošních 9,4 %

18.11.2010 14:37, aktualizováno: 18.11. 16:47
Autor: ČTK

Aktualizováno

Řecká vláda slíbila přijmout další opatření, která by příští rok umožnila snížit rozpočtový deficit na 7,4 procenta hrubého domácího produktu. Dodržela by tak podmínky úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli, avšak za cenu dalšího propadu ekonomiky. Plyne to z návrhu rozpočtu, který dnes vláda předložila parlamentu. Na letošní rok Atény počítají se snížením deficitu na 9,4 procenta.

Schodek má podle vládního plánu klesnout o 5,1 miliardy eur (asi 126 miliard Kč) na 16,8 miliardy eur. Minulý měsíc vláda v prvním návrhu rozpočtu počítala se snížením schodku jen o 2,2 miliardy eur. Ministři financí zemí eurozóny však tento týden Aténám doporučili uskutečnit další úsporné kroky, díky nimž Řecko splnilo rozpočtové cíle sjednané v rámci květnové dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o finanční pomoci v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč).

"Máme-li splnit rozpočtové cíle pro rok 2011, musíme přijmout další fiskální kroky založené na racionalizaci veřejných výdajů a strukturálních reformách," uvedl v parlamentu řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Plán rozpočtu počítá například se snížením provozních a mzdových výdajů ve ztrátových státních podnicích, snížit se ale mají i náklady na zdravotní péči, stejně jako výdaje na obranu země. Vláda se také z 11 na 13 procent chystá zvýšit spotřební daň, naproti tomu daň z přidané hmoty v turistice, stejně jako DPH za léky, půjde opačným směrem. Z nynějších 11 procent se sníží na 6,5 procenta.

"Je to obtížný rozpočet, který pokračuje v duchu předchozího roku," řekl Papakonstantinu. Rozpočet podle něj musí brát stále ohledy na to, že Řecko stále nemá úplný přístup na mezinárodní finanční trhy, aby si financování mohlo zajistit tam. I tak ale podle něj vláda myslela na to, aby parametry rozpočtu umožnily tvorbu pracovních míst a růst hospodářství.

Řecko mělo v letošním roce snížit rozpočtový deficit původně na 7,8 procenta HDP, schodek však bude kvůli dopadu slabé ekonomiky a úsporných opatření na státní příjmy podstatně vyšší. Navíc statistický úřad Evropské unie Eurostat revidoval loňský deficit na 15,4 procenta z dosud uváděných 13,8 procenta.

Řecká ekonomika se bude pod tlakem vládních škrtů a zvýšených daní propadat i příští rok. Vláda v rozpočtu předpokládá, že HDP po letošním propadu o 4,2 procenta klesne o další tři procenta. Státní dluh se kvůli dalšímu vysokému deficitu zvýší na konci příštího roku na 152,6 procenta z letošních 142,5 procenta HDP.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data