Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s: Irský rating snížíme o několik stupňů, zůstane v investičním pásmu. Zelení opouštějí irskou vládu a chtějí volby

Moody’s: Irský rating snížíme o několik stupňů, zůstane v investičním pásmu. Zelení opouštějí irskou vládu a chtějí volby

22.11.2010 12:34, aktualizováno: 22.11. 16:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody’s Investors Service uvedla, že velmi pravděpodobně sníží Irsku rating dluhových závazků země o několik stupňů směrem dolů, avšak že zůstane v investičním pásmu. „Nucená pomoc ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu zvýší dluhovou hranici země a představuje negativní úvěrové riziko pro zemi,“ uvedla Moody’s.

Balík finanční pomoci podle Moody’s zvýší s bankovními aktivy spojené závazky v bilanci vlády a její celkové zadlužení. Rozsah zvýšení vládního dluhu, který je diskutován, předčil naše očekávání z října, kdy jsme stávající rating země na stupni Aa2 podrobili procesu přehodnocení,“ uvedl analytik Moody’s Dietmar Hornung. Lze proto dle něho očekávat snížení ratingu země o několik stupňů, avšak i po tomto snížení zůstane hodnocení závazků Irska v rámci investičního pásma.

Rozhodování o finanční pomoci irskému bankovnímu sektoru podle slov eurokomisařky Amelie Torresové podrobně sleduje také antimonopolní úřad EU, kvůli případnému narušení spravedlivé konkurence. Dodala ale, že žádné konkrétní vyšetřování zatím zahájeno nebylo.

Do irských událostí promluvila výrazně také strana zelených. Ta se rozhodla opustit irskou vládu a volá po konání voleb v lednu příštího roku. Zároveň ale zelení uvedli, že budou podporovat vládu tak dlouho, dokud bude nutné pro úspěšné zajištění finanční pomoci zemi. "Jsme přesvědčeni, že země potřebuje v příštích dvou měsících tři klíčové věci: důvěryhodný rozpočtový plán do roku 2014, rozpočet na rok 2011 a zajištění finanční pomoci EU a MMF. Zároveň si ale myslíme, že lidé potřebují politickou jistotu pro další období. Proto požadujeme stanovení termínu voleb na druhou polovinu ledna příštího roku. Od roku 2007, kdy jsme vstoupili do vlády, jsme se snažili podpořit stabilitu a reformy ekonomiky, jakkoli to bylo obtížné - pojmenovali jsme stiuaci bank a snažili se stabilizovat bankovní systém Nyní potřebujeme další kroky k přesvědčení trhů a získání jejich důvěry v banky a veřejné finance. Nyní činíme toto rozhodnutí v především v irském národním zájmu," uvedli zelení.

Ještě dříve chce volby opozice. "Je důležité, abychom co nejdříve měli novou vládu," prohlásil v pondělí předseda irských labouristů Eamon Gilmore. "Já upřednostňuji rozpustit parlament ještě dnes a vypsat volby v co nejbližším datu. To by umožnilo zvolit novou vládu do poloviny prosince," dodal Gilmore.

"Z rozsahu úvěrových knih bank je jasné, že nejsou rizikem jen pro Irsko, ale pro celou eurozónu. Banky musí být zmenšeny tak, aby odpovídaly reálným potřebám irské ekonomiky, irských spotřebitelů a irského podnikání. To musí být primární úkol," uvedl k bankovnímu sektoru ministr financí Brian Lenihan. Lenihan připomněl že Irsko teď určitě nekrachuje, protože má hotovostní rezervy v rozsahu 20 miliard eur a nové peníze k pokrytí deficitu bude potřebovat až ve druhé polovině příštího roku. Úvěr od EU a MMF bude mít podle ministra jen záložní charakter a vláda se k jeho čerpání uchýlí až "v poslední instanci". Lenihan vyjádřil naději, že Irsko dokáže napodobit Jižní Koreu, která dostala od MMF krizovou půjčku v roce 1997 a byla schopna se vrátit na finanční trhy už o rok později.

Ministr financí zdůraznil, že Irsko vůbec neuvažuje o tom, že by nutilo přednostní věřitele pěti irských státem sanovaných bank přijmout ztráty ze svých investic do jejich dluhopisů, jak to do budoucna požaduje od věřitelů insolventních států eura německá kancléřka Angela Merkelová. "Jako suverénní stát jsme se vždy hlásili k placení našeho nadřízeného dluhu. Nevím o žádném tlaku na to, abychom jej nectili," řekl Lenihan.

Pomoc Irsku slíbila dnes i Británie, která není členem eurozóny, avšak irský bankrot by těžce dolehl na její banky a vývoz. Britský ministr financí George Osborne uvedl, že na bilaterálním základě půjčí Londýn Irsku navíc k úvěru od EU a MMF asi sedm miliard liber (zhruba 202 miliard Kč). Švédsko, které si v EU rovněž uchovalo vlastní měnu, přislíbilo Irsku až 1,5 miliardy eur.

Kurz eura k americkému dolaru se po zprávě o několikastupňovém chystaném snížení ratingu Irska od Moody's a vyjádření zelených nadále padá k k americkému dolarů a denní minima rozšířil až na současných 1,3612 USD/EUR při denním maximu pro euro 1,3786 USD/EUR, v rámci denního rozpětí tedy ztratil již 1,7 centu.

(Zdroj: Moody’s Investors Service, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university