Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ERÚ: Ceny elektřiny domácnostem příští rok stoupnou o 4,6 %, velkoodběratelům o 5,2 %. Pokud včas projde legislativa...

ERÚ: Ceny elektřiny domácnostem příští rok stoupnou o 4,6 %, velkoodběratelům o 5,2 %. Pokud včas projde legislativa...

30.11.2010 15:29, aktualizováno: 30.11. 17:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes vydal cenové rozhodnutí s regulovanými cenami za elektřinu pro příští rok. Dle platné legislativy je povinen tak učinit nejpozději jeden měsíc před jejich účinností, tedy do konce listopadu a to přes fakt, že ke dni vydání cenového rozhodnutí nenabyla účinnosti vládní novela zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, kterou projednává Senát Parlamentu ČR a která obsahuje klíčová opatření vlády pro omezení nárůstu cen elektřiny pro koncové uživatele v příštím roce.

V případě, že se do konce roku 2010 podaří dokončit legislativní proces novely obsahující opatření k omezení nárůstu cen elektřiny (180/2005 Sb.), dotace ze státního rozpočtu umožní pokrýt meziroční nárůst cen více než z poloviny. Tím u domácností dojde k meziročnímu nárůstu cen elektřiny v roce 2011 v průměru o 4,6 procenta a  nárůst u velkoodběratelů bude činit 5,2 procenta, uvedl ERÚ. "V případě novely zákona č.180/2005 Sb. Energetický regulační úřad neprodleně vydá změnu tohoto cenového rozhodnutí," uvedl ERÚ. Premiér Petr Nečas v druhé polovině října oznámil, že vláda pro rok 2011 omezí růst cen elektřiny u podniků i domácností nejvýše na 5,5 procenta.

Vzhledem k tomu, že v dnes vydaném cenovém rozhodnutí ERÚ nemůže být uplatněna tato dosud neschválená novela zákona, ERÚ stanovuje, že bez tohoto vlivu (včasného schválení novelyby ceny pro domácnosti v roce 2011 vzrostly meziročně až o 11,2 % a pro velkoodběratele v průměru až o 14,5 %. Hlavní příčinou možného nárůstu cen elektřiny je zvýšení složky ceny přenosu a distribuce elektřiny sloužící ke krytí nákladů na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů a kogenerace, a to z letošních 166 Kč/MWh na 578 Kč/MWh pro rok 2011.

"Pokud by Senát ještě na počátku prosince novelu schválil, systém by mohl stále zafungovat, jak bylo původně předpokládáno, aby bylo dosaženo nižšího nárůstu cen elektřiny. Pokud by Senát vrátil návrh do PS, pak se zřejmě nutně posouváme do roku 2011," uvedl již v listopadovém online rozhovoru na Patria.cz místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček. "Tvrzení ERÚ, že pokud novelu Senát rychle neschválí, tak způsobí růst cen elektřiny v roce 2011, není pravdivé. Pokud Senát novelu vrátí dolní sněmovně s pozměňovacími návrhy, lze stihnout veškeré legislativní lhůty tak, aby ERÚ mohl vydat cenový výměr, který zaručí, že elektřina vzroste maximálně o vládou garantovaných 5,5 procenta. Zároveň se tím podstatně sníží riziko arbitráží či soudních sporů," oponuje mluvčí fotovoltaické asociace Jan Hlaváč.

"Z pohledu ERÚ je důležité, že vzniklou situaci částečně kompenzuje pokles ceny tzv. silové elektřiny na velkoobchodním trhu (neregulované úřadem). Za další významný faktor ERÚ považuje to, že na tuzemském trhu dochází vlivem rostoucí konkurence ke snižování cen a ke sblížení cen jednotlivých dodavatelů," uvedl úřad v tiskovém prohlášení. ČEZ dnes uvedl, že od příštího roku sníží cenu silové elektřiny pro domácnosti o 2,5 procenta, konečnou cenu pro spotřebitele ale zvýší. "Silová elektřina do celkové ceny elektřiny přispívá zhruba třetinou. Celková výše plateb zákazníků za elektřinu je závislá na součtu plateb za silovou elektřinu a za regulované služby, které stanovuje Energetický regulační úřad. Zde se především projevuje vliv - ať přímý nebo nepřímý... podpory obnovitelných zdrojů. Proto celková platba pro zákazníky v ČR meziročně vzroste," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Snížení ceny silové elektřiny oznámil již také E.ON či skupina RWE.

Jinými slovy, zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkém rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Poslední odhady ERÚ před zveřejněním vládních opatření hovořily o zdražení elektřiny pro domácnosti o asi 12 procent a pro podniky o zhruba 17 procent. Do konce roku by podle slov místopředsedy ERÚ a šéfa sekce regulace Němečka mohlo být připojeno přes 1800 MW instalovaného výkonu solárních elektráren.

Energetický regulační úřad dnes také oznámil, že o 0,4 procenta meziročně snižuje průměrnou cenu za distribuci plynu v České republice pro příští rok. Cena za distribuci plynu je součástí takzvané regulované složky ceny plynu, která tvoří asi čtvrtinu celkové ceny této komodity. "Razantní pokles ceny za přepravu na vstupu do ČR a zpoplatnění přepravy k podzemním zásobníkům plynu pro rok 2010 se ukázaly jako pozitivní krok, který měl za následek zvýšení počtu dovozců plynu do ČR a přispěl k dalšímu rozvoji konkurence na českém trhu," uvedl ERÚ. Negativně se však podle úřadu u distributorů projevuje dlouhodobý trend poklesu spotřeby plynu.  RWE Transgas dnes nicméně oznámila, že domácnostem příští rok zdraží plyn o 2,3 procenta. Zdražení firma přičítá propadu kurzu koruny vůči dolaru, dlouhodobému růstu ceny ropy na světových trzích a změně regulovaných distribučních poplatků.

Přehled opatření vlády:

U emisních povolenek přidělených pro roky 2011 a 2012 rozhodla vláda o uvalení darovací daně se sazbou 32 % ze stanovené ceny jedné povolenky. Daň se má týkat pouze elektrárenských společností, nikoli tepláren a bude použita jen pro současné alokační povolení, v letech 2013 - 2020 chce vláda postupovat nikoli cestou rozdávání povolenek, ale aukčním prodejem.

U solárních elektráren vláda rozhodla o zavedení srážkové daně ve výši 26 procent. Tato daň má státu v příštím roce přinést zhruba 4,2 miliardy korun. Srážková daň se má týkat solárních zdrojů zapojených v letech 2009 až 2010 s instalovaným výkonem nad 30 kW. Nedotkne se ale střešních panelů pro využití v domácnosti.

Vláda dále zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu. Toto opatření má přinést 1,7 miliardy korun. Zhruba jedna miliarda korun pak bude na kompenzaci zdražení elektřiny vynaložena ze státního rozpočtu.

(Zdroj: ERÚ)


Váš názor
  • je to šmejd
    30.11.2010 16:37

    to je jak s plynem, dolar je z 36 na 19, plyn na desetiletém minimu a u nás cena plynu jen neroste a ješte máme být rádi že nezdražuji, kde je za těch 10 let kurna nějaké zvyšování produktivity, resp kde se fláká antimonopolní úřad
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: je to šmejd
      30.11.2010 17:19

      Pokud tam bude Klauzova privatizační úderka, která potřebuje stálý přísun peněz nápravy se nedočkáme
      Homo
  • Aha
    30.11.2010 16:23

    tak už mi je jasné, proč Čez šel zase dolů...Nevím, myslela jsem si, že čez dostane vyjímku...Jsem to ale blbec nejapný
    ZUZKA
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university