Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočty 2011: Slovensko sníží schodek, Maďarsko zvýší výdaje po kalkulaci vyššího růstu ekonomiky

Rozpočty 2011: Slovensko sníží schodek, Maďarsko zvýší výdaje po kalkulaci vyššího růstu ekonomiky

08.12.2010 13:05, aktualizováno: 8.12. 15:46
Autor: ČTK

Aktualizováno

Slovenský parlament dnes schválil návrh státního rozpočtu na příští rok. Materiál počítá s ozdravením veřejných financí, jejichž schodek by měl klesnout na 4,9 % HDP z letošních odhadovaných 7,8 % výkonu ekonomiky. Vládní koalice se navzdory dřívějším rozporům kvůli volbě generálního prokurátora sjednotila a rozpočet hladce prosadila.

Ke zlepšení kondice veřejných financí má přispět úsporný balík opatření, který počítá například s dočasným zvýšením základní sazby daně z přidané hodnoty na 20 procent ze současných 19 procent. Příjmy státu mají v příštím roce stoupnout na 13,15 miliardy eur (zhruba 330 miliard Kč) z letošních 11,87 miliardy eur. Mírně vzrostou výdaje, a to na 16,96 miliardy eur. Schodek rozpočtu tak má klesnout na 3,81 miliardy eur oproti letošním očekávaným 4,54 miliardy eur.

"Tento rozpočet je dobrou zprávou, protože tato nebezpečná cesta končí. Příští rok budou výrazně ozdravené veřejné finance, což vytvoří podmínky a předpoklady pro růst ekonomiky, růst zaměstnanosti a růst životní úrovně, a zabrání tomu, aby jsme měli takové problémy, jaké zažívají dnes například v Maďarsku nebo v Řecku," řekl ministr financí Ivan Mikloš.

Nejsilnější opoziční strana Směr-SD materiál kritizovala, chtěla přidat například pro zemědělce nebo na silnice. Se svými pozměňovacími návrhy však neuspěla.

Maďarská vláda mírně zlepšila výhled růstu hrubého domácího produktu na příští rok. Díky silnému růstu průmyslové výroby a vývozu by ekonomika měla příští rok stoupnout o více než tři procenta. Parlament v úterý schválil hlavní parametry rozpočtu na 2011. Rozpočtový deficit má činit 687,4 miliardy HUF (62,1 miliardy Kč). V pozměňovacích návrzích vláda přeložila návrh na dodatečné výdaje 70 miliard HUF. Tyto peníze chce získat z vyššího ekonomického růstu. "Změny v průmyslové výrobě byly velmi silné, vývoz v poslední době vysoce rostl, a to přinese potřebné daňové příjmy na pokrytí těchto výdajů," uvedl v rozhovoru pro televizní stanici m1 státní tajemník ministerstva hospodářství Zoltán Cséfalvay.

Původně vláda čekala růst tři procenta. Trhy odhadují, že maďarská ekonomika příští rok stoupne o 2,7 procenta. Úterní statistika podle analytiků ukázala na to, že růst průmyslové výroby v říjnu zpomalil na 8,3 procenta, a byl nižší, než se čekalo. Nižší ekonomický růst by narušil rozpočtové příjmy a ohrozil tak plán vlády snížit rozpočtový deficit v příštím roce na 2,94 procenta HDP. Většina analytiků se ale shoduje na tom, že rozpočet má dostatek rezerv pro pokrytí případné výpadku v příjmech. Mnohem horší tak zřejmě pro zemi bude splnit letošní plán, který počítá s deficitem 3,8 procenta HDP. Za leden až listopad se deficit prohloubil a dosáhl 151 procent celoročního cíle. Cséfalvay o letošním schodku nehovořil. Věří však, že deficit zůstane pod třemi procenty HDP i v roce 2012. Vláda nyní podle jeho slov pracuje na sérii reforem, které mají změnit nákladný a neefektivní systém zdravotní péče a vzdělávání. Plánuje rovněž změny v dopravních společnostech, které nyní pro své přežití potřebují státní podporu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data