Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch sráží Irsku rating o tři stupně na „BBB+“, výhled stabilní

Fitch sráží Irsku rating o tři stupně na „BBB+“, výhled stabilní

09.12.2010 12:24, aktualizováno: 9.12. 13:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Ratingová agentura Fitch snižuje Irsku hodnocení dlouhodobých závazků v cizí měně na stupeň „BBB+“ z dosavadního „A+“ a stanovuje stabilní výhled. Zároveň snížila rating krátkodobých závazků (IDR) na „F2“ z „F1“. Ke snížení na „BBB+“ z dosavadního „A+“ dochází také u dluhu vydávaného národní agenturou pro správu dluhu NAMA. Snížení ratingu je vyústěním jeho přehodnocení zahájeného 18. listopadu a navazuje na předchozí snížení ratingu země na stupeň "A+" s negativním výhledem z 6. října tohoto roku.

Podle Fitch snížení ratingu odráží dodatečné fiskální náklady restrukturalizace bankovního systému a dodatečné návazky plynoucí ze záruk irskému bankovnímu sektoru (dluh a depozita na konci 3Q10 na úrovni 93,5 procenta HDP). Odráží zároveň slábnoucí výhled růstu irské ekonomiky jako výsledek zostření finanční krize v zemi, stejně jako postupnou ztrátu schopnosti samofinancování země na finančních trzích.

„Míra a tempo zhoršování veřejných financí, pokračující eskalace fiskálních a makroekonomických rizik plynoucích z bankovního sektoru, kombinovaná s vysokou nejistotou ohledně dalšího vývoje ekonomiky a ztráta přístupu na trhy znamená, že ratingové hodnocení závazků Irska nadále není slučitelné s hodnocením na úrovni vyššího investičního stupně,“ uvedla Fitch. „Ponechání ratingu v investičním pásmu pak odráží externí pomoc EU a MMF a také spoluúčast irské vlády, která se zavázala k fiskální konsolidaci a podpoře ekonomiky,“ doplňuje Fitch.

Irský strukturální schodek, který MMF letos odhaduje na 8,6 procenta HDP, je nejvyšší ze všech zemí eurozóny hodnocených Fitch v rozmezí „A“ až „BBB“. Nejhlubší je také potřeba stabilizace dluhu vůči HDP. „Dokonce při předpokladu, že by nehrozily další náklady spojené s bankovním sektorem a při vyloučení garantovaného dluhu vydávaného NAMA vzroste poměr hrubého vládního dluhu k HDP v roce 2013 na 103 %, respektive k vládním příjmům na 288 % v porovnání s průměrem zemí hodnocených „A“ na 44 % a 144 %. Platby úroků z dluhu vůči příjmům vlády narostou na 15 procent v roce 2014, velmi výrazně nad medián ratingové skupiny „A“ na 5 %.

Fitch zároveň upozornila, že součástí irského podílu na finanční pomoci v rozsahu 17,5 miliardy eur je také 10 miliard liber, které jsou ze zdrojů Národního rezervního penzijního fondu (NPRF) a budou použity na podporu bank. "To znamená další zhoršení kvality aktiv," konstatovala Fitch. Schopnost irské vlády flexibilně financovat své potřeby je dle agentury výrazně omezena před externí pomoc 67,5 mld. eur z EU/MMF. Na druhé straně ponechání ratingu na investičním stupni dle Fitch odráží "diverzifikovanou, investicím příznivou ekonomiku zaměřenou na vysokou přidanou hodnotu, moderní správu dluhu a sociální stabilitu".

Zajišťovací konktrakty CDS na irský dluh v reakci na snížení ratingu Fitch vzrostly o 13 bazických bodů na 539 bps. Snížení ratingu se naopak nepodepisuje na výnosech dluhopisů, když u 10letých poklesl o 3 bps na 8,18 procenta. Euro k americkému dolaru na zprávu reagovalo ponorem pod 1,32 USD/EUR až na 1,3197, aktuálně se pohybuje na hladině 1,3215 USD/EUR, kam se sesunulo z ranních úrovní nad 1,33 dolaru k euru.


Intradenní vývoj eura k americkému dolaru (online):


(Zdroj: Fitch Ratings)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university