Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chanos: Růst čínského trhu nemovitostí se vymyká kontrole, regulace je obcházena

Chanos: Růst čínského trhu nemovitostí se vymyká kontrole, regulace je obcházena

17.12.2010 12:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Růst čínského trhu nemovitostí pokračuje nezmenšenou silou a nenechává se ochladit ani řadou opatření čínské vlády, která jsou masivně obcházena. Uvedl to Jim Chanos, hedge-fund manager, který předpověděl pád čínského trhu nemovitostí počínaje rokem 2010 a této myšlenky se nevzdává. Ceny nemovitostní v 70 největších čínských městech v listopadu vzrostly meziročně o dalších 7,7 procenta a to přes kroky čínské vlády v podobě omezení poskytování hypoték a slibu zavedení nemovitostní daně. Prodeje čínských nemovitostí celkově v listopadu vzrostly o dalších 14,5 procenta.

„Regulace čínské vlády je obcházena. Boom nemovitostního trhu je k nezastavení a před koncem roku bude dále vrcholit,“ uvedl Chanos v interview pro Bloomberg. Jeho názor na čínský trh nemovitostí zůstává vyhrocen, když zopakoval, že země je „na cestě do pekla“ kvůli významu realitního trhu a developmentu pro růst celé ekonomiky. „Na trhu převládají spekulanté, miliony bytů zůstávají volné. Čínská bublina je tisíckrát větší, než čeho jsme byli svědky u Dubaje,“ míní Chanos.

Meziroční tempo růstu nemovitostního trhu v Číně podle vládních statistik v listopadu přibrzdilo, ceny ale pokračovaly v růstu osmnáctý měsíc v řadě. Největší veřejně obchodovaný developer v zemi, kterým je China Vanke, oznámil, že jako první realitní firma v zemi letos přesáhne 100 miliard jüanů ročního objemu tržeb, v přepočtu 15 mld. USD. To je číslo, kterým developer operoval až pro konec roku 2014, když se snažil odvrátit zavedení vládních opatření proti růstu trhu nemovitostí. Shanghai Forte Land uvedla, že její tržby do listopadu dosáhly 12,6 mld. jüanů při celoročním cíli 11,5 mld. jüanů. Shimao Property Holdings do konce listopadu dosáhla 91 % celoročního cíle 30 miliard jüanů. Zatímco samotných firmám se nadměrně daří, na jejich akcie přeci jen dolehla tíha vládních opatření. Nemovitostní akcie v Číně letos na průměru odevzdaly 26 procent, což je zhruba dvojnásobek proti akciovému trhu jako takovému.

Chanos,stojící v čele hedgeového fondu, uvedl, že řada z čínských developerů zvyšuje své zadlužení a přijímá kapitál od zahraničních investorů včetně právě hedgeových fondů. „Jsou zajímavou příležitostí pro short sellery,“ řekl Chanos. „Tito zahraniční investoři jsou první na ráně, kteří by se měli snažit z čínského nemovitostního trhu odejít,“ uvedl.

Chanosův postoj nesdílí další subjekty na trhu. Citigroup uvedla, že její pohled na čínské nemovitosti zůstává býčí. Citovala plán vlády na expanzi sociálního bydlení a snahu o udržení stability trhu. „Chanosův pohled je trochu extrémní. Ekonomika Číny rostla a roste dál, trh nemovitostí s ní nabírá na hodnotě. Vláda to ví a je o krok napřed,“ uvedl Glenn Rufrano, prezident a šéf Cushman & Wakefield.Podle šéfa China Vanke vláda nepovolí opratě opatření, která proti přehřátí trhu nemovitostní zavedla a bude tlačit ceny nemovitostí v příštím roce dolů. „vláda posílí kontrolu nemovitostního trhu počínaje příštím rokem až do roku 2015,“ uvedla bez dalších podrobností čínská agentura Xinhua News s odkazem na ministerstvo pro bydlení a místní rozvoj.

Čínská centrální banka v říjnu poprvé po třech letech zvýšila úrokové sazby a opakovaně, naposledy 10. prosince, požadavky na rezervy bank. Krok byl považován za opatrnější, když velká část trhu očekávala další zvýšení sazeb.

(Zdroj: Bloomberg, Citigroup, Xinhua News)


Váš názor
  •  
    17.12.2010 15:35

    Někdy na jeho slova určitě dojde. Ovšem předpovídá to už nejmíň od roku 2009. Snad se slávy dočká... Ale aby to nebyl pád na hodnotu vysoko nad tou, kdy to začal předpovídat (jako třeba Prechter s ropou ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.