Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Letošní priorita Temelínu: Dodržet plán odstávek reaktorů

Letošní priorita Temelínu: Dodržet plán odstávek reaktorů

05.01.2011 15:43
Autor: mediafax

V jaderné elektrárně Temelín chtějí v roce 2011 dodržet především plánovaný čas odstávek reaktorů. Ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský řekl ve středu novinářům, že jde o jednu z hlavních priorit elektrárny pro letošní rok.

„Vloni jsme dokončili a do zkušebního provozu uvedli sklad použitého paliva. Do reaktoru prvního bloku jsme poprvé zavezli palivo společnosti TVEL, která po 10 letech nahradila amerického dodavatele. Z kontejnmentu prvního bloku jsme do skladu umístili první kontejner s 19 použitými palivovými soubory. Připomněli jsme si desetileté výročí od zahájení provozu elektrárny. Absolvovali jsme dvě náročné odstávky a s rokem 2010 jsme se rozloučili rekordní výrobou. K úplné spokojenosti chybělo dodržení plánované délky odstávek. Bezpečné, kvalitní a v naplánovaném čase zvládnutí obou odstávek je naší hlavní prioritou pro letošní rok. Z předchozích chyb jsme se poučili, přijali jsme nová opatření a jsem přesvědčen, že v plynulém zlepšování elektrárny budeme pokračovat také v letošním roce,“ říká ředitel Miloš Štěpanovský.

Vloni oba bloky elektrárny Temelín vyrobily 13,82 miliardy kWh elektrické energie. Tím elektrárna překonala o 570 milionů kWh dosud nejvyšší výrobu z loňského roku, kdy vyrobila 13,25 miliardy kWh. Od zahájení provozu v prosinci 2000 vyrobil Temelín 105,86 miliardy kWh elektřiny.

Loni Temelínem vyrobená elektřina by stačila pokrýt spotřebu elektřiny na území Jihočeského kraje na téměř 3,5 roku nebo 11,5 let zásobovat všechny jihočeské domácnosti. Na letošní rok si elektrárna Temelín stanovila za cíl vyrobit 14,81 miliardy kWh elektřiny a v roce 2012 plánuje poprvé vyrobit 15 TWh. Tím by elektrárna dosáhla cíle projektu BEZPEČNĚ 15TERA, který si stanovila před čtyřmi lety.

"Pozitivní vliv na výrobu roku 2010 měla nízká poruchovost bloků. Ta byla plánována ve výši 1,52 procenta a hodnota 0,57 procenta je tedy více než dvakrát lepší. Temelín se, v této jadernou komunitou sledované oblasti, stále zlepšuje. V roce 2005 dosáhla poruchovost 8,87 procenta, o tři roky později necelých pět procent. Loni stlačil Temelín poruchovost poprvé pod dvě procenta a letos dokonce pod jedno procento. V těchto dobrých výsledcích chce elektrárna dále pokračovat a pro rok 2011 si naplánovala poruchovost 1,31 procenta," dodal Štěpanovský.

Nového dodavatele paliva vybral ČEZ již v roce 2006 a loni v létě bylo palivo TVEL poprvé zavezeno do reaktoru prvního bloku. Stejně jako s americkou firmou Westinghouse je s ruským dodavatelem uzavřený kontrakt na 10 let. "Vedení elektrárny očekává, že kvalita ruského paliva naváže na současné výsledky amerického. Elektrárna má s ruským palivem v plánu v budoucnu zvýšit výkon reaktoru a prodloužit palivovou kampaň ze současných čtyř na pět let. Na jaře 2011 bude ruské palivo zavezeno také do reaktoru druhého bloku," vysvětlil Štěpanovský.

V neděli 18. července 2010 v 16:02 završila elektrárna Temelín celkovou výrobu elektřiny od zahájení provozu na 100 miliard kWh. Takové množství elektřiny by pokrylo spotřebu Jihočeského kraje na 24 let a jihočeským domácnostem by vystačilo na 82 let. Temelín na její výrobu potřeboval zhruba 3500 dnů.

Dne 8. září byl do připraveného skladu v areálu elektrárny zavezen první kontejner CASTOR naplněný použitým palivem. Nyní bude tato manipulace součástí každé odstávky bloků elektrárny Temelín. Použité palivo může být v kontejnerech skladováno až 60 let. Ve světě však existují technologie na jeho přepracování. Je tak velmi pravděpodobné, že místo uložení paliva v hlubinném úložišti bude tento materiál opět využit k výrobě elektrické energie.

V říjnu 2010 obdržela elektrárna od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolení k provozu prvního bloku do roku 2020. Temelín musel například doložit periodické hodnocení bezpečnosti, připravenost zařízení a personálu, plány odstávek bloku na další období a další dokumenty. "I nadále musí elektrárna SÚJB pravidelně informovat o stavu a spolehlivosti bezpečnostních systémů, trvale sledovat a vyhodnocovat bezpečnost provozu bloku a pokračovat v aktualizaci provozních předpisů pro zvládání nehod. O prodloužení povolení k provozu druhého bloku bude elektrárna žádat v roce 2012," doplnil Štěpanovský.

Stejně jako v předchozích letech elektrárna potvrdila během listopadové kontroly mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas vysoký standard v ochraně životního prostředí. Certifikát elektrárna Temelín poprvé získala v roce 2004 a od té doby ho pravidelně obhajuje.

V radiační ochraně patří Temelín k absolutní světové špičce a dosahuje desetkrát lepší výsledky, než je světový průměr. Vyplývá tak z hodnocení zpracovaném Světovým sdružením provozovatelů jaderných elektráren (WANO) za rok 2009, které hodnotilo všech 438 ve světě provozovaných bloků. "Průměrná kolektivní efektivní dávka připadající na jeden světový jaderný blok v roce 2009 byla 1,02 Sievert (Sv). Hodnotou 0,090 Sv na jeden blok za rok 2009 se Temelín řadí mezi nejlepší světové jaderné bloky. V roce 2010 dokázala elektrárna tuto hodnotu ještě zlepšit na 0,081 Sv," podtrhl Štěpanovský.

Společnost ČEZ vybuduje v Jihočeském kraji v souvislosti se záměrem dostavby elektrárny 11 nových obchvatů a provede řadu dalších místních opatření na komunikacích II. a III. tříd v jihočeských obcích. Celkem tak bude nově postaveno asi 40 kilometrů nových silnic. "Do realizace těchto plánů ČEZ investuje zhruba 1,6 miliardy korun. Cílem je výrazně zklidnit dopravu tak, aby pohyb obyvatel v obcích, kolem kterých povedou dopravní trasy materiálu a osob na elektrárnu Temelín, byl bezpečnější. Investici společnost ČEZ připravovala ve spolupráci s Jihočeským krajem téměř dva roky. První realizovanou stavební akcí bude stavba druhé výjezdové komunikace ze sídliště Hlinecká v Týně nad Vltavou, která by měla začít na jaře 2011," přiblížil Štěpanovský.

Celkem 120 milionů korun vloni směřovalo z Temelína na podporu rozvoje infrastruktury, sportu, kultury a cestovního ruchu na jihu Čech. Temelín tak podpořil téměř tisícovku jihočeských akcí. Největší část peněz ve výši 48,5 milionů korun směřovala na rozvoj infrastruktury ve městech a obcích. Na podporu mládežnického sportu šlo o čtyři miliony méně. Mezi kulturní a společenské akce elektrárna rozdělila 13 milionů korun. Spolkový život ve svém okolí podpořila elektrárna částkou 10,6 milionu korun. Školství a charita získaly od Temelína dohromady 2,5 milionu korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university