Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan prý věděl o podvodech finančníka Madoffa

JPMorgan prý věděl o podvodech finančníka Madoffa

04.02.2011 15:37
Autor: ČTK

Správce majetku podvodného amerického finančníka Bernarda Madoffa Irving Picard podal žalobu na obří americkou banku JPMorgan Chase & Co. Viní ji z toho, že o Madoffových podvodech věděla minimálně o rok a půl dříve, než podvody vyšly najevo. Žaloba byla k soudu podána už v prosinci, na žádost banky ale byla držena v tajnosti. Ve čtvrtek byly záznamy zpřístupněny.

Picard řekl, že banka poznatky o podezřelých Madoffových aktivitách ignorovala a s oznámením příslušným úřadům vyčkávala prakticky do konce, kdy už bylo jasné, že podvod se neutají. JPMorgan se tak zřejmě snažil chránit svou investici a doufal, že bude s Madoffem dál obchodovat. Banka teď uvádí, že proti žalobě se bude bránit.

"Madoffovi jeho podvody umožnilo několik finančních institucí, JPMorgan ale stála v samotném centru podvodů a nese plnou spoluvinu," napsal Picard v žalobě, která byla podána u konkurzního soudu na Manhattanu. Vůbec poprvé se tak na veřejnosti ukazuje postoj banky, která podle Picarda byla ve střetu zájmů a svůj vlastní prospěch kladla před zájmy klientů.

Madoff byl zatčen v prosinci 2008 a v březnu následujícího roku se k podvodům přiznal. Později byl odsouzen a nyní si odpykává trest vězení v trvání 150 let. Madoffovy investiční podvody trvaly celá desetiletí, během nichž finančník zpronevěřil zhruba 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Picard se nyní snaží část peněz vymoci pro podvedené klienty.

"Z nějakého důvodu jsem byl na obědě (se zaměstnancem banky) a on mi řekl, že nad Madoffovou hlavou se vznáší známý mrak a že jeho výnosy jsou údajně součástí Ponziho schématu," stojí v žalobě výňatek z e-mailové zprávy, kterou už 15. června 2007 napsal zaměstnanec řízení rizika v jedné investiční bance.

Ponziho schéma funguje jako pyramidová hra. Kdo se zapojí jako jeden z prvních, zpravidla může vydělat, protože jeho zisk pochází z příspěvků lidí, kteří se do hry zapojí později. S postupem času, jak přibývá členů a přísun nových klientů začne váznout, začne mít podnik problémy. Na ty, kteří se zapojí jako jedni z posledních, zpravidla žádné peníze nezbývají. V tu chvíli vyjde podvod najevo.

Žaloba cituje také zaměstnance JPMorgan, který v únoru 2006 trval na tom, aby banka zhodnotila kvalitu a obsah výsledkových zpráv, které Madoffova investiční společnost předkládá. Poukázal přitom na riziko velmi vysokých pokut, kdyby se ukázalo, že předkládané výkazy jsou zfalšované či nepřesné.

Mluvčí JPMorgan Jennifer Zuccarelliová uvedla, že banka považuje tvrzení správce Madoffova majetku za nepodložená. "JPMorgan nevěděla o podvodech, jichž se dopustil Bernard Madoff, a žádného takového podvodného jednání se ani neúčastnila," řekla mluvčí, kterou cituje agentura Reuters. Mluvčí popřela, že by Madoffova společnost byla pro banku významným klientem, což prý nedokazuje ani žaloba.

JPMorgan byl pro Madoffovu investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities více než 20 let hlavní bankou. Picard a jeho právní zástupci tak budou muset prokázat, že zaměstnanci banky byli o náznacích podvodů v Madoffově podniku informování ústní formou, a tudíž bez řádných záznamů.

Podvod, který vyšel v Madoffově investiční společnosti najevo, patří k největším, s nimiž se akciové trhy dosud setkaly. Madoff byl přitom dlouho považován za váženého člověka, jednu chvíli byl dokonce ředitelem americké společnosti Nasdaq Stock Market, která provozuje světoznámý akciový trh Nasdaq .


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m