Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Argentina hrozí pokutami ekonomům, chce znát jejich výpočet inflace

Argentina hrozí pokutami ekonomům, chce znát jejich výpočet inflace

04.02.2011 18:17
Autor: ČTK

Argentinská vláda našla podle ekonomů nový způsob, jak se vypořádat s vysokou inflací: zastřelit posly zpráv. Píše o tom britský ekonomický list Financial Times. Argentinská vláda totiž tento týden rozeslala podrobný dotazník soukromým konzultačním společnostem a dala jim 48 hodin na to, aby popsaly, jak počítají odhad inflace. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta až půl milionu pesos (asi 2,2 milionu Kč).

Nezávislé odhady stanovily loňskou inflaci v Argentině na zhruba 25 procent a v letošním roce počítají s jejím dalším růstem. Cenová hladina by se tak mohla zvýšit až o 30 procent. To jsou mnohem vyšší odhady, než k jakým došly vládní instituce. Ty loňskou inflaci v průměru odhadují na 10,9 procenta.

Oficiální statistika se od reality odchyluje natolik, že odboroví předáci k ní vůbec nepřihlížejí, když vedou jednání o zvýšení mezd. Důvěru ve vládní údaje nemají ani odbory ve státní správě. Za loňský rok odbory svým členům vyjednaly zvýšení mezd, které v některých případech dosáhlo až 42,5 procenta.

"Bylo by znepokojivé, kdyby to byl pokus o omezení dostupnosti veřejných informací," poznamenal k požadavku vlády ekonom organizace Ecolatina Rodrigo Álvarez. Ecolatina je jednou z mála konzultačních organizací, které vydávají vlastní inflační index.

Většina organizací, které se zabývají prognózováním, využívají odhadů inflace v jednotlivých argentinských provinciích. Odhady se vytvářejí podle cenových dat v každé provincii a jsou vyšší, než odhady vládních institucí či jiných zdrojů. Ecolatina má vlastní metodiku výpočtu a i když na dotazník odpoví, nehodlá prozradit, kde každý měsíc zjišťuje zhruba 25.000 cen, z nichž výpočty vycházejí.

"Je to pokus zastřelit posly zpráv," řekl Nicolás Bridger z konzultační společnosti Prefinex, která dotazník nedostala. "Zdá se, že chtějí ty (soukromé) indexy zdiskreditovat, když se teď začínají vést jednání o růstu mezd (na rok 2011)," dodal.

Argentinci, kteří si už v 80. letech zakusili hyperinflaci, kupodivu silný růst cen tolerují. Dál tedy utrácejí, čímž podporují spotřebitelské výdaje a pomáhají celé ekonomice. Většina lidí je kompenzována zvyšováním platu, takže kupní síla jich v zásadě zůstává zachována. Citlivým tématem ale v letošním roce bude růst cen potravin, jejichž zdražení se odhaduje na zhruba 40 procent.

Vláda si stojí za svými dosavadními výpočty inflace a nepřipouští si, že by s cenami byl nějaký problém. Loni ale překvapivě oznámila, že povolá Mezinárodní měnový fond, aby jí pomohl vytvořit nový inflační index. V Argentině budou letos prezidentské volby a podle kritiků se vláda Cristiny Fernándezové snaží hospodářský stav země líčit v lepších barvách, než jaký ve skutečnosti je.


Váš názor
  • Utrácení v inflaci není ctnost
    06.02.2011 13:43

    Argentinci nejsou hrdinové, kteří roztáčejí kola své ekonomiky utrácením těžce vydělaných peněz, jak píše autor článku. Při vysoké inflaci, všichni tendují ke směně peněz za reálné statky, neboť každá uplynulá hodina snižuje hodnotu peněz. V tom se autor článku mýlí. Něco o tom vědí v Německu, kdy při hyperinflaci dělníci dostávali mzdu několikrát denně a přestávky na nákupy. Odpoledne by byla jejich mzda totiž téměř bezcenná ...
    Metaforos
  • Výrok roku
    04.02.2011 21:55

    "Argentinci, kteří si už v 80. letech zakusili hyperinflaci, kupodivu silný růst cen tolerují. Dál tedy utrácejí, čímž podporují spotřebitelské výdaje a pomáhají celé ekonomice."... Argentinská telenovela je lepší tragikomedie než "Příběhy opravdového šílenství"...
    First Knight
    • Perpetu mobile
      04.02.2011 22:01

      Tak mě napadá - Ač se keynesiancům dosud nepodařilo "prodaniti se k prosperující ekonomice", kormidla se chytli inovativní Argentinci přicházející s moderním, pokrokovým a vskutku revolučním konceptem "ProInflacovati se k nekonečnému růstu"... No uvidíme, zda-li bude nadproporcionálně růst i něco jiného než ceny...
      First Knight
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university