Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DPH by se měla sjednotit na 20 procentech, dohodli se ministři

DPH by se měla sjednotit na 20 procentech, dohodli se ministři

18.02.2011 8:31, aktualizováno: 18.2. 12:37
Autor: ČTK

Aktualizováno

Sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla od roku 2012 sjednotit na 20 procentech, dohodli se včera večer ekonomičtí ministři koaličních stran. Výjimkou jsou některé základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U těch bude zachována desetiprocentní sazba. 

"Tímto by dodatečný odhadovaný výnos DPH činil při přeřazení ostatních položek do základní sazby 20 procent asi 58 miliard korun," řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň upozornil, že současně by se změnil zákon o rozpočtovém určení daní. To by zajistilo, aby byl celý dodatečný výnos z daně použit pouze k účelům důchodové reformy."Vynětí těchto potravin ze zvýšené sazby přijde stát na sedm miliard korun," řekl Lidovým novinám ministr.

Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči.

Zvýšení cen plynoucí ze změn u DPH by podle dřívějších vyjádření některých ministrů měl stát kompenzovat novými sociálními dávkami, jednorázovým zvýšením starobních důchodů a u rodin s dětmi novými slevami na sociálním pojištěním nebo na dani.

Ze změn v DPH by měl stát získat zhruba 57 nebo 58 miliard ročně, které se použijí na řešení deficitu důchodového účtu, uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že k podobě reformy se strana obsáhleji vyjádří až poté, co budou jasné všechny jeho podrobnosti, zvýšení DPH však strana nepodporuje. "ČSSD nesouhlasí se sjednocením DPH, neboť to povede ke zdražení potravin, léků, bydlení a celé řady dalších, sociálně citlivých položek," uvedl Sobotka.

KSČM varovala před skokovým zvýšením cen řady výrobků a služeb za situace, kdy klesly platy ve veřejné sféře a v soukromé téměř stagnují. Komunisté by zavedli progresivní zdanění a s DPH by nehýbali. Snížená sazba by podle nich mohla do budoucna ještě klesnout, případně by Česko mohlo s Evropskou unií vyjednat možnost zavedení třetí, nulové sazby, do níž by mohly být zahrnuty potraviny a léky.

Věci veřejné dnes uvedly, že rodinám s dětmi má být sjednocení DPH na 20 procentech kompenzováno slevou na dani. Důchodcům bude ještě před zahájením penzijní reformy mimořádně valorizován důchod. Sleva na dani z příjmu na dítě by se měla podle poslance Martina Vacka zvýšit o 3000 korun za rok, to je na 14.604 korun. Podle propočtů VV by se mělo zvýšení DPH u rodiny se dvěma dětmi projevit zhruba 500 korunami za měsíc, tedy 6000 ročně. Zvýšení slevy by jí to mělo vrátit.

U důchodců je podle VV dohodnuta mimořádná valorizace, která pokryje zvýšení nákladů. Výši valorizace, její formu a termín Věci veřejné neuvedly.

MF Dnes již dříve napsala, že sjednocení sazby se dotkne všech sociálních skupin. Díky jediné sazbě DPH by stát mohl ročně vybrat o 50 až 60 miliard korun navíc. To znamená, že každý obyvatel Česka, včetně nemluvňat, zaplatí na daních ročně o pět až šest tisíc navíc.

Na všechny dopadne například zdražení vody a tepla. "Modelový odběratel v panelákovém bytě se spotřebou 35 gigajoulů by tak ročně zaplatil za teplo přibližně o 1200 až 2100 korun navíc," uvedl ředitel teplárenského sdružení Martin Hájek.

"U vody se vůči koncovému uživateli sjednocení sazby projeví nárůstem o devět procent. My jako producenti s tím nemůžeme dělat nic," uvedl předseda Svazu vodního hospodářství Miroslav Nováček. Čtyřčlenná pražská rodina z domku se zahradou ročně zaplatí o 1457 korun více než doposud.

Starší občané nejvíce pocítí růst cen léků a zdravotních pomůcek. "Určitě tady není prostor, aby navýšení daně bylo kryté ze strany lékáren," uvedl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný. Čísla uváděná MF Dnes vycházela z předpokladu sjednocení DPH na 19 procent.

DPH se změní v rámci zásad důchodové reformy, na nichž se včera ministři dohodli. Návrh změn předloží ministr Jaromír Drábek (TOP 09) vládě ve středu 23. února.


Váš názor
  •  
    18.02.2011 9:07

    na slovensku mame nieco podobne uz niekolko rokov...nerobte to. stane sa to temou populistickej lavicovej opozicie, navyse to ma neblahy vplyv na turisticky ruch a restauracne sluzby, ktore zdrazia...iba ak by ste to chceli robit, preto, ze chcete byt menej konkurencieschopny slovakom...teda tatry sa vam uz nebudu zdat take drahe. kde vziat peniaze? znizit vladne vydavky, socialny system nastavit motivacne nie socialisticky a zvysit spotrebne dane (alkohol, tabak, hazard), znizit nezamestnanost vyssou flexibilitou pracovnej sily (docasna praca).
    edy
    • 18.02.2011 9:22

      Jo stádo ***** se musí realizovat. Souhlasím s tebou.
      Homo
  • Vyňaté základní potraviny
    18.02.2011 8:48

    Vyňaté základní potraviny s nezvýšenou DPH jsou : Chleba obyčejný, brambory typ C , mléko nízkotučné a kalouskovy kapky. :-))
    /eye/
  • Hmm
    18.02.2011 8:37

    Vybírat další a další peníze, to umí každý idiot.
    oh171
    • Re: Hmm
      18.02.2011 23:17

      Pry duchodova reforma. Zvysovani dani povede k dalsimu rozkradani penez statniho rozpoctu politickymi spickami. Za par let poslou nove duchodce past. Statni rozpocet je tunel bez pravidel pro cerpani. At statni firmy plni duchodovy ucet. Na ne se jaksi pozapomnelo. Strcte si panove podobne reformy za klobouk.
      hofa
      •  
        18.02.2011 23:40

        Dalsi zvysovani dani pochopitelne vytvori proinflacni tlaky u zbozi jako jsou potraviny, leky. A Kalousek jasa, ze je pripravena platforma pro nakup statnich dluhopisu na sekundarnim trhu. At si to koupi sami politici a zvlast kdyz pripadny vynos zatizi 50 procentni dani z prijmu. Zadne reformy jsem zatim nevidel pani politici.
        hofa
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university