Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje: Merkelová odloží prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu, akcie E.ON a RWE padají až o 6 %

Zdroje: Merkelová odloží prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu, akcie E.ON a RWE padají až o 6 %

14.03.2011 13:22, aktualizováno: 14.3. 14:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcie německých energetik E.ON a RWE na burze ve Frankfurtu padají až o 6 % či 5,4 % v reakci na zdroje z blízkosti německé vlády uvádějící, že německá kancléřka Angela Merkelová dnes vystoupí a oznámí odklad prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu. Zřejmě tak skutečně přijde pozastavení rozhodnutí učiněného v minulém roce, jak již naznačil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Německá vláda reaguje na nynější problémy jaderných zařízení v Japonsku poničeném zemětřesením a tsunami. Propad akcií E.ON je nejhlubší od května 2010, akcie RWE ztrácejí nejvíce od 24. února.

Zdroje Focus Online uvedly, že Merkelová o kroku rozhodla již po včerejší poradě s jejími poradci a oficiální prohlášení spolu s požadavkem na přezkoumání bezpečnostních standardů přijde dnes.  Merkelová se má k této otázce vyjádřit na tiskové konferenci ohlášené na 16:00. Podle německých médií již Merkelová nechala krok schválit vedením své Křesťanskodemokratické unie (CDU). V získaném čase má být prověřena bezpečnost všech 17 jaderných reaktorů v zemi s ohledem na aktuální poznatky z Japonska.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové se kvůli rozhodnutí prodloužit život jaderným elektrárnám v Německu dostal pod velký tlak opozice i veřejnosti, která většinově s oddálením odstavení německých jaderných elektráren nesouhlasí. Kvůli obavám z možného opakování japonského scénáře v Německu žádají tamní odpůrci jádra okamžité zastavení provozu v nejstarších elektrárnách.

Slib Merkelové prověřit bezpečnost všech 17 nukleárních reaktorů v zemi dnes zopakoval také Westerwelle. "Potřebujeme novou analýzu rizik," prohlásil šéf koaličních svobodných demokratů (FDP), podle něhož by to měla provést komise nezávislých expertů. Westerwelle přitom dodal, že si umí představit dočasné pozastavení prodloužení životnosti německých jaderných zařízení. Ta mají podle loňského rozhodnutí vlády a parlamentu fungovat v průměru o 12 let déle, než bylo dříve plánováno. Vyjádření kancléřky k této otázce se čeká odpoledne.

Jakýkoli zásah do délky životnosti německých jaderných zařízení musí schválit obě komory německého parlamentu. Prodloužení začalo platit od 1. ledna letošního roku, odpůrci jádra se ho ale chystají napadnout u německého ústavního soudu.

Kvůli neštěstí v Japonsku a poškození tamních jaderných elektráren se otázka využívání jádra stala v Německu znovu tématem číslo jedna. Důvodem jsou i blížící se zemské volby v Bádensku-Württembersku, tradiční baště Merkelové křesťanských demokratů (CDU). Předvolební průzkumy tam vládnoucí koalici CDU a FDP dávají zhruba stejné šance jako levicové opozici, která žádá odklon od jádra. Hlasovat se bude 27. března. Pokud v něm vládní strany neuspějí, nevylučují odborníci zásadní otřesy na německé politické scéně.

Ministryně životního prostředí Bádenska-Württemberska Tanja Gönnerová dnes připustila, že pokud tamní elektrárny bezpečnostními testy neprojdou, mohly by se odpojit ze sítě ještě před volbami. Tamní zařízení zkoumají již ode dneška inspektoři vyslaní zemskou vládou. Souběžně s volbami v Bádensku-Württembersku se na konci března konají také zemské volby v Porýní-Falcku. O týden dříve budou o složení regionálního parlamentu a vlády rozhodovat obyvatelé Saska-Anhaltska.

V Bruselu se v úterý v reakci na potíže s japonskými jadernými elektrárnami po pátečním ničivém zemětřesení uskuteční mimořádná schůzka expertů členských zemí na jadernou energetiku. Rakousko mezitím zopakovalo požadavek, aby středoevropské jaderné elektrárny prošly testy odolnosti. "Ke zhodnocení situace v Japonsku a také obecného stavu připravenosti v rámci Evropské unie komisař (Günther) Oettinger svolal koordinační schůzku na úterý 15. března," řekla mluvčí komise Pia Hansenová. "Bude to otevřená debata," doplnila další z mluvčích komise Helen Kearnsová. „Půjde o kontrolu bezpečnosti," dodala. Jaderné elektrárny má nyní 14 z 27 států EU.

Prověřit všechny jaderné reaktory v zemi nařídila podle agentury AP dnes indická vláda. Podle premiéra Manmóhana Singha mají tamní úřady a státní energetická společnost provést testy, zda zařízení vydrží velkou přírodní katastrofu jako zemětřesení nebo cunami. Švýcarská vláda zase odložila schvalování plánů výstavby nových jaderných elektráren do doby, než budou vyšetřeny výbuchy vodíku v japonských nukleárních zařízení.

(Zdroj: Bloomberg, Focus Online, AP, DPA, WSJ, CNBC, čtk)


Váš názor
  • to by naopakčezu mohlo
    14.03.2011 14:21

    pomoci, jelikož jádro Temelínu bude úplně Nové a Němci budou moci kupovat elektřinu od nás...I kurz) jim dáme lepší
    ZUZKA
  •  
    14.03.2011 14:08

    to všechno proto, že Německo a vlastně cela Evropa leží na zlomu litosférických desek, zemětřesení tu máme na denním pořádku a na Šumavě začne každou chvíli Plechý chrlit lávu.
    •  
      14.03.2011 21:54

      jnd-naprosto trefné.Bohužel.
      karel777
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.