Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OSN schválila bezletovou zónu nad Libyí včetně možnosti nasadit vojenské letectvo, ceny ropy znovu stoupají

OSN schválila bezletovou zónu nad Libyí včetně možnosti nasadit vojenské letectvo, ceny ropy znovu stoupají

18.03.2011 8:30, aktualizováno: 18.3. 9:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek v noci schválila možnost nasazení vojenského letectva proti Libyi k ochraně civilního obyvatelstva včetně vytvoření bezletové zóny nad touto zemí. Pro příslušnou rezoluci, která otevírá cestu k leteckým úderům na Libyi, se vyslovilo deset z 15 členů rady, pět členů včetně Německa, Číny a Ruska se hlasování zdrželo.

Světové ceny ropy vzrostly po nočním schválení možných vojenských akcí proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu v OSN o bezmála dvě procenta. Ropa Brent se znovu přehoupla nad 116 dolarů za barel a aktuálně obchoduje s +1,5 procentem nad 116,50 USD/barel. O 1,8 procenta výše nad úrovní 103 USD/barel je aktuálně cena americké lehké ropy WTI. Pozornost ropného trhu se tak od Japonska postiženého páteční katastrofou vrací zpět k situaci v klíčovém ropném regionu Blízkého východu a severní Afriky.

Americký prezident Barack Obama se v následném telefonickém rozhovoru po schválení rezoluce s francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym a britským premiérem Davidem Cameronem shodli na tom, že Libye musí vyhovět rezoluci OSN a že násilí proti libyjským civilistům musí skončit. Podle Reuters se rovněž dohodli na úzké koordinaci dalších akcí a na spolupráci s arabskými a dalšími zahraničními partnery k naplnění schváleného bezpečnostního opatření.

Čína a Rusko, kteří jako stálí členové Rady bezpečnosti mají právo veta, se k rezoluci ještě před hlasováním stavěly s výhradami. Rezoluci vyzývající k zajištění zákazu všech letů nad Libyí v zájmu ochrany civilního obyvatelstva naopak důrazně prosazovaly Spojené státy, Velká Británie a Francie.

Přijetí rezoluce podle DPA znamená, že nad Libyí je s okamžitou platností vyhlášena bezletová zóna. Tripolis ve čtvrtek nicméně západní země varoval, že v případě zahraničního zásahu provedou libyjské síly odvetné útoky na civilní i vojenské cíle ve Středomoří.

Itálie již podle Reuters oznámila, že je připravena k zajištění bezletové zóny nad Libyí poskytnout své letecké základny. Využita by podle Reuters mohla být sicilská základna Sigonella, která poskytuje logistickou podporu námořnictvu USA. Je totiž k Libyi jedním z nejblíže postavených vojenských letišť Severoatlantické aliance.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle již podle Reuters vyloučil účast bundeswehru na vojenské akci proti Libyi. Berlín podle ministra postoj vůči této africké zemi nemění, nadále chce, aby Kaddáfí boje proti vlastním lidem ukončil.

Německý vyslanec při OSN Peter Wittig vyjádřil obavy, že vojenská akce by mohla vést pravděpodobně k rozsáhlým ztrátám na lidských životech. Berlín se při schvalování rezoluce zdržel hlasování, protože v operaci spatřuje "vážná nebezpečí a rizika".

Zdrženlivý postoj Německa před několika dny ocenil Kaddáfí, který prohlásil, že si v budoucnu na rozdíl od ostatních západních společností dokáže představit spolupráci s německými firmami.

Zatím není jasné, jak a kdy bude případná vojenská operace provedena. Zcela jistě se ale nepočítá s pozemní invazí. Schválená rezoluce umožňuje letecké údery a všechna ostatní "potřebná opatření" k ochraně civilistů s výjimkou nasazení okupačních sil", uvedla DPA.

Podle diplomatických zdrojů z Francie, která podporuje ráznou akci proti Kaddáfímu, lze s vojenskou operací počítat již dnes. Zúčastnit by se jí údajně měly Francie, Británie a možná USA a nejméně jeden arabský stát. Reuters ale s odvoláním na nejmenovaného vojenského představitele USA napsal, že po hlasování nelze očekávat žádnou okamžitou reakci.

Britský premiér Cameron na dnešní ráno svolal jednání kabinetu a o libyjské situaci chce informovat také parlament.

John Drake z britské konzultantské společnosti AKE se nedomnívá, že by mezinárodní jednotky dokázaly ihned převzít kontrolu nad celým libyjským vzdušným prostorem. Podle něj by mohla být bezletová zóna stanovena nad Bengházím a Tripolisem.

Kaddáfí ve čtvrtečním rozhovoru pro portugalskou televizi a rozhlas odmítl jakékoli sankce OSN. "Rada bezpečnosti OSN nemá žádný mandát. Jejich rezoluce neuznáváme," prohlásil.

Povstalci z východolibyjského města Benghází, které je jejich baštou, začali rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN okamžitě oslavovat střelbou do vzduchu, uvedl Reuters.

Kaddáfí ve čtvrtek v noci v rozhlasovém projevu oznámil, že útok na Benghází začne ještě v noci na pátek. Přislíbil beztrestnost těm, kdo se vzdají, ale pohrozil, že s ostatními nebude mít slitování.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, CNBC, DPA)


Váš názor
  • Samej komouš tady
    20.03.2011 22:46

    běžte na zvědavce nebo novinky...
    db
    • Re: Samej komouš tady
      20.03.2011 22:49

      ses mekkej vytvorit bezletovou zonu nad lukasenkovym beloruskem!
      Azb
      • No....
        20.03.2011 22:55

        Trochu mimo, Lukašenko je sice naprostej kokot, ale nemá ropu , yperit a nevytahuje hned kalašnikova... Ropa je prostě důležitá, nepatří jednomu šňupavýmu arabskýmu dcmentovi....
        db
        • Re: No....
          21.03.2011 0:34

          JinaK Joule Unlimired...už se těším až ropa přestane bejt výmluvou pro levičácký úchyly a postaví se zeď ....a ošátkovaný se budou lifrovat zpátky za ní...
          db
  •  
    18.03.2011 11:48

    Jejich kvalitní ropa je velké lákadlo
    Bobo
    •  
      18.03.2011 14:02

      Mě přímo šokuje jejich superychlá reakce. Kadáfi kdyby držel hubu ,nevyhrožoval, že bude spolupracovat s Číno, Indií a ještě nevím s kým. tak jim žádná lidská práva nevadí a za chvíli by si nechali od něho znovu financovat předvolební kampaně
      Homo
      •  
        18.03.2011 14:05

        Přesně.
        Kalka.
        •  
          18.03.2011 14:18

          Ten vývoj je ale překotný, to je vyražení trumfů přímo z rukávu on si to s nima vyřídí jinak, bez přítomnosti televizních kamer. Jsem zvědav na další tahy.
          Homo
          •  
            21.03.2011 4:18

            Ono to pramení již z minulosti, kdy se Britové, Frantíci a spol. pos....i z Hitlera a nechali naše národy bez boje vraždit a mysleli si, že si tím zachrání zadky. Italové mu pro změnu do zadku vlezli, ti to mají v krvi. Když pak žabožrouty Hitler za odměnu převálcoval, ani si neprdli. Dnes byli první, kteří úplně stejně jako jmenovaný diktátor přepadli za pomoci zločinné OSN a USA suverénní stát, kde předtím vyprovokovali násilí a ve jménu "svobody" zabíjejí další civilisty. Naši blbečkové jménem senilního knížete a koktavého pravdy a lásky to rovněž podporují, i když II.světovou také pamatují. Na druhé straně nechá OSN klidně vraždit nevinné mořeplavce somálskými piráty, nemluvě o nezabránění genocidám ve Rwandě, Pobř.Slonoviny, Zimbabwe, Jugoslávii a dalších zemích. Diktátor a nevinní civilisté jsou i v S.Koreji, z toho jsou však podělaní a hlavně - nemá ropu. Na druhé straně v Japonsku umírají lidé, přeživší jsou trýzněni traumaty, hladem, zimou, technici bez valné pomoci světa usilovně pracují na záchraně obyvatel před atomovou katastrofou. Kdyby ty vyhozené miliony a techniku užili zde, celý svět by je uctíval s láskou. Takhle je čekají jen další bomby v metrech a letadla v obch. centrech a zase to ods...u nevinní jako vždy. Doufejme jen, že si Libyjci nevzpomenou, že i naše pidizemička se angažovala a neodmění nás po právu.
            Muammar
  •  
    18.03.2011 10:33

    Jaktoze to Rusko nevetovalo jak slibilo? Tohle je hyenismus nejvetsiho kalibru, pomoci agentu destabilizovat zeme a kdyz si tam zridi poradek tak je bombardovat!!!
    Indy
    •  
      20.03.2011 22:42

      hm, rusaci a cinaci zrejme chteli videt jak akcni to spojenectvi nato muze byt. pro me je nejhorsi ten zpusob, jakym jsou tyto operace posvecene. dva tydny nenene a pak za jeden den obrat o 180°C. z toho chaosu primo cisi nepredvidatelnost. bezletovou zonu muze nato na zadost clena eu vytvorit i nad nasim bananistanem, kdyz se budem zdrahat prijmout euro nebo povinny odkup eu dluhopisu. asi nam vybombardujou temelin, solarka, repna pole a silnice prvni tridy, ktere ale budou po naletu v lepsim stavu nes pred nim.
      Azb
  •  
    18.03.2011 10:24

    Je to ale banda, jakmile si suverénní stát udělá sám pořádek ,tak jej budeme bombardovat, aby nám náhodou nezavřel ropu a dosadíme tam svoji kliku! To je takový hnus, že se z toho obrací žaludek!
    stalin
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m