Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonský premiér: Situace ve Fukušimě je nadále velmi vážná a nepředvídatelná

Japonský premiér: Situace ve Fukušimě je nadále velmi vážná a nepředvídatelná

25.03.2011 15:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Experti na jadernou energetiku se obávají, že na nádrži paliva třetího reaktoru zemětřesením poškozené jaderné elektrárny Fukušima I může být prasklina. Tím by se zvýšila pravděpodobnost vážnějšího znečištění životního prostředí. Situace v jaderné elektrárně Fukušima 1 je nadále "velmi vážná" a nepředvídatelná, prohlásil japonský premiér Naoto Kan. " Pracujeme na tom, aby se nezhoršovala. Musíme být nanejvýš ostražití," prohlásil šéf japonské vlády před novináři dva týdny poté, co vlna cunami vyvolaná devastujícím zemětřesením vážně poškodila několik reaktorů elektrárny. Od té doby z nich uniká radiace, byť zjevně zatím ne v dávkách bezprostředně ohrožujících zdraví obyvatel.

"Stále nejsme v pozici, která by nás opravňovala k optimismu," konstatoval po nejnovějších problémech s přehřátými reaktory japonský premiér v prohlášení přenášeném televizí.

"Vláda dělá maximum pro to, aby situaci dostala pod kontrolu," ujistil Kan. Odmítl přitom kritiku informační politiky vlády.

Společnost TEPCO, provozující elektrárnu, dnes přiznala, že úsilí o zchlazení reaktorů s pomocí vodních děl a snaha napojit čerpadla chladících systémů na elektřinu postupuje pomalu kvůli nebezpečnosti elektrárny.

"Je možné, že někde v reaktoru může být poškození. Z reaktoru unikly radioaktivní látky," řekl mluvčí bezpečnostního orgánu Hidehiko Nišijama. Jde prý o poškození omezené. "Naše údaje nicméně ukazují, že reaktor si udržuje jistou kontrolní funkci," dodal expert.

Poškození připouští i TEPCO. "Je možné, že nádrž obsahující palivové tyče v reaktoru je poškozena," poznamenal k situaci ve třetím bloku v rozhovoru s agenturou AFP zdroj z elektrárenské společnosti.

Třetí reaktor ve Fukušimě 1, v němž se objevuje nejvíce potíží, obsahuje 170 tun radioaktivního paliva. Operátoři dnes v reaktorech jedna a dvě zastavili práci, aby zkontrolovali úroveň radiace.

Podle agentury DPA práci na reaktorech zastavil výskyt silně radioaktivní vody. Od třetího reaktoru byli technici odvoláni už ve čtvrtek po hospitalizaci dvou z nich. Nišijama dnes upřesnil, že byli u turbiny v přiléhajícím objektu vystaveni desettisíckrát vyšší radiaci, než je v objektu obvyklé. Radioaktivní voda, jíž byli zasaženi, unikla pravděpodobně právě ze třetího reaktoru.

Tak vysoké hodnoty mohou ukazovat také na to, že ve třetím reaktoru se buď částečně začalo tavit palivo, nebo únik radiace souvisí s přehříváním bazénu s vyhořelým palivem. Důkaz pro případné poškození nádrže reaktoru totiž zatím není. Také podle úřadů mohlo být poškozeno jiné zařízení než samotný reaktor. Kromě jímky na vyhořelé palivo se zmiňují o potrubí.

Předchozí emise radioaktivity byly zřejmě důsledkem cíleného upouštění radioaktivní páry, aby se v reaktoru snížil tlak a nedošlo k prasknutí. Podle agentury Kjódó dostaly nebezpečnou dávku desítky osob.

Počet úředně registrovaných obětí zemětřesení mezitím přesáhl už 10.000. Podle Kjódó je pohřešováno dalších více než 17.440 lidí. Přes 240.000 lidí je od zemětřesení v nouzových ubytovnách. Jenom z okruhu 20 kilometrů kolem elektrárny bylo evakuováno více než 170.000 lidí.

Z Tokia se dočasně stahují některá velvyslanectví. Do středy jich bylo 25. Osazenstvo českého diplomatického úřadu zatím zůstává na místě.

Premiér Kan se v dnešním proslovu omluvil farmářům a podnikatelům z okolí elektrárny za způsobené škody. Rovněž vyjádřil respekt a vděčnost inženýrům, policistům a hasičům, kteří se přímo v elektrárně pokoušejí odvrátit katastrofu větších rozměrů, čímž prý riskují život. Vyjádřil také soucit s dvěma hospitalizovanými pracovníky.

Čína a Jižní Korea se dnes připojily k zemím, které zakázaly dovoz některých potravinářských produktů z Japonska. Týká se to zeleniny, ovoce i mléka pocházejících ze čtyř postižených prefektur. V předchozích dnech k obdobným opatřením přistoupily Spojené státy, Rusko, Hongkong, Austrálie, Singapur a Tchaj-wan.


Jaderná elektrárna Fukušima (lokace, základní parametry):

Elektrárny Fukušima Dajiči (I) a Fukušima Dajini (II), jsou od sebe vzdáleny 12 kilometrů. Nacházejí se ve stejnojmenné prefektuře na ostrově Honšú. Zemětřesení z pátku 11. března 2011 zasáhlo obě elektrárny. Problémy však přetrvávají jen na elektrárně Fukušima I, vzdálené 250 kilometrů od Tokia. Později vyšlo najevo, že experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii v roce 2008 upozorňovali japonskou vládu, že zemětřesení u elektráren Fukušima I a Fukušima II mohou vyvolat jadernou havárii.

Konstrukce a výstavba: firma Kajima
Začátek výstavby: 25. července 1967
Dokončení výstavby: 26. března 1971
Provozovatel: Tokyo Electric Power (TEPCO)
Výkon reaktorů:
1 × 460 MW (reaktor číslo 1)
4 × 784 MW (reaktory 2 až 5)
1 × 1100 MW (reaktor 6)
(ve výstavbě byly další dva reaktory, každý z nich měl mít výkon 1380 MW)
Typy reaktorů: vodou chlazené
Dodavatel reaktorů: General Electric, Toshiba, Hitachi
Provozní výkon elektrárny: 4696 MW
Maximální výkon: 7456 MW

(Zdroj: čtk, mediafax, TEPCO, Bloomberg, DPA)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data