Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalsko zvažuje předčasné volby. Na dubnové splátky ještě má, pak nastanou problémy, míní analytici

Portugalsko zvažuje předčasné volby. Na dubnové splátky ještě má, pak nastanou problémy, míní analytici

28.03.2011 11:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Portugalský prezident Anibal Cavaco Silva může již v tomto týdnu rozhodnout o konání předčasných voleb poté, co premiér José Sócrates ve středu rezignoval na svou funkci a současná vláda je tak značně oslabená. Děje se tak právě v době, kdy se země potýká s rozpočtovými problémy, blíží se splatnost vládního dluhu a již jen málo ekonomů pochybuje o tom, že Portugalsko se nutnosti zažádat o vnější pomoc nevyhne.

Předseda vlády se vzdal své funkce bezprostředně poté, co jeho menšinová vláda neprosadila v parlamentu soubor rozpočtových škrtů, jimiž se měl deficit veřejných financí snížit natolik, aby se země obešla bez přímé finanční pomoci Evropské unie. Podle agentury Bloomberg se prezident se v pátek setkal se zástupci politické reprezentace, kteří ho žádali o vyhlášení předčasných voleb, o více než dva roky před skončením současného politického období. Volby se podle portugalských zákonů nemohou konat dříve než 55 dní od jejich vyhlášení. Parlamentní strany navrhují konání voleb na konci května či nejpozději začátkem června.

Portugalsku přitom brzy vyprší splatnost vládního dluhu v objemu 9 miliard eur. Z toho 4,5 mld. EUR dluhu je třeba umořit k 15. dubnu a zhruba 4,9 mld. EUR k polovině června. Na pátečním summitu EU trval Sócrates na tom, že Portugalsko vnější pomoc nepotřebuje, hovořil tak v rozporu se spekulacemi, že rekordně vysoké výnosy u portugalských dluhopisů směřují zemi na dráhu Řecka a Irska, které o finanční injekci zažádali již při nižších výpůjčních nákladech. „Opoziční strany se rozhodli zahájit politickou krizi v nejhorší moment pro Portugalsko. Uchýlit se k vnější pomoci by bylo špatné pro Evropu i společnou měnu, bylo by to špatné i pro mnoho dalších evropských zemí, které očekávají, že Portugalsko bude bojovat, aby k tomu nedošlo,“ řekl Sócrates během víkendových jednání.

Podle ekonomů však vláda prostředky potřebnými k takovému řešení pravděpodobně nedisponuje. „Myslíme, že Portugalsko má dostatečné zdroje na pokrytí dubnové splátky, nicméně další financování bude potřebovat pro dluh terminující v červnu,“ uvedli analytici Nomura Holdings. Výnos desetiletého portugalského dluhopisu během pátku vzrostl o 13 bps na 7,78 % a spread vůči bezpečným německým bundům se tak rozšířil na 451 bazických bodů, nejvíce od listopadu. Výnos pětiletého dluhopisu se zvýšil o dalších 28 bodů na rekordních 8,49 %, investoři tak podle tohoto měřítka vnímají vyšší riziko vztažené k půjčce Portugalsku na pět let, než na delší období deseti let.

Podle anonymních prohlášení evropských představitelů by mohla finanční pomoc Portugalsku dosáhnout až 70 miliard eur. Předseda ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker odhadl částku na 75 mld. EUR. Podle analytiků britské Barclays Capital by měla hotovostní pozice země činit 4,5 až 5 miliard eur, což postačí na krytí dubnové splátky, nikoli ale na umoření dluhu splatného v červnu. „Portugalsko potřebuje v následujících týdnech získat zdroj financování, ať už v podobě emise dluhu, úvěrových linek nebo překlenovacího úvěru. Financování pravděpodobně získá, není však v pohodlné pozici,“ domnívá se Laurent Fransolet z Barclays.

Sociální demokraté, kteří jsou největší opoziční stranou, navzdory neschválení vládních úsporných opatření, podle svých slov stále podporují cíl snížení rozpočtového schodku na 4,6 procenta HDP letos a na 3 % v příštím roce. V Portugalsku již došlo ke zvýšení daní i zavedení největších výdajových škrtů za posledních třicet let. Podle průzkumu společnosti Marktest by sociální demokracie mohla v Portugalsku dosáhnout většiny v parlamentu.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data