Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Geithner: USA narazí na dluhovou hranici do poloviny května, připravujeme krizový scénář

Geithner: USA narazí na dluhovou hranici do poloviny května, připravujeme krizový scénář

05.04.2011 17:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pouhých 95 miliard dolarů zbývá americkému ministerstvu financí do naplnění limitu pro zadlužování se, stanoveného americkým Kongresem. Jeho šéf Timothy Geithner připravuje krizový scénář, který mu umožní získat alespoň několik týdnů času navíc v případě, že Kongres dohody na navýšení dluhové hranice skutečně včas nedosáhne a výpůjční potřeba narazí na stávajících 14,3 bilionu amerických dolarů. Zatímco prognóza amerického MF z úvodu tohoto roku hovořila o polovině dubna až konci května tohoto roku, Geithner pro CNBC nově uvedl, že limit bude naplněn nejpozději dne 16. května.

„Čím déle Kongres otálí s navýšením právního limitu pro schopnost Spojených států si půjčovat, tím více riskuje důvěru investorů z celého světa, kteří bezvýhradně očekávají schopnost USA dostát svým závazkům,“ varoval Geithner. Selhání Spojených států je podle něj „prostě nemyslitelné“.

Za blokací navýšení dluhového limitu země je vyhrocený spor mezi Obamovými demokraty a Republikány. Ti nezbytnost navýšení limitu využívají ke tlaku na administrativu prezidenta Obamy, aby ta odsouhlasila široké spektrum rozpočtových škrtů. Republikáni usilují o snížení plánovaného deficitu rozpočtu na rok 2011/2012 o 33 miliard dolarů, což je relativně nízké číslo v porovnání s jeho celkovým rozsahem 1,4 bilionu dolarů. Již dříve například Goldman Sachs spočetla dopad 25 mld. USD výdajových škrtů na -1 % anualizovaného růstu HDP ve 2Q11 a 3Q11. Požadavek na 60 mld. USD a více by dle GS ale již mohl způsobit druhé dno ekonomiky.

Geithner varuje, že blokace navýšení dluhové hranice povede k výstřelu úrokových sazeb směrem vzhůru a může vyvolat novou finanční krizi, který bude svými dopady potenciálně ještě hrubší, než tak, ze které se ekonomika postupně dostává. Za jednoznačně katastrofální označil dopady takového rozhodnutí také šéf Fedu Ben Bernanke pro Bloomberg.

V případě, že dluhová hranice nebude navýšena, Spojené státy si dle ministra financí Geithnera po 8. červenci nepůjčí jednoduše už ani dolar. Do té doby má dle jeho slov MF nástroje, jak "problém" oddálit. Část zákonodárců jako ochranu před rychlou neschopností dostát (zejména mezinárodním) závazkům požaduje schválení zákonu, který MF nařídí nejprve hradit úroky z dluhopisů před závazky plynoucími z oblasti sociálního zabezpečení a zdravotní péče. Navrhován je některými legislativci také krizový scénář odprodejů zlatých rezerv země či portfolií vládou ovládaných úvěrů (například studentských půjček) ve snaze za každou cenu odvrátit náraz na dluhový limit. Tyto úvahy ale Geithner v oficiální rovině razantně odmítá: „Nebudeme likvidovat aktiva proto, abychom si koupili více času pro Kongres. To by bylo pro Spojené státy a důvěru v ně likvidační,“ uvedl ministr financí.

Na základě loňských srovnání je zadlužení Spojených států metrikou MMF vyšší v porovnání s velikostí ekonomiky, než Francie, Kanady či Německa. Nižší ale, než například Itálie či Japonska. „Ano, dluhové parametry ekonomiky Spojených států se musejí změnit. Ne ale pod tlakem časového vydírání Kongresem,“ uvedl ministr financí. Nové projekce vývoje dluhu a opatření k jeho snižování chce nabídnout v květnu.

Republikánská sada opatření pro snížení celkového dluhu se poprvé představí v americkém Kongresu právě dnes. „Musíme ukázat, že umíme situaci dostat pod kontrolu při posílení ekonomiky. Chceme problém dluhu dostat (i bolestně) pod kontrolu a vyřešit jej, než bude zcela mimo naše možnosti řešení,“ uvedl republikánský šéf rozpočtového výboru Kongresu Paul Ryan. Úspory a nová opatření se mají dotknout zejména sociálního zabezpečení a zdravotní péče a vést k dohodě na nové podobě legislativy v této oblasti v průběhu roku. Celkově mají úsporná opatření snížit vládní výdaje za dekádu o čtyři miliardy dolarů. Dohoda je nezbytná pro odsouhlasení navýšení dluhového limitu. Ryan čeká odpor ze strany Demokratů i části vlastních Republikánů. „Problémem Washingtonu je chybějící snaha na problému dluhu cokoli seriózně a upřímně řešit, zato o to větší chuť dluh jako problém proti vám využít při příštích volbách,“ uvádí Ryan. Podle jeho slov, i slov dalších spolupracovníků na návrhu, kteří odrážejí útoky na tvrdost opatření, ani nyní prosazované změny nevyrovnají rozpočet Spojených států za dříve, než 20 let.

Co například navrhují republikáni: Snížení horní sazby korporátní daně z 35 % na 25 % a daně z osobních příjmů také na 25 %. Dále chtějí zavést opatření limitující vládní výdaje vůči velikosti ekonomiky. Poměr narostl na 25 % ve fiskálním roce 2009, Obama počítá s úrovněmi kolem 23 %. Republikáni požadují automatické škrty v případě, že dojde k překročení těchto hranic. Nové uspořádání zdravotního zabezpečení má uspořit 280 miliard dolarů z rozpočtového schodku během 10 let. Změnou má projít program zdravotní péče, zajišťující ji chudým. Podobnosti zatím postrádají navrhované změny v oblasti sociálního zabezpečení.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university