Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa – Rozpadne se vládní koalice po skandálu (nejen) kolem Věcí veřejných?

Anketa – Rozpadne se vládní koalice po skandálu (nejen) kolem Věcí veřejných?

12.04.2011 17:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Věci veřejné, plány soukromé? V polovině minulého týdne vypukla kauza údajného uplácení loajality ve Věcech veřejných, která vyústila ve vyloučení šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí, bývalého místopředsedy strany Škárky a poslance Humla. Rozvinula se však především v rozkol vládní koalice ODS, TOP09 a VV a křížovou střelbu za odvolání ministrů jednoho, druhého či třetího tábora. MfD navíc přišla z dlouho sestavovanou mozaikou, která podle listu dokazuje, že Vít Bárta vstup do vysoké politiky osnuje již od roku 2008 v zájmu získání zakázek pro ABL.

Bárta (podal demisi), John, Dobeš (jejich odchod žádá Nečas), Vondra (dal funkci k dispozici premiérovi, zatížen kauzou Promopro), Kalousek, Fuksa jsou jména ministrů, která střídavě požadují nahradit ODS či VV v zájmu očisty vládní koalice od korupce a výměnou za očistu napojení vlády a jednotlivých rezortů na bezpečnostní agenturu rodiny již odstoupivšího ministra dopravy Víta Bárty ABL. Právě on se měl snažit podporovat loajalitu v rámci VV skrze „úplatky“ poslancům Škárkovi a Kočí (jejich verze) či jim naopak pomáhat po snížení platů poslanců skrze poskytnuté půjčky „na dobré slovo“ (verze Bárty). Vít Bárta hodlá v nadcházejících týdnech a měsících věnovat úsilí své očistě a kandidatuře na předsedu Věcí veřejných. Premiér Petr Nečas doručil prezidentovi ČR demise Bárty a návrhy na odvolání ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Dobeše. Zároveň uvedl, že pro ODS je nadále nepřijatelné, aby rezort vnitra vedli lidé Věcí veřejných, napojeni na ABL. Prezident Klaus však odmítl prozatím demisi a odvolání přijmout s tím, že od vlády chce „jízdní řád“ jejího dalšího fungování jako záruku politické stability. Nečas jej nepřímo upozornil na vyznění Ústavy ČR, která nedává prezidentovi žádná oprávnění požadovat „plán B“, ale konstatuje, že „premiér navrhne a prezident odvolá“.

Na další nejistotu a jen papírovou funkci šéfa Věcí veřejných Radka Johna ukazují jeho nejistá vyjádření do médií (například ve věci sponzorů VV) a umocňují tvrzení premiéra Nečase, že faktickým šéfem vnitra byl právě Vít Bárta a jeho lidé. Do poněkud „balkánských poměrů“ posouvá události kolem odvolané šéfky poslanců VV Kočí nález odposlouchávacího zařízení jí najatou bezpečnostní agenturou v její ložnici. Nález vyvolal v koalici další emoce a odhodlání nesdílet vládu s lidmi napojenými na ABL (aniž by byl prokázán původ nálezu).


Názory politologů:

Zdeněk Zbořil: "Jde víc a víc o postavení lidí v mocenských strukturách, a zdaleka ne o reformu, ať už čehokoliv. V pozadí série afér, které v posledních měsících zmítaly českou politickou scénou, jsou snahy například ministra Vondry odstřihnout chobotnici na obraně, či deklarovaná snaha Víta Bárty z VV vypořádat se s betonářskou lobby"
 
Vladimíra Dvořáková: „Nynější spory ODS, Věcí veřejných a TOP 09 už nelze hodnotit podle jakýchkoliv odborných teorií koalic, podle stupně prosazování či prolínání stranických programů. Člověk neví, jak to číst. Tohle už je jenom o tom, kdo co na koho má a jakou hru hraje"

Jiří Pehe: "Myslím si, že situace bohužel nahrává domněnkám, že tak jako mnoho dalších politických procesů v Čechách, tak i tento je částečně ovlivněn nejrůznějšími podnikatelsko-politickými zájmy, skupinami, které stojí v pozadí za politikou"


Přežije česká vláda události posledních dní s jen umírněnými personálními změnami? Přežije stávající trojkoalice ODS, TOP09 a VV za cenu značných personálních otřesů? Odejdou VV do opozice a bude možné udržet plus mínus stohlasý kabinet ODS a TOP09 s podporou části VV? Nebo se vláda rozpadne a Česká republika tak směřuje k předčasným volbám? Přispějte Vaším názorem do nové ankety!


Váš názor
  • 13.04.2011 10:00

    Holt jsou kmotrovská jádra ODS i ČSSD už pořádně vyhladovělá a Bátra jaksi stále není "ke koupi" (neb má proti kmotrům sice peněz málo, ale i tak dost na zbytek života a v politice je už kvůli egu a nikoli korytu /s čímž nepočítali/ přičemž na rozdíl od podobně směrovaného Špidly není *** a nenechá se o***t i za něj kasírujícími vlezdo***-poraděnky). - - - Takže jedinou šancí kmotrů obou partají je skrytá (více či méně) velká koalice maximálně s trpěnou komparsní rolí pro TOP - při prosincovém pokusu by v ní pro čerstvě zasaženou ODS vybylo moc málo koryt, tak to museli odložit, počkat na potvrzení pozice kmotrovského jádra na sjezdu ČSSD a teď do toho praštili znova. = Nic, co by nebylo očekáváno, v podstatě jedinou zajímavou otázkou na téhle předpřipravené nudě je, zda je Kmenta opravdu tak blbej, že jim to sehrál zadarmo.
    H.B.
    • Re:
      13.04.2011 13:02

      Když tomuhle věříte... Možná nám to někdy "osvětlí" v nějakém fundovaném pořadu. Třeba "Na vlastní (bleděmodré) oči"
      sgt.Mike
  • Jde o moc moci
    12.04.2011 20:57

    Celé obvinění ABL je jen virtuální realitou podporovanou kromě soukromou MFD také veřejnoprávní ČT 24. Všichni aktéři puče opakují jako cvičené opice stále stejná slova bez jediné invence nebo pokusu o podání důkazu. A přitom nejde o Víta Bártu ale o obsazení ministerstva vnitra. Tam směřují plány pana Tluchoře a spol. protože činnost ministra Johna hrozí odhalením zločinů ODS z dob jejího vládnutí. Pokud Radek John neustoupí, a já ho o to prosím, a pokud bude nadále požadovat odstoupení nejzkorumpoivanějšího politika Kalouska, koalice se rozpadne. Pro Tluchoře a spol a pro Kalouska a jeho finanční přátele ztratí totiž smysl. Budou hledat nová řešení, třeba s ČSSD, kde najdou napojení na stejné kmotry.
    Juniper
    • Re: Jde o moc moci
      13.04.2011 9:20

      Za ty roky jsem větší bordel na vnitru nezažil. A věřte, že vím, o čem mluvím...
      sgt.Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů