Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropa Brent zaznamenala největší denní propad v historii, po krátkém zotavení padá dál

Ropa Brent zaznamenala největší denní propad v historii, po krátkém zotavení padá dál

06.05.2011 8:29, aktualizováno: 6.5. 10:27
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ceny ropy na světových trzích včera propadly o více než deset procent a severomořský Brent dokonce zaznamenal největší procentní propad v historii. Svým rozsahem tak překonal i šok z roku 2008, kdy trhy reagovaly na pád obří americké banky Lehman Brothers. Cena Brentu tak včera spadla až ke 109 dolarům, barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) oslabil v podobném rozsahu a dostal se k 98 dolarům.

Objemy obchodů přitom byly v obou případech vysoce nadprůměrné, což ukazuje na likvidaci pozic. Navzdory tomuto vývoji však analytici tvrdí, že ceny by se měly k růstu vrátit. "V dlouhodobějším výhledu je zde stále býčí trh. Tato korekce ale může trvat několik měsíců, k jejímu prohloubení z velké části přispívají slabší ekonomická data," podotkl hlavní analytik investiční společnosti Country Hedging Sterling Smith.

Brent se v závěru obchodování prodával za 110,80 USD, během dne ale jeho cena klesla až na 109,02 USD, a vykazovala tak desetiprocentní propad. Ropa WTI v jednu chvíli spadla až na 98,26 USD, což byl propad o více než deset procent. Uzavřela však na 99,80 USD. Za propadem cen ropy jsou hlavně obavy ze zpomalení hospodářského růstu v důsledku předpokládaného zpřísňování měnové politiky. Centrální banky v některých zemích už se zvyšováním úrokových sazeb začaly, jiné se k tomu v nadcházejícím období chystají.

Dramatickému propadu cen se nevyhnuly ani další komodity, hlavně stříbro a některé další kovy. Spadla i cena zlata, u tohoto kovu ale pokles dosáhl jen dvou až tří procent. K propadu cen přispěla souhra více negativních faktorů. Byly to jednak obavy ze slabší poptávky, horší čísla z amerického trhu práce, a nečekaný pokles průmyslových zakázek v Německu. Klesaly také akcie, klíčový komoditní index Reuters-Jefferies CRB oslabil skoro o pět procent, což je pro něj největší denní pokles od prosince 2008.
Cena stříbra včera klesla zhruba o osm procent a dostala se asi na 35 dolarů za troyskou unci. Od začátku týdne ztráty dosahují asi 20 procent a proti rekordu blízko 50 dolarů, kde bylo stříbro minulý týden ve čtvrtek, už cena sestoupila skoro o 30 procent. Cena zlata klesla pod 1490 dolarů a je nejníže od poloviny dubna.

"Trh zasahují negativní zprávy ze všech stran," poznamenal partner investiční společnosti Again Capital John Kilduff. "Začalo to v Německu s jeho zprávou o velmi špatném vývoji průmyslových zakázek, pak se přidal růst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA a patrně i méně razantní sdělení Evropské centrální banky (ECB) ohledně zvyšování úroků," sdělil Kilduff.

Ropa zlevňovala prakticky celý den, propad se ale zrychlil ve chvíli, kdy Brent spadl pod 120 dolarů. Řada obchodníků totiž čekala, že tato úroveň vydrží. Na 120 dolarech ležela i důležitá technická úroveň a její prolomení se stalo signálem k dalšímu výprodeji. "Pozorujeme zde hromadný odchod," řekl makléř společnosti Sucden Financial Rob Montefusco.

V noci následoval sice růst ceny ropy, ten však byl pouze přechodný a nyní černé zlato opět padá. Barel severomořského Brentu tak ztrácí další zhruba čtyři procenta a stojí méně než 107 dolarů, podobně americká lehká ropa oslabila pod 96 dolarů za barel. Vedle cen ropy klesá i cena stříbra, naopak zlato a platinové kovy zpevňují.

"Za propadem byl nejprve růst kurzu dolaru, ale i když se euro zotavilo, došlo na druhou fázi likvidace pozic, které spekulují na růst cen," sdělil analytik investiční společnosti Bache Commodities Tony Machacek.

Kolem 10:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za 106,10 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší o více než čtyři procenta. V průběhu čtvrtečního obchodování se přitom cena ještě pohybovala kolem 120 dolarů. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) dnes zlevnil na 95,30 USD, což je propad v podobném rozsahu.

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 106,08 110,80
New York - Nymex WTI červen 95,27 99,80
Analytici tvrdí, že nervozita pramení z avizované zprávy o vývoji míry nezaměstnanosti ve Spojených státech. Dubnová data o situaci na americkém trhu práce budou oznámena odpoledne, obchodníci se ale obávají, že čísla nebudou dobrá. Během týdne už byla totiž zveřejněna data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a údaje o tvorbě pracovních míst v soukromém sektoru. Ani v jednom případě výsledek nebyl dobrý.

Váš názor
  • ropa
    06.05.2011 9:38

    bohuzel zase tapajici analitici, ropa je proste cerna labut, a nikdo netusi kam poleze zitra. Je usmevne jak stejne ( nic rikajici) jsou komentare v LD Hatlapatky, Tomanika, Cermaka a Mokrase :) LOL
    Andy
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university