Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF ČR chce zrušit čtvrtinu daňových výjimek, rozpočet získá 15 mld. Kč (přehled)

MF ČR chce zrušit čtvrtinu daňových výjimek, rozpočet získá 15 mld. Kč (přehled)

17.05.2011 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí plánuje v rámci daňové reformy zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek, přičemž tento krok by měl po uskutečnění všech změn do rozpočtu přinést celkem zhruba 15 miliard korun. Vyplývá to z materiálu zveřejněného ministerstvem na internetu.

V případě zdanění fyzických osob MF uvádí celkem 68 výjimek, z nichž by mělo být zrušeno celkem 22. U firem je to 50 výjimek, přičemž zrušit jich MF navrhuje sedm. Jejich rušení souvisí s představenou daňovou reformou, která má podle MF za úkol celý daňový systém zjednodušit.

Jednou z výjimek, která by podle MF měla být zrušena, je zdanění režijních jízdenek. Právě kvůli tomuto návrhu resortu financí dnes jedná Odborové sdružení železničářů o případném vyhlášení stávky. Zrušení osvobození zvýhodnění poskytovaných zaměstnavatelem provozujícím veřejnou dopravu svým zaměstnancům má přinést do rozpočtu nicméně jen zhruba 100 milionů korun.

Mnohem větší očekávaný dopad do rozpočtu a to v rozsahu 5,2 miliardy korun má zrušení osvobození hodnoty stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění, tedy daňová podpora stravenek. Problematika obou benefitů (stravenky a doprava) má být nově řešena formou slevy na dani pro zaměstnance.


Výběr z návrhu zrušených či ponechaných výjimek a jejich rozpočtový dopad (nad jednu miliardu) s účinností od 1. ledna 2013 u fyzických osob + zdanění režijních jízdenek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titul Rozpočtový dopad při zrušení (v mld. Kč) Návrh Důvody pro ponechání či zrušení.
Osvobození příjmů z prodeje rodinného domu a bytu včetně pozemku 1,0 ponechat Eliminace spekulativního prodeje, podpora možnosti stěhování za prací a tím i zaměstnanosti.
Osvobození příjmů z prodeje nemovitostí 1,5 ponechat Eliminace spekulativního prodeje, podpora možnosti stěhování za prací a tím i zaměstnanosti.

 

Osvobození plnění poskytovaných ozbrojenými silami vojákům a žákům vojenských škol 1,6 zrušit Neexistuje žádný sociální ani ekonomický důvod, aby uvedené příjmy nepodléhaly zdanění, s výjimkou příjmů žáků škol.
Osvobození dotací ze státních a veřejných rozpočtů, fondů, přidělených grantů a příspěvků z prostředků Evropských společenství 3,5 ponechat Zdaňování dotací by vyvolalo tlak na jejich zvýšení. Zdaňování dotací z prostředků EU je pravidly EU zakázáno.
Osvobození příjmu plynoucího ve formě daňového bonusu - systémové 2,05 ponechat Zdanění příjmu z daně by nebylo vhodné. Navíc jde o sociální dávku nízkopříjmovým rodinám s dětmi.
Osvobození hodnoty stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění 5,2 zrušit Problematika benefitů bude řešena slevou na dani pro zaměstnance.
Osvobození zvýhodnění poskytovaných zaměstnavatelem provozujícím veřejnou dopravu svým zaměstnancům 0,1 zrušit Problematika benefitů bude řešena slevou na dani pro zaměstnance.

 

Osvobození příspěvků zaměstnavatele na penzijní připojištění 1,0 ponechat Jde o výdaje na sociální podmínky a o podporu ve stáří.
Osvobození výher z loterií, sázek a podobných her 15 ponechat Z důvodu současného systému nakládání s výnosy z provozu loterií s jiných podobných her. Odhad dopadu odpovídá zdanění částky vyplacených výher bez ohledu na případné uplatnění slev na dani.
Nezdanitelná část základu daně - příspěvek zaplacený poplatníkem na penzijní připojištění 1 ponechat Jde o podporu obyvatelstva ve stáří.

 

Nezdanitelná část základu daně - poplatníkem zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění 2,0 ponechat Jde o podporu obyvatelstva ve stáří.

Výběr z návrhu zrušených či ponechaných výjimek a jejich rozpočtový dopad (nad jednu miliardu) s účinností od 1. ledna 2013 u právnických osob:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titul Rozpočtový dopad při zrušení (v mld. Kč)

 

Návrh Důvody pro ponechání či zrušení.

 

Osvobození vybraných příjmů z dividend a podílů na zisku od rezidenta 1,5 (každoročně po povinném zavedení od roku 2004) ponechat Reaguje na požadavek EU a v souladu se Směrnicí o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností odstraňuje překážky volného pohybu kapitálu.
Uplatnění daňové ztráty - možnost odečtu od základu daně po dobu pěti zdaňovacích období následujících bezprostředně po období, za které byla daňová ztráta vyměřena Kumulovaná neuplatněná daňová ztráta činí cca 600 miliard ponechat Opatření reagující na administrativní stanovení zdaňovacího období (kalendářní nebo hospodářský rok)
Sleva na dani pro zaměstnance se zdravotním postižením a těžším zdravotním postižením 1,5 (pozn. při převedení do působnosti MPSV nutno počítat se zohledněním v rozpočtu MPSV) zrušit Sektorová politika - podpora zaměstnávání postižených osob - podle názoru MF patří do působnosti MPSV

(Zdroj: MF ČR, čtk)

Váš názor
  • Upřesnění
    18.05.2011 9:42

    MF ČR zapomnělo na znaménka u rozpočtových dopadů - třeba u stravenek je to minus 5,2 miliardy, protože se sníží výběr DPFO a DPH, spousta lidí, kteří pracují v pohostinství, přijde o práci, atd. Na zrušení režijních jízdenek se také nic moc nevydělá, protože nelze donekonečna snižovat příjmy státním zaměstnancům (to se ostatně teď projevilo na výběru daní, když za 4 měsíce je deficit plánovaný na 6 měsíců). Dráhy a dopravní podniky budou vozit vzduch... autobus nebo vlak stojí stejně, ať veze 10 nebo 50 lidí. Proč se berou i ty poslední výhody obyčejným lidem a na druhé straně se nic nedělá s předraženými státními zakázkami? Resp. ano, ale jen u politických protivníků, kteří šlapou korupčníkům na kuří oko - Bárta, Vondra - přičemž nijak neposuzuji to, co tito dva předvedli ve "svých" kauzách. Připomeňme Bartáka - nad tím se zavřela voda, ale nejspíš má na svědomí víc vyhozených peněz státu, než Bárta a Vondra dohromady.
    bobecek
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.