Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Czech Coal nabídl Plzeňské teplárenské uhlí až do roku 2022

Czech Coal nabídl Plzeňské teplárenské uhlí až do roku 2022

17.05.2011 17:53
Autor: ČTK

Czech Coal jako druhý největší producent hnědého uhlí v Česku, nabídl Plzeňské teplárenské (PT) kontrakt na dodávku paliva až do roku 2022. Stejně dlouhé kontrakty, počínaje rokem 2013, navrhne všem odběratelům. Ceny budou záviset na objemu, rozložení a jakosti dodávek. Budou se odvíjet od světové ceny černého uhlí minus 20 procent, řekl dnes ČTK generální ředitel Czech Coalu Luboš Pavlas.

Město jako majitel teplárny, která dlouhodobě nakupuje uhlí ze Sokolovské uhelné, rozešle v příštích dnech po doporučení komise zastupitelů poptávky všem vlastníkům uhlí v Česku. "Rozhodující pro nás bude co nejdelší smlouva a co nejlevnější uhlí. Rozhodnutí rady by mělo padnout do měsíce," řekl člen představenstva PT a zastupitel Jiří Bis (ČSSD).

V poptávce města jsou dány parametry uhlí, tedy výhřevnost, obsah síry a popela, vlhkost, ale také objem dodávek v příštích letech. Podle Bise je návrh Czech Coalu velmi zajímavý, ale záleží na ceně. Potvrdil také, že důlní firma umí namixovat uhlí přesně na potřeby plzeňské technologie. Potenciální dodavatel teplárenského uhlí, jehož je na trhu nedostatek, může podle Bise vznést požadavek, že chce za palivo akciový podíl v PT.

Největší výrobce tepla na západě Čech dlouhodobě tvrdí, že kvůli zajištění únosné ceny tepla pro občany potřebuje jistotu dlouhodobých dodávek uhlí za rozumnou cenu, a zároveň odběru vyráběné elektřiny, která zajišťuje PT vysoký podíl na zisku a přes polovinu tržeb.

Smlouvu do roku 2022 nabídl Czech Coal Plzni jen na palivo z lomu ČSA, který těží hnědé uhlí s vyšší výhřevností určené pro teplárny a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Pokud by teplárna měla zájem o méně kvalitní uhlí s nižší výhřevností z Vršan, mohla by podle Pavlase uzavřít s Czech Coalem smlouvu až na 40 i 50 let.

"Motivace naší nabídky je daná pouze tím, že chceme uzavřít dobrý obchod na prodej uhlí," řekl Pavlas. Prodej akcií PT není podle něj podmínkou. Czech Coal má ale zájem o strategické partnerství s PT. "Jsme schopni být i finančním partnerem, jsme silná skupina," řekl Pavlas. Také s prodejem elektrické energie by Czech Coal, který loni zobchodoval téměř dva miliony terawatthodin elektřiny, dokázal pomoci.

Podle Pavlase je PT jedna z nejlépe vedených teplárenských firem v Česku. První nabídku už Czech Coal učinil Plzni v roce 2009 a druhou loni v červnu. "Možnost měli do 30. září, ale k jednání nedošlo," dodal. Poté, co se Czech Coal dozvěděl, že komise zastupitelů vybírá variantu dalšího osudu teplárny, těžební firma svou nabídku zopakovala s tím, že by formulovala konkrétní podmínky až podle objemu, termínů i jakosti požadovaných dodávek. Czech Coal předloni a loni nabídl Plzni uhlí za 60 Kč/GJ po dobu tří let, nyní už tuto cenu nezaručuje. Tehdejší cena byla podle Pavlase o pětinu vyšší, než za kolik letos kupuje PT uhlí ze Sokolova.
Podle Pavlase trh s hnědým uhlím neexistuje a prodává se specifickým způsobem. Důvodem je, že nejde o světovou komoditu; palivo se doluje jen v Česku a Polsku. Czech Coal bude příští léta stanovovat cenu podle světové ceny černého uhlí, od níž odečte 20 procent. "Jde o naše kalkulace, které jsme provedli na základě vlastních analýz s cílem nabízet konkurenceschopný produkt, zajímavý pro teplárny," dodal.
Kromě Czech Coalu, Sokolovské uhelné a Severočeských dolů nabídne uhlí Plzni zřejmě také Energetický a průmyslový holding, který má dlouhodobě zájem o propojení s Plzeňskou teplárenskou, jejíž loňský hrubý zisk činil 590 milionů korun při tržbách 2,5 miliardy .


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů