Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vlna defaultů v USA teprve přijde. Skutečný dluh je mnohem vyšší, než tvrdí oficiální odhady, připomíná se Meredith Whitney

Vlna defaultů v USA teprve přijde. Skutečný dluh je mnohem vyšší, než tvrdí oficiální odhady, připomíná se Meredith Whitney

08.06.2011 18:16

Zadlužení jednotlivých států USA zůstává klíčovým problémem a hrozba, že jednotlivé vlády či města se ocitnou v platební neschopnosti, přetrvává, uvedla dnes známá bankovní analytička Meredith Whitney. Potvrdila tak svá dřívější, pro většinu ekonomů kontroverzní, tvrzení, že dílčí rozpočty ve Spojených státech jsou neudržitelné, přičemž svou rétoriku přiostřila. Očekávání defaultů však podle ní nelze zasadit to konkrétního časového kontextu, brání se mnohým kritikám naznačujícím, že její temné předpovědi zatím nedoznaly reálné podoby.

V prosinci loňského roku analytička a šéfka newyorské poradenské společnosti Meredith Whitney Advisory Group, přišla s prognózou, že 50 až sto amerických států či měst spějí k sérii defaultů, jejíž náklady vystoupají až na stovky miliard dolarů. V dnešním rozhovoru pro CNBC zůstala se svými dřívějšími slovy konzistentní s tím, že k tomu nemůže dojít „přes noc“. „Bude to velké,“ říká doslova o předpokládané řadě finančních úpadků v USA. „Co způsobilo nedorozumění, byla interpretace, že k tomu dojde letos. To jsem nikdy neřekla. Rozsah však bude takový (jak jsem dříve uvedla),“ dodala Whitney.

Vlády jsou podle ní schopny předejít defaultům v krátkém období, nakonec ale musí zaplatit cenu narůstání dluhové zátěže nad příjmové možnosti. „To je smutná realita důsledků lehkomyslného utrácení,“ podotýká. Analytička také zopakovala některé své dosavadní předpovědi – týkající se druhého cenového dna na realitním trhu a masového rušení pracovních míst na úrovni vlády i jednotlivých municipalit.

Whitney si svými výroky vytvořila řadu oponentů. David Kotok z Cumberland Advisors se domnívá, že vyšší daňové příjmy na lokální úrovni v kombinaci s mírným avšak stálým oživováním ukážou, že rozpočtové problémy na úrovni municipalit jsou mnohem mírnější, než analytička tvrdí. Meredith Whitney nicméně trvá na tom, že problém státních dluhů představuje „obrovskou překážku pro americkou ekonomiku, přičemž jeho vážnost překonává pouze špatná situace na trhu s bydlením. Ten podle ní čeká další dvojciferný propad.

Nový vzkaz poslala Whitney institucionálním investorům, bankám i politikům na začátku týdne, kdy uvedla, že stav veřejných financí je „mnohem horší, než tuší, nebo alespoň než tvrdí investorům a daňovým poplatníkům, kteří nakonec ono dluhové břemeno ponesou. Poslední zpráva Meredith Whitney Advisory Group totiž tvrdí, že skutečný stav rozpočtových schodků je mnohem horší, než uvádějí oficiální čísla, a odhady převyšuje i velikost reálného dluhu USA. Poslední analýza společnosti pokrývá 25 států USA. Upozorňuje, že vlády od roku 2003 zvýšily roční výdaje o 700 miliard dolarů na 2,2 bil. USD, zatímco daňové příjmy vzrostly za uvedené období pouze o 400 miliard dolarů na 1,4 bil. USD. Růst výdajů totiž pokračoval i během recese, ačkoli celkové rozpočtové příjmy od roku 2007 stagnují, vysvětluje zpráva.

(Zdroj: CNBC, CNN Money)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university