Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna schválila návrh omezení hazardu. Vyšší daň prošla, regulace internetu ne (+komentář Patrie k Fortuně)

Sněmovna schválila návrh omezení hazardu. Vyšší daň prošla, regulace internetu ne (+komentář Patrie k Fortuně)

22.06.2011 8:53, aktualizováno: 22.6. 9:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovna schválila návrh na omezení hazardu. Nově se sjednotí odvody z výnosů z her a loterií (odvody na veřejně prospěšné účely - VPÚ) z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. Neprošel naopak návrh na zákaz přístupu k nepovolenému hazardu po internetu. Předlohu ještě posoudí Senát. Obce budou moci pomocí vyhlášek regulovat hazard, a to nejen místně, ale i pokud jde o provozní dobu heren.

„Sjednocení sazeb do jedné 20% dle našich odhadů povede k dodatečným nákladům Fortuny v rozsahu 2 milionů eur, což představuje zhruba 7 procent očekávaného EBITDA roku 2012 společnosti. Tuzemským sázkovým společnostem by pomohl zákaz internetového sázení u zahraničních společností, ten ale nakonec nebyl schválen. Ministr financí Kalousek navíc plánuje od roku 2013 zavedení zvláštní daně pro herní a loterijní společnosti, spolu s uvalením běžné daně z příjmů. Společnosti tak v budoucnu zřejmě zatíží vyšší zdanění. Celkový výstup novely loterijního zákona považujeme pro za mírně negativní pro akcie Fortuny, když unifikace sazby odvodů na VPU se dala očekávat,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí. Novela také určuje veřejně prospěšné účely, na které se bude výtěžek odvádět. Platnost dosud vydaných licencí zkrátili poslanci na tři roky.

Poslanci měli na výběr původně tři návrhy na omezení hazardu: vládní, sociálnědemokratický a hlavního města Prahy. Nakonec dali přednost vládní předloze, kterou změnili podle návrhu skupiny poslanců ODS a TOP 09 vedené Janem Farským (TOP 09).

Nesouhlas a vlnu kritiky vyvolaly dva kontroverzní body, se kterými Farský přišel. Ani jeden z nich poslanci neschválili. První z nich zakazoval bankám i kampeličkám převádět peníze na sázky. Druhý přikazoval poskytovatelům připojení k internetu, aby znemožnili přístup na webové stránky s nabídkou hazardu, ale provozované bez povolení. Zakázaný přístup by byl i na stránky, které takový hazard propagují. Za porušení by hrozila až desetimilionová pokuta.

Proti Farského návrhu ostře protestovali mimo jiné poskytovatelé internetu. Asociace provozovatelů mobilních sítí a Česká asociace kompetitivních komunikací již dříve odeslaly dopis předsedovi rozpočtového výboru sněmovny a poslaneckým klubům, aby novelu v navrhovaném znění nepřijímali. Úprava podle nich přenáší odpovědnost státu na soukromé subjekty a je v rozporu s právem EU. Podle mluvčího O2 Martina Žabky není novela právně i reálně neproveditelná.

Česká pirátská strana prohlásila, že toto opatření by znamenalo faktickou cenzuru internetu a porušovalo by právo občanů na svobodný přístup k této síti. Tvrdí, že by uživatelé neměli přístup ani na stránky například zpravodajské televize CNN, pokud by na nich byla reklama na nepovolený hazard.

Ministr financí Miroslav Kalousek poslancům řekl, že tento návrh je sice hoden úcty, jenom ho nikdo neumí technicky uskutečnit, a proto ho nemůže podpořit. Poslance informoval, že ministerstvo už má v novém zákoně o daních z příjmů připravenou pro loterijní firmy novou loterijní daň, která podle něj bude obdobná, jako v minulosti byla daň z obratu. Kromě ní ještě budou firmy platit obvyklou daň z příjmů firem. Náměstek ministra financí Minčič uvedl, že zdanění loterijních firem také daní z příjmů zřejmě vejde v platnost od roku 2013 s tím, že rok 2012, se kterým počítal šéf ministerstva financí Kalousek, nelze legislativně zvládnout.

Poslanci již jednou omezení hazardu schválili, a to před loňskými sněmovními volbami. Prezident Václav Klaus ji ale vetoval a sněmovna už nemohla o jeho vetu rozhodnout. Svůj krok zdůvodnil mimo jiné tím, že zásadním způsobem zužovala okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely.

(Zdroj: čtk, ČT, ČT24, mediafax, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)