Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elektřina může opět výrazně zdražit... denní přehled Trhy, data, výsledky

Elektřina může opět výrazně zdražit... denní přehled Trhy, data, výsledky

28.06.2011 17:49
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Rozhodnutí Německa o postupném upuštění od výroby energie z jádra se může příznivě podepsat na hodnocení závazků tuzemské energetiky ČEZ, uvedla ratingová agentura Moody's Investors. Čistý dovoz elektřiny do Německa povede k tlakům na růst cen elektřiny, což představuje příležitost pro českou společnost ČEZ, jakožto producenta s dlouhodobou zdrojovou základnou, uvedla Moody's ve zprávě. Podle propočtů ČEZu by trvalé zvýšení cen elektřiny nad 60 EUR/MWh vedlo k růstu provozního zisku EBITDA zhruba o 500 mil. EUR do roku 2014, uvedl Reuters. Firma v propočtech předpokládá stabilní ceny emisních povolenek.

V příštím roce opět hrozí výrazný růst cen elektřiny, pokud vláda znovu neuvolní několik miliard korun na omezení zdražení kvůli fotovoltaickým elektrárnám. Bez vládních dotací by zdražení elektřiny pro domácnosti mohlo činit 9,7 %, průmyslové podniky by si připlatily o 13,9 % více než letos. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu. Při stejné státní dotaci jako v loňském roce, kdy činila 12 mld. , by se průměrná cena elektřiny pro domácnosti mohla zvýšit o 3,6 %. Průmyslové podniky by si za elektrickou energii proti letošku připlatily o 6 % více. To vše za předpokladu, že tzv. silová elektřina by vzrostla o 5 %, odhaduje ERÚ. Darovací daň na emisní povolenky i solární daň uvalená na producenty v loňském roce platí i pro rok 2012.

Evropská komise rozhodla, že nejspíše k 17. listopadu povolí prodávat už jen cigarety s "novým bezpečnostním standardem". Tuzemský tabákový koncern Philip Morris ČR připustil, že pro tabákové odvětví to znamená vyšší náklady. Společnost prozatím nehodlá zdražovat cigarety kvůli tomuto opatření.

Evropa:
V Řecku začala dvoudenní generální stávka a zároveň se zostřují prostesty v ulicích proti úsporným opatřením. Ta by měl parlament zítra a pozítří schválit. Z Evropské komise i ECB mezitím zaznělo, že odmítnutí úspor znamená okamžitý krach země. Současně probíhá jednání o rolování řeckých dluhopisů, které drží evropské banky a pojišťovny a podpora pro tento plán postupně roste.

Francouzský obchodní řetězec Carrefour obdržel návrh od Brazilian National Development Bank na fúzi svých brazilských aktiv s Cia. Brasileira de Distribuicao Pao de Acucar. Francouzský rival Carrefouru Casino Guichard Perrachon vlastní v brazilské skupině 37 % akcií. Akcie Carrefouru rostou o 4 %, akcie Casina 5 % ztrácejí.

Britská banka Standard Chartered uvedla, že v 1H11 může dosáhnout dvojciferného růstu zisku, vděčí za to především redukci nákladů. Příjmy rostly především na trzích Hong Hongu, Singapuru a Číny, hůře si vedla Afrika. Čistá úroková marže se oproti loňsku v podstatě nezměnila. Akcie přidávají 3 %.

Nové řecké 30leté dluhopisy, které by dle francouzského plánu měly nahradit část dluhopisů splatných v období 2011-2014, by údajně mohly nést kupón ve výši 5,5 %. Ten by mohl narůst o dalších 2,5 ppt v závislosti na hospodářském růstu v zemi.

USA:
Index spotřebitelské důvěry sestavovaný organizací Conference Board se v červnu snížil na 58,5 bodu z revidovaného květnového údaje 61,7 bodu. Trh počítal s nepatrným růstem na 61 z původně uváděných květnových 60,8 bodu. Do očekávání domácností se začalo více přenášet pomalé oživování ekonomiky a zklamání z trhu práce.

Index cen domů Case-Shiller za duben nepatrně klesl o 0,09 %. Meziroční pokles dosáhl 3,96 %. Tato čísla se odchylují od odhadů minimálně.

Microsoft spouští plnou internetovou verzi svého kancelářského balíku Office 2010. Tento krok je odpovědí na Apps for Business od Googlu a cíluje především na korporátní klientelu.

Evropská dluhová krize by mohla vážněji ohrozit americký peněžní trh jen v případě, že by způsobila vlnu státních bankrotů, která by znemožnila evropským bankám dostát svým závazkům vůči americkým fondům peněžního trhu.

Očekávaná data následujícího dne:

CET

Událost

konsensus

předchozí

16:00

USA - Rozjednané prodeje domů

3,0 %

-11,6 %

 

Řecko - Parlament hlasuje o úsporném balíku

 

 



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m