Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Situace v JE Fukušima, byla po zemětřesení ještě vážnější, než se uvádělo

Situace v JE Fukušima, byla po zemětřesení ještě vážnější, než se uvádělo

01.12.2011 15:28
Autor: ČTK

Roztavené jaderné palivo v japonské atomové elektrárně Fukušima zřejmě proniklo hluboko do betonového dna prvního reaktoru poté, co březnové zemětřesení a přívalová vlna tsunami poškodily chladicí systém elektrárny, a zastavilo se pouhých 37 centimetrů od vnějšího ochranného pláště. Vyplývá to z nové simulace katastrofy, která svědčí o podstatně vážnější situaci v tomto nukleárním zařízení, než se doposud předpokládalo.

Podle firmy TEPCO, která je provozovatelem elektrárny, nejnovější propočty ukázaly, že uranové palivové tyče v prvním reaktoru se zcela roztavily, propálily vnitřní ochrannou vrstvu reaktoru a silně rozrušily betonové dno. Původně společnost TEPCO mluvila o roztavení poloviny palivových tyčí.

Podle nejhoršího scénáře palivo proteklo betonem a zastavilo se pouhých 37 centimetrů od vnějšího ocelového pláště, který je poslední bariérou, jež radioaktivní materiál z elektrárny odděluje od okolního světa.

Firma TEPCO dosud tvrdila, že část paliva pronikla vnitřní ochrannou vrstvou k betonovému dnu. Jaké škody ale napáchalo palivo na betonu, společnost neuváděla, s poukazem na nedostatek údajů.

K roztavení palivových tyčí došlo podle simulace i v dalších dvou poškozených reaktorech, tam se ale do betonového dna dostalo jen 60 procent paliva a škody byly menší.

Provozovatel elektrárny se domnívá, že díky ochlazování vodou je nyní roztavené palivo stabilizováno. Firma TEPCO se nicméně chystá ještě detailně prozkoumat řadu míst v poškozených reaktorech, v nichž přetrvává vysoký stupeň radioaktivity.

Zatím totiž není známa přesná poloha paliva, které se provrtalo do betonu, ani to, nakolik se palivo uvnitř betonu daří ochlazovat a jestli toto palivo nepropaluje beton dál.

"Celou dobu jsem prohlašoval, že byl beton narušen a že existuje nebezpečí dalšího úniku radiace," komentoval výsledky simulace fyzik Hiroaki Koide z ústavu výzkumných reaktorů při kjótské univerzitě. "Ve skutečnosti není možné nahlédnout dovnitř reaktoru a většina měřicích zařízení byla vyřazena z provozu. Takže nikdo vlastně neví, jak zlá situace je," dodal.

Katastrofa v atomové elektrárně Fukušima z 11. března byla nejhorším jaderným neštěstím ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986. Poškozeny byly tři ze šesti reaktorů a únik radiace do okolí si vyžádal evakuaci až 100.000 lidí. Japonská vláda již dříve sdělila, že některé oblasti budou neobyvatelné několik desetiletí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data