Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zástupci řeckých koaličních stran mají návrh úspor, ECB ladí vstřícnější notu

Zástupci řeckých koaličních stran mají návrh úspor, ECB ladí vstřícnější notu

08.02.2012 12:01, aktualizováno: 8.2. 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Lídři koaličních stran v Řecku obdrželi návrh úsporných opatření, jejichž zavedení je nutné k tomu, aby Řecko mohlo čerpat nový záchranný úvěr. Kolem poledne se političtí předáci mají setkat a premiérem Lukasem Papadimosem a dohodnout s ním, zda jsou požadavky pro Řecko přijatelné. Bez nového úvěru hrozí Řecku státní bankrot, neboť Atény si zřejmě jinak nezajistí peníze na blížící se splátku dluhu.

Kancelář předsedy vlády sdělila, že šéfové všech tří koaličních stran dopoledne obdrželi návrh dalších úspor, který má asi 50 stran. Obsah smlouvy řečtí představitelé v předchozích hodinách dohodli s mezinárodními věřiteli. Již dopoledne uvedl mluvčí druhé nejsilnější politické strany Nová demokracie, že její šéf Antonio Samaras již obdržel návrh dohody s Trojkou na pomoci 130 mld. EUR.

Schůzka předáků politických stran s premiérem Papadimosem byla o tři dny odložena, aby měla politická reprezentace čas na jednání s věřiteli. Těmi jsou zástupci takzvané "trojky", tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Právě na jejich souhlasu teď závisí, zda bude finanční pomoc do Řecka proudit i nadále.

List The Wall Street Journal (WSJ) dnes napsal, že ECB dala najevo vstřícnější postoj a mohla by se vzdát minimálně poloviny zisku, jehož dosáhla díky kontroverznímu odkupu řeckých státních dluhopisů. Ty totiž na trhu nakupovala s výraznou slevou proti nominální hodnotě. Zdroje WSJ tvrdí, že ECB by mohla za nakoupené řecké státní dluhopisy dostat dluhopisy Evropského fondu finanční stability (EFSF), a to minimálně v takové hodnotě, jaká byla pořizovací cena řeckých dluhopisů. ECB by tak na výměně určitě netratila, není však zatím jasné, zda obdrží dluhopisy EFSF ve stejném objemu, za který dluh Řecka pořídila, nebo více.

Podle dřívějších informací zdrojů z ECB centrální banka nakoupila řecké dluhopisy v nominální hodnotě asi 50 miliard eur. Díky nižší tržní ceně za ně ale zaplatila jen asi 38 miliard. Ještě doposud se ECB sveřepě bránila jakékoli ztrátě plynoucí z odpisu řeckých dluhopisů. Ústupek, o němž se dnes spekuluje, by tak prospěch z výhodného nákupu řeckých dluhopisů přenesl z ECB spíše na Řecko. Od ECB nakoupené dluhopisy by fond EFSF nedržel ve své bilanci, ale prodal zpět Řecku za cenu, kterou fond zaplatí ECB, informuje WSJ.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu zhruba 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Vzhledem k tomu, že tato částka nebude stačit, loni v říjnu si s ostatními členy eurozóny a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodlo druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Právě o něm se teď horečně jedná. Řecko ale nejprve musí souhlasit s dalšími úsporami.

Atény přitom nemají času nazbyt; už 20. března má Řecko splatit větší část dluhu v objemu asi 14,5 miliardy eur (zhruba 362,6 miliardy Kč). Už teď je téměř jisté, že bez nového úvěru Řecko na splátku dluhu nebude mít. S vysokou pravděpodobností by se tak stalo první zemí v Evropě, která bude po druhé světové válce nucena vyhlásit státní bankrot.

Požadované úspory zřejmě povedou k dalšímu poklesu životní úrovně, která se už tak dost snížila po zavedení prvních úspor. Politici přitom narážejí na odpor veřejnosti, která je čím dál agresivnější. Život v Řecku téměř každý den komplikují protesty v ulicích, v úterý se proti dalším úsporným opatřením konala generální stávka.

(Zdroj: čtk, WSJ, Bloomberg)


Váš názor
  • Pohádka o Janisovi
    08.02.2012 18:30

    Máma Angelas měla5 děti . Jednoho dne pravila ,mile děti ,vas bratr Janis již vse co jsme mu půjčili utratil, žije si sice jak prase v žitě , ale musíme mu znovu pomoci, aby nám mohl vrátit kus té půjčky první. To je spravedlivé ze ano děti. Tak se i stalo a bratr splatil kousek půjčky první z půjčky druhé - třetí-..........A Janis se směje a směje nechapajic, proč ze by měl začít šetřit . Jen ať sorozenci makají , když nedají jdu stávkovat .
    Karel
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m