Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhovor s finančním ředitelem Fortuny Michalem Vepřekem (nejen) o české loterii a strategii v zahraničí – zítra na Patria.cz

Rozhovor s finančním ředitelem Fortuny Michalem Vepřekem (nejen) o české loterii a strategii v zahraničí – zítra na Patria.cz

15.02.2012 16:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší středoevropský provozovatel kurzových sázek a dvojka na českém trhu Fortuna v loňském roce investovala do rozjezdu nových loterií. To podle posledních informací o hospodaření Fortuny z listopadu loňského roku ovlivnilo finanční výsledek za třetí čtvrtletí. Hodnoty přijatých sázek jak za 3Q tak za prvních devět měsíců roku nicméně meziročně vzrostly o více než 9 procent, na čemž mělo největší podíl internetové sázení v ČR a na Slovensku a nově zavedená loterie na českém trhu. Podle tři měsíce starých slov finančního ředitele Fortuny Michala Vepřeka společnost naplní očekávání trhu čistým ziskem za rok 2011 na úrovni zhruba 14 milionů EUR a EBITDA 20 mil. EUR. Přesvědčení o splnění předem vytyčených cílů pro loňský rok v listopadu potvrdil i tehdejší šéf Fortuna Entertainment Group Jiří Bunda, který zároveň v prosinci řekl, že společnost je na dobré cestě vykázat za letošní rok rekordní hospodářské výsledky.

Jiří Bunda na konci roku na vlastní žádost odešel z čela společnosti a novým generálním ředitelem se, minimálně do konání řádné valné hromady v květnu 2012, stal dosavadní místopředseda představenstva Fortuny Wilf Walsh. Podle člověka, který se podílel na vstupu Fortuny na pražskou a varšavskou burzu v roce 2010, bude prioritou společnosti v nejbližším období další posilování pozice Fortuny na stávajících trzích, přičemž za velkou příležitost označil rozjezd projektu kurzového sázení přes internet v Polsku a intenzivní rozvoj loterijních aktivit na českém trhu.
 

Fortuně v ČR patří zhruba třetina trhu kurzového sázení. Kromě toho začala před více než půl rokem (vedle ní ještě Tipsport) konkurovat Sazce také na trhu loterií. V červenci uvedla Fortuna po více než 50 letech monopolu Sazky novou loterii Loto. Novým generálním ředitelem Fortuna Loterie se stal od prosince Jiří Hosnedl, dříve působící ve společnosti Sazka. Na českém loterijním trhu tak působí v současnosti tři číselné loterie, což přimělo společnost Synot Tip k rozhodnutí nespustit svou připravovanou číselnou loterii Synot Lotto z důvodu přílišné konkurence na trhu.

Fortuna koncem ledna získala dlouho očekávanou licenci k provozování internetového sportovního sázení v Polsku od tamějšího ministerstva financí. Společnost krok oznámila krátce poté, co uvedla, že v rámci předregistrace uživatelů eviduje již 20 tisíc žádostí a od loňského října tak zdvojnásobila počet potenciálních sázkařů. Svou pozici největšího poskytovatele kurzových sázek na polském trhu chce Fortuna dále rozšířit – až o třetinu – akvizicí polské dceřinky Tipsport PL. 

Od letošního února Fortuna spojila oddělení marketingu kurzových sázek a marketing Loterie Fortuna do jednoho týmu s cílem dosáhnout vyšší efektivity a hlubší synergie mezi loterijní a sázkovou částí na všech trzích.  Novým ředitelem marketingu FEG se stal Zdeněk Lang. Hlavní akcionář Fortuny, skupina Penta Investments Limited, svůj 67,26% podíl nedávno převedla na svou kyperskou součást Aifelmona Holdings. Důvodem byla dle mluvčího Penty optimalizace vlastnické struktury a dle Fortuny krok nijak neovlivní fungování společnosti v ČR.

Fortuna zveřejní své výsledky hospodaření za 4Q11 dne 1. března. Lze již očekávat zmínku o prvních výsledcích nedávno spuštěného online sázení v Polsku? Budou čísla o hospodaření za konec roku negativně ovlivněna náklady na rozjezd loterního projektu v ČR? S jakým růstem sázek společnost počítá, mimo jiné vzhledem k fotbalovému mistrovství Evropy? Lze v případě úspěšného roku očekávat růst dividendy? Je prostor pro růst akcií společnosti, které se v závěru loňského roku přiblížily ke svým minimům z konce roku 2010? Nejen na tyto otázky se můžete zeptat finančního ředitele Fortuna Entertainment Group Michala Vepřeka – ve čtvrtek 16. února od 14 hodin v online rozhovoru na Patria.cz. Otázky bude možné jako obvykle vkládat již od zítřejšího rána.

Fortuna - Vepřek

Michal Vepřek je finančním ředitelem (CFO) Fortuna Group od dubna 2010. Do skupiny přišel z Penta Investments, kde pracoval jako investiční analytik. Zde se podílel i na projektu investice do Fortuny. Dříve působil na pozici obchodního analytika ve společnosti Deloitte Czech Republic.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m