Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Excentrik Cramer: Jak na výběr akcií?

Excentrik Cramer: Jak na výběr akcií?

02.05.2012 17:31
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Známý excentrický analytik a investor Jim Cramer (a takto je třeba jej brát) je v posledních letech znám především svou show Mad Money na televizní stanici CNBC. Po 30 let předtím se ale snažil vybudovat svou metodu výběru akcií, včetně období správy prostředků hedge fondu. Včera Cramer odhalil část ze své strategie vybírání akciových titulů (tzv. stock picking), která mu umožnila se svým fondem dosahovat průměrné roční výnosy po odečtení poplatků kolem 24 procent. Zde jsou tři jeho oblíbené pomůcky výběru těch správných titulů:

1) Pokud akcie dosáhne nového maxima, očekávejte korekci

Cramer často hledá zajímavé tituly sledováním seznamu akcií, které dosáhly nového maxima. Podle Cramera akcie mohou dosáhnout maxima pouze z několika málo důvodů. Jedním z důvodů může být silný rostoucí trend a růstové momentum. Ačkoliv akcie dosahující nových maxim často pokračují v růstu, dosažení maxima není důvodem k nákupu. Cramer v takovém případě naopak vyčkává na korekci, když za ideální pro vstup do pozice v duchu „buy on weakness“ považuje pokles o 5 – 8 procent. Větší propad už může značit nějaké skryté reálné problémy společnosti. J. Cramer k tomu říká: „Korekce vám dává lépe oceněný vstupní bod do titulu, který může mít před sebou hodně pozitivního. Vždy byste si měli uvědomovat cenu a nakupovat při slabosti a prodávat při růstu.“ Důležitým aspektem nákupu po korekci je zvážení, zda titul má dostatek důvodů vrátit se zpět na nedávná maxima a snaží se tak rozlišovat mezi zlomenou akcií a zlomenou společností. Pokud fundament zůstává, tak se výprodeje dají spíše přičíst technickým faktorům, jako jsou výběr zisků nebo všeobecná panika na trzích.

2) Sledujte, jestli akcie kupuje vlastní management

Pokud akcie dosáhne 52měsíčního maxima a lidé spjati se společností - zpravidla se jedná o management (tzv. insiders) - nakupují akcie společnosti, Cramer doporučuje investorům následovat tyto zasvěcené lidi. Tito lidé by totiž měli nejlépe vědět, jak se vede společnosti. Jak mohou dát lépe najevo svou důvěru ve firmu, než nákupem jejích akcií, ptá se Cramer a dodává: „Stává se to jen ojediněle, ale z mé zkušenosti je ještě ojedinělejší případ, že by takto vybraný titul selhal. Miluji situace, ve kterých vidím insidery nakupovat akcie na vrcholu.“ Cramer samozřejmě i zde doporučuje obezřetnost, když může nastat i situace, kdy se insideři takovými nákupy snaží pouze vytvořit zájem investorů.

3) Situace, kdy se nákupy insiderů potkávají se silným shortováním

Pokud jsou investoři hodně pesimističtí, mohou u daného titulu spekulovat na pokles prodejem akcie (short selling). Velký podíl krátkých pozic (short interest) indikuje velké množství investorů, kteří věří v pokles daného titulu. Takže pokud do obchodování vstoupí insideři a začnou nakupovat akcie své společnosti, je to jako by udělali pomyslnou čáru, pod kterou titul již nespadne. Cramer k tomu dodává: „Pokud množství investorů akcii šortuje a následně nastoupí management a začne nakupovat rozsáhlé objemy akcií, je to explozivní kombinace. Ta často vede k následnému vytlačení investorů, spekulujících na pokles. Obchodníci spekulující na pokles jsou sice chytří, ale obvykle o dané společnosti nevědí víc, než insideři. Tedy ti, kdo společnost řídí,“ vzkazuje Cramer.



(Zdroj: CNBC)


Čtěte více:

Jim Cramer: „United States of Apple“ cíluje na 500 USD
21.07.2011 17:05
Dynamicky rostoucí akcie Apple (389,12 USD, 0,57%) se mohou podívat až...
Jim Cramer: Apple má co nabídnout i po ztrátě Steva Jobse (video CNBC)
07.10.2011 11:20
Jak si povede Apple po ztrátě Steva Jobse? Podle investičního mága Jim...

Váš názor
  • excentrik
    02.05.2012 23:21

    Cramera je radost sledovat. Je to sice poloviční blázen, ale nejen že se pobavíte ale také se něco přiučíte. Je to bývalý makléř a mluví z vlastních zkušenostech, ne to co se někde dočet. Navíc mu může kdokoliv živě zavolat na jeho show a po pozdravení ho jeho znamém Booyah se ho zeptat na cokoliv a on vám poradí. To u našich zdejších makléřů možné není. Ti také rádi poradí jenže každý jinak a jejich rady si často protiřečí a druhý den už zase mluví jinak.
    patera
  • naprosty souhlas
    02.05.2012 17:54

    at je Cramer jakykoliv je to dobry showman a dokaze podchytit lidi. Jeho oblibene tituly jako AAPL - WYNN - LVS - CMG - MA - WFC - PCLN a mnoho jinych jsou jedny z nejvynosnejsich na NYSE, ktere take sam vlastni. Kez by jsme alespon jednoho takoveho extremistu, ktery se vyzna, meli tady na nasi Pariji misto radilu, kteri rano neco reknou a odpoledne to popiraji a rikaji neco uplne jineho. Nekteri obcas i parafrazuji toho Cramera.
    sakisan
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data