Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké volby mají proevropského vítěze. Sestavení vlády ale hladce probíhat nemusí. Řecko chce a eurozóna připouští měkčí podmínky úvěrů

Řecké volby mají proevropského vítěze. Sestavení vlády ale hladce probíhat nemusí. Řecko chce a eurozóna připouští měkčí podmínky úvěrů

18.06.2012 8:29, aktualizováno: 18.6. 11:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Proevropská Nová demokracie (ND) se stala vítězem parlamentních voleb v Řecku a v koalici se socialistickým hnutím PASOK by mohla vytvořit novou většinovou řeckou vládní koalici s více než 160 křesly ve 300členné sněmovně. Vůdce radikální levice SYRIZA Alexis Tsipras už přiznal porážku a gratuloval šéfovi vítězné ND Antonisu Samarasovi. Ten vyzval k vytvoření "proevropské vlády národní jednoty" vedené jeho stranou. Z eurozóny začaly po volbách přicházet blahopřejné komentáře a vyskytly se i náznaky možných ústupků vůči Řecku. Samaras při pověření sestavením vlády uvedl, že bude usilovat o změnu pro Řecko bolestných podmínek finanční pomoci EU, MMF a ECB. Euro posílilo nad hladinu 1,27 USD/EUR, v průběhu dne ale ustupuje a aktuálně obchoduje u 1,2640 dolaru k euru.

Po sečtení 99,95 procent hlasů jich má ND 29,66 procenta, zatímco její hlavní soupeř, Koalice radikální levice (SYRIZA), získal 26,89 procenta. Pro ND zisk znamená 129 křesel (včetně bonusu 50 mandátů pro vítěze), pro koalici SYRIZA 71 křesel. Třetí PASOK má zatím 12,28 procenta hlasů, což reprezentuje zisk 33 poslaneckých míst.

"Řecko nevymění euro zpátky za drachmu a bude dodržovat své mezinárodní závazky," řekl šéf vítězné Nové demokracie Antonis Samaras po zveřejnění dílčích výsledků parlamentních voleb. "Už žádná dobrodružství. Místo Řecka v Evropě nebude zpochybněno a oběti Řeků přinesou ovoce," dodal. Slíbil občanům, že dodrží své sliby dané partnerům v eurozóně a zároveň se pokusí zavést prorůstovou politiku, aby povzbudil krizí postižené hospodářství.

Proevropské strany, mezi které se počítají ND a PASOK, by ve třísetčlenném parlamentu měly společně většinu 162 míst. Socialisté už dali najevo, že vládě, kterou se bude jako první snažit sestavit ND, vysloví důvěru. Zatím ale podle nich není jisté, zda se na ní budou podílet; tedy, zda budou usilovat o některá ministerstva.

Pravicová ND a socialisté z PASOK podporují úsporný plán, kterým Evropská unie a Mezinárodní měnový fond podmiňují poskytnutí záchranné půjčky a společně zemi vedli až do prvních předčasných voleb v květnu. Tento fakt by se podle optimistů mohl stát základem budoucí koaliční smlouvy. Oproti květnovým volbám získala ND o dvě desítky více poslanců podobně jako SYRIZA. Socialisté naopak o desítku přišli.

Do řeckého parlamentu se po víkendových volbách opět dostávají Nezávislí Řekové, což jsou odštěpenci ND, Demokratická levice, a také obě extremističtější formace: komunisté a neonacisté ze Zlatého úsvitu. Oproti květnovým volbám ztratili Nezávislí Řekové více než třetinu křesel a komunisté více než polovinu. Neonacisté a Demokratická levice ztratili po třech místech.

Výsledky parlamentních voleb v Řecku

strana hlasy (v %) křesla
Nová deomokracie 29,66% 129
SYRIZA 26,89% 71
PASOK 12,28% 33
Nezávislí Řekové 7,51% 20
Zlatý úsvit 6,92% 18
Demokratická levice 6,26% 17
Komunistická strana Řecka 4,50% 12

Pozn: oficiální výsledky po sečtení 99,95 % hlasů

Vítězství proevropských stran a sestavení koalice vedoucí Nové demokracie se třetími socialisty PASOK byl hlavním scénářem pro výsledek řeckých voleb analytiků KBC Securities. I od tohoto výsledku ale očekávají ve střednědobém horizontu jako pravděpodobnější odchod Řecka z eurozóny. Jako důvod uvádějí, že jakákoli vláda včetně této bude mít zásadní problém plnit závazky a cíle stanovené Trojkou (EU, ECB, MMF), byť dle mínění KBC může Trojka přistoupit k určitému změkčení podmínek a zřejmě na novou dohodu dojde rychle po volbách. V případě opakovaného neplnění podmínek pomoci očekává KBC vytlačení Řecka z eurozóny nejen ukončením vnější finanční pomoci, ale i palčivou cestou odříznutí financování řeckým bankám a ztráty věřitele poslední instance. KBC očekává, že řecký odchod by byl doprovozen řeckým bankrotem.

Vláda ND a PASOK není tak jistá

Vidina bezpečné většiny podpořená zkušeností dřívější vládní spolupráce sice působí jako záruka rychlého vzniku nové řecké a proevropsky laděné vláda, věci ale mohou být i složitější. Šéf socialistů Evangelos Venizelos včera překvapivě prohlásil, že by preferoval vládu „společné odpovědnosti“. Naznačil tak, že by byl rád, aby se na nové vládě v Řecku účastnili také zástupci opoziční SYRIZA. Bývalá ministryně školství za PASOK Anna Diamantopoulou prohlásila, že by socialisté neměli vstupovat do vlády, v níž nebude také SYRIZA. Venizelos dokonce prohlásil, že by sestavením vlády neměl být pověřen žádný z lídrů politických stran, a všechny strany by se podle něho měly okamžitě pustit do společného jednání pod vedením prezidenta Karolose Papouliase s cílem vytvořit, co nejširší vládní koalici.

Řecký prezident Karolos Papulias dnes podle agenturních zpráv přesto pověří šéfa konzervativců z Nové Demokracie (ND) Antonise Samarase jednáním o sestavení vládní koalice.

Samaras již vyzval všechny politické strany, aby se sjednotily v proevropské "vládě národní jednoty" vedené jeho stranou. "Vyzýváme všechny politické strany, které sdílejí zájem na setrvání v eurozóně, aby se zapojily do vlády národní jednoty. Naše země nemá času nazbyt," řekl na první tiskové konferenci po volbách.

Vůdce hnutí SYRIZA Tsipras Samarasovi telefonicky blahopřál k vítězství. Výzvu k "vládě národní jednoty" odmítl. "Staneme se opozicí, budeme reprezentovat většinu lidí oponujících dohodě s MMF (Mezinárodním měnovým fondem)," řekl Tsipras.

Mírnější podmínky úvěru?

Eurozóna se zavázala pomoci Řecku v transformaci jeho ekonomiky. Zároveň konstatovala, že pokračování daňových a strukturálních reforem je nejlepší zárukou zažehnání ekonomické krize v zemi. Také doufá, že v Řecku po volbách vznikne kabinet, který bude pokračovat v nastoupených reformách. Uvádí se to podle agentury Reuters v prohlášení ministrů financí zemí eurozóny, kteří dnes jednali o situaci v Řecku. 

"Euroskupina uznává, jak významné úsilí už vyvinuli řečtí občané, a je přesvědčena, že pokračování ve fiskálních a strukturálních reformách je pro Řecko nejlepší zárukou toho, že překoná současné ekonomické a sociální potíže a že dosáhne více prosperující budoucnosti v eurozóně, "uvádí se v dokumentu. V komuniké se také uvádí, že zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF), takzvané trojky, by se měli vrátit do Atén k projednání dalších nouzových úvěrů a reforem ihned poté, co bude sestavena nový řecká vláda. Šéfka MMF Christine Lagardeová připustila, že může proběhnout další revize programu pomoci Řecku.

Řecko by mohlo od partnerů v eurozóně získat drobné ústupky v plnění podmínek dohody o záchranném úvěru, například v podobě delší doby ke snižování rozpočtového deficitu k určeným cílům. Řekl to po zveřejnění prvních odhadů výsledků nedělních voleb v Řecku německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, nové projednání dohod však vyloučil.

"Podstatné změny v dohodách nejsou možné, dovedu si ale představit, že budeme znovu mluvit o harmonogramech," řekl ministr v německé televizní stanici ARD. Odůvodnil to tím, že v poslední době se kvůli opakovaným volbám v Řecku nic podstatnějšího politicky rozhodovat nemohlo
"Ústup od reforem není možný. Řecko se musí držet toho, co bylo sjednáno. Pokud mu řekneme, že to, co jsme dohodli, už neplatí, pak budeme mít problém se všemi evropskými zeměmi, které své reformy důsledně a vytrvale uskutečňují," řekl Westerwelle.

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu jakékoli zpětné projednávání dohody o finanční pomoci Řecku vyloučila a prohlásila, že nová řecká vláda se musí držet sjednaných dohod. Za nové projednání podmínek dohody o sanaci Řecka se naopak před nadcházejícím summitem nejvýznamnějších ekonomik světa G20 v Mexiku přimluvil generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría.

Gurría uvedl, že pokud by nová řecká vláda stála o setrvání v měnové unii, pravděpodobně by usilovala o změnu podmínek dohody o druhém záchranném balíku s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. "Je to scénář, který je podle mě pravděpodobný, a pokud to bude podmínkou toho, aby Řecko zůstalo a šlo dál, řekl bych, že by to asi stálo za pokus," uvedl.

(Zdroj: Ekathimerini, ČTK, MediaFax, Bloomberg)


Čtěte více:

Řecké volby: Hlasování o budoucnosti eura (analýza KBC)
15.06.2012 18:28
O víkendu čeká Řecko, ale také celou eurozónu, Evropskou unii i globál...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m