Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje: Zpráva trojky o Řecku bude asi odložena za americké prezidentské volby

Zdroje: Zpráva trojky o Řecku bude asi odložena za americké prezidentské volby

24.09.2012 8:05
Autor: ČTK

Zpráva Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, na jejímž vyznění bude záviset uvolnění dalších desítek miliard eur z pomoci pro Řecko, bude zřejmě odložena až na dobu po listopadových prezidentských volbách v USA. Evropští politikové nechtějí poškodit šance dosavadního prezidenta Baracka Obamy na znovuzvolení v případě, že zpráva vyzní negativně a rozpoutá další vlnu otřesů na finančních trzích, řekli agentuře Reuters vládní činitelé a diplomaté z EU. 

Jeden z vysokých činitelů EU a několik zdrojů z Německa uvedli, že Washington dává v řadě rozhovorů s evropskými a německými činiteli najevo, že si před volbami, jejichž výsledek bude zřejmě těsný, nepřeje z Evropy žádné nemilé překvapení. "Obamova administrativa si v makroekonomickém měřítku nepřeje nic, co by před 6. listopadem rozkolísalo globální ekonomiku," řekl činitel EU. 

Zpráva takzvané trojky mezinárodních věřitelů - Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF - se očekávala během října, ideálně před schůzkou ministrů financí eurozóny 8. října. Mezi zástupci trojky však podle médií vznikly spory o rozsahu řeckého dluhového problému, což v kombinaci s politickými tlaky povede podle zdrojů k odložení zprávy na zhruba polovinu listopadu. Řecko od věřitelů čeká vyplacení dalších 31,5 miliardy eur (783 miliard Kč) a mezitím se bude držet nad vodou emisemi krátkodobých pokladničních poukázek. 

Negativní vyznění zprávy trojky o Řecku by mohlo vyvolat novou vlnu paniky na trzích a oživit tlaky na vytlačení země z eurozóny s potenciálně dramatickými dopady na další země eura a na globální ekonomiku. Podle některých zdrojů ale evropští činitelé neuvažují jen z ekonomického hlediska, ale mají i politické motivy. "Evropští lídři nechtějí Romneyho, takže asi budou ochotni udělat cokoli, co podpoří Obamovy šance," řekl jeden z činitelů EU, který se podílí na hledání řešení dluhové krize. 

Agentura Reuters dodává, že pokud by se zjistilo, že EU pomáhá před volbami úmyslně Obamovi, mohlo by to poskytnout munici jeho protivníkovi. V USA se na evropské politiky často pohlíží jako na zmatené, pomalé a neschopné řešit krizi, která je navíc ukázkou toho, kam vede bobtnání sociálního státu, a kdyby se ukázalo, že evropští lídři podporují Obamu, mohlo by to narušit jeho popularitu. 

Zástupci trojky jsou nyní v Řecku na inspekci, která trvá už dva měsíce. Mluvčí Evropské komise dnes řekl že inspektoři nyní svou práci v Aténách na týden přeruší, a jeho slova dál posílila spekulace o odložení závěrečné zprávy. 

Pokud mise skončí někdy v říjnu, jak je teď pravděpodobné, bude vypracování zprávy stejně trvat nějaký čas. Klíčovým zjištěním zprávy bude, zda Řecko bude či nebude schopno snížit státní dluh do roku 2020 pod 120 procent hrubého domácího produktu, jak požaduje MMF. To pak rozhodne o tom, jaké doporučení zpráva předá věřitelům, tedy eurozóně a MMF. 

Řecko nyní čerpá druhý záchranný úvěr 130 miliard eur. V roce 2010 začalo čerpat první půjčku 110 miliard eur, během čerpání se ale ukázalo, že záchranný úvěr Řecku nebude stačit. Atény se proto dohodly na restrukturalizaci dluhu a nových podmínkách čerpání.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university