Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělé oznámili reformy, další region žádá o záchranu

Španělé oznámili reformy, další region žádá o záchranu

27.09.2012 18:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Devítíměsíční vláda španělského premiéra Mariano Rajoye oznámila pátý balík rozpočtových a legislativních opatření, která mají pomoci překonat zemi krizi. Úspory jsou také odpovědí na budoucí možnou finanční pomoc zahraničními věřiteli.

Vláda uvedla, že zavede celkem 43 nových opatření na podporu ekonomiky během 6 měsíců. Chce mimo jiné omezit bariéry jednotlivých profesí, liberalizovat trh v některých odvětvích, podpořit nebankovní financování soukromého sektoru a získávání financí na trhu.

Nová 20% daň z loterií a nařízené úspory jednotlivým ministrům v letošním i příštím roce (v roce 2013 na průměru o 8,9 %) mají pomoci snížit třetí nejvyšší rozpočtový schodek v eurozóně. Schodek rozpočtu 2013 je projektován na úrovni 4,5 % HDP ve srovnání s letošními 6,3 %, které se dle očekávání jen stěží podaří naplnit. Vláda dnes nicméně oznámila, že cíl „snadno“ dodrží, protože bude naplněn plán na straně příjmů rozpočtu. Pomoci má například i zdanění krátkodobých kapitálových zisků, které je zároveň namířeno proti spekulaci. Celkové daňové příjmy mají příští rok vzrůst o 3,8 %.

Penzijní reforma má omezit předčasné odchody do důchodu a přiblížit právní a skutečný věk odchodu do důchodu. Penzijní systém bude dle vlády adaptován na delší průměrnou délku dožití. Vytvořena bude zvláštní a nezávislá fiskální instituce, která bude dohlížet na pokroky vlády při snižování rozpočtového schodku a státního dluhu. Úterní data ukázala na růst rozpočtového schodku za osm měsíců roku na 4,8 % HDP z 3,8 % HDP v roce 2011.

Do oznámení reforem dnes „vrthl“ další autonomní region Kastilie-La Mancha, který se stal pátým španělským regionem, který požádal centrální vládu o pomoc se splácením dluhu. Kastilie-La Mancha chce ze záchranného fondu pro autonomní regiony získat 848 milionů eur, což představuje deset procent dluhu regionu. Celkový objem požadavků na finance ze záchranného fondu se tak již vyšplhal na zhruba 15 miliard eur, dostupné prostředky fondu přitom dosahují 18 miliard eur. Španělsko má 17 autonomních regionů, z nichž loni téměř všechny překročily plánovaný rozpočtový deficit. Podle ekonomů by regiony mohly mít letos problémy se splněním plánovaných rozpočtových škrtů. To zvyšuje mezi investory spekulace, že Španělsko bude muset požádat eurozónu kromě pomoci pro banky i o širší celkovou pomoc. Včera přitom vládě svou hrozbou odtržení „zatopil“ nejsilnější španělský region Katalánsko. 


 
V pátek Španělsko oznámí výsledky zátěžových testů bank. „Bude to významně pod 100 miliardami eur,“ uvedl premiér Rajoy k potřebě španělských bank doplnit likviditu a částce, přislíbené jako horní limit pomoci. Potřebu do 60 miliard eur vyslovil již o víkendu španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Ze španělských bankovních kruhů prosakují informace, podle kterých budou španělské banky převádět do nově vytvořené konsolidační instituce špatná aktiva s odpisem 45 až 50 procent jejich účetní hodnoty. Právě očištění bankovního sektoru od nedobytných pohledávek a dalších špatných aktiv je pro EU podmínkou pro uvolnění pomoci španělskému bankovnímu sektoru do slíbeného objemu 100 miliard eur. Španělské banky jsou zatíženy přiznaným objemem problematických aktiv kolem 180 miliard eur.

Finské ministerstvo prohlášení vydalo stanovisko, pod které se vedle Jutty Urpilainen podepsali také německý ministr Wolfgang Schäuble a Jan Kees de Jager, ve kterém odsouvají na poslední uvažovatelné místo použití zdrojů ESM pro pomoc španělským bankám. "Rekapitalizace (španělských) bank by se měla uskutečnit cestou nejprve nasazení soukromých zdrojů, následně veřejných španělských zdrojů a teprve naposledy jako věřitele poslední instance zdrojů ESM," stojí ve společném prohlášení.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, AP)


Čtěte více:

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data