Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klíčové dny pro Španělsko: Hrozba regionů odtržením doprovází reformy a zátěžové testy. Pomoc jen při úrocích příliš vysoko po neúnosně dlouho...

Klíčové dny pro Španělsko: Hrozba regionů odtržením doprovází reformy a zátěžové testy. Pomoc jen při úrocích příliš vysoko po neúnosně dlouho...

26.09.2012 11:07, aktualizováno: 26.9. 17:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Záchranný program pro Španělsko vyhledáme pouze v tom případě, že náklady na financování španělského dluhu zůstanou příliš vysoko po příliš dlouhou dobu. „Mohu vás ujistit, že v takovém případě bych o takovou pomoc požádal,“ uvedl v rozhovoru pro WSJ španělský premiér Mariano Rajoy, který je v obtížných kleštích mezi zahraničními věřiteli a trhy na straně jedné a revoltou silných španělských regionů na straně druhé. Premiér poprvé oficiálně potvrdil dosavadní očekávání trhů, že pro přijetí pomoci pro zemi se Španělsko rozhodne pouze v případě krajní nouze a vymazání nejistoty v tomto směru tedy brzy čekat nelze. „Nyní vám neumím odpovědět, zda tak učiníme,“ řekl Rajoy k přijetí pomoci pro zemi v klíčovém týdnu, kdy Španělsko zveřejní reformy a výsledky nezávislých zátěžových testů bank.

Výnosy na italských a španělských dluhopisech v průběhu léta a dále podpořeny oznámením ECB o plánu neomezeného a sterilizovaného odkupu dluhopisů na volném trhu významně poklesly. Španělské i italské akciové trhy jsou od konce července výše o zhruba 30 procent, index evropských bank Euro Stoxx dokonce o 50 procent. Španělské aukce krátkodobých poukázek a pak zejména dlouhodobého dluhu v minulém týdnu dopadly nad očekávání dobře. Tento vývoj skutečně nenutí Španěly a celou eurozónu řešit situaci radikálně, na druhé straně je zcela zřejmé, že tato rally stojí na vodě místo jakéhokoli fundamentu.

Fundament může a musí v tomto pro zemi klíčovém týdnu dodat Madrid. Země zveřejní výsledek nezávislých zátěžových testů bank na sklonku tohoto týdne, plán zásadních reforem zítra.

Premiér Rajoy oznámil, že země zítra, ve čtvrtek, zveřejní strukturu reforem a úspor. Prozatím odkryl, že obsahovat budou omezení programů, umožňujících předčasný odchod do důchodu. Vytvořena bude zvláštní a nezávislá fiskální instituce, která bude dohlížet na pokroky vlády při snižování rozpočtového schodku a státního dluhu. Úterní data ukázala na růst rozpočtového schodku za osm měsíců roku na 4,8 % HDP z 3,8 % HDP v roce 2011. Ekonomové tak předpovídají, že Španělsko jen stěží naplní letošní závazek snížení celoročního schodku na 6,3 % HDP z 8,9 % HDP loni.

Španělská centrální banka dnes seslala eurodolar na dvoutýdenní minima postupně pod 1,285 USD/EUR a až na 1,2834 USD/EUR prohlášením, že HDP země pokračuje ve 3Q v poklesu významným tempem, byť se pozvolna stabilizuje propad trhu práce. Dle centrální banky je zatím příliš brzy vyhodnocovat dopad zvýšení DPH na ekonomiku.

Otázkou je i žádost o intervenci Evropské centrální banky na sekundárním trhu španělských dluhopisů. Náměstek španělského premiéra Rajoye včera uvedl, že Španělsko vyjednává s ECB a potřebuje od ní vědět možný rozsah intervencí ECB. Centrální banka veřejně pro trhy deklarovala neomezenost zásahů, Španělé se snaží vyzvědět „realistický objem“, který by jim umožnil přemýšlet nad tím, kolik práce odvede ECB a kolik práce k útlumu krize a uklidnění trhů v kontrastu k tomu bude třeba doplnit na straně přijetí pomoci pro banky, případně pro zemi.

Španělsko zatím odmítá žádost o pomoc ECB či jinou finanční pomoc zemi (nikoli bankám) podat kvůli přísným podmínkám, které budou s pomocí spojeny. Místo toho se v tomto týdnu objevila úvaha prodeje dluhopisů skrze státní loterijní společnost Sociedad Estatal Loterias & Apuestas del Estado v rozsahu kolem 6 miliard eur, která se má spolu s 8 mld. eur z bank a 4 miliardami eur ze zdrojů MF stát součástí 18miliardového balíku na pomoc španělským regionům.

Španělské regiony, jejich zadlužení a odpor některých z nich proti centrální vládě, jsou problémem na domácí straně, který nenechá nejen španělského premiéra spát.

Španělské akcie i dluhopisy dnes reagovaly negativně na katalánského lídra Artura Mase, který svolal předčasné volby na 25. listopadu a uvedl, že nastal čas na svobodu a vlastní rozhodování. Katalánsko je španělským regionem bohatšího severu s klíčovým ekonomickým významem a hrozí odtržením či vyšší měrou autonomie vůči centrální vládě. „Je to to poslední co dnes potřebuje Rajoy i Evropa,“ uvedl politolog z madridské univerzity Carlose III Ken Dubin. Výnos na 10letém španělském dluhopisu, který od rozhodnutí ECB klesl o 78 bazických bodů, dnes roste o 26 bps a vrátil se nad 6 procent aktuální úrovní 6,01 %. Výnos na dvouletém dluhopisu vzrostl o 26 bps k 3,42 procenta. Katalánsko, které tvoří pětinu španělské ekonomiky a má vlastní jazyk, sousedí s Francií. V historii mělo svůj vlastní parlament.

Katalánsko a centrum Barcelona jsou domovem největších španělských firem včetně Gas Natural DSG či banky CaixaBank. Každoročně transferuje 15 miliard eur či 8 procent ekonomického výstupu do zbytku Španělska, tedy ostatním regionům.

V pátek Španělsko oznámí výsledky zátěžových testů bank. „Bude to významně pod 100 miliardami eur,“ uvedl premiér Rajoy k potřebě španělských bank doplnit likviditu a částce, přislíbené jako horní limit pomoci. Potřebu do 60 miliard eur vyslovil již o víkendu španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Ze španělských bankovních kruhů prosakují informace, podle kterých budou španělské banky převádět do nově vytvořené konsolidační instituce špatná aktiva s odpisem 45 až 50 procent jejich účetní hodnoty. Právě očištění bankovního sektoru od nedobytných pohledávek a dalších špatných aktiv je pro EU podmínkou pro uvolnění pomoci španělskému bankovnímu sektoru do slíbeného objemu 100 miliard eur. Španělské banky jsou zatíženy přiznaným objemem problematických aktiv kolem 180 miliard eur.

Finské ministerstvo prohlášení vydalo stanovisko, pod které se vedle Jutty Urpilainen podepsali také německý ministr Wolfgang Schäuble a Jan Kees de Jager, ve kterém odsouvají na poslední uvažovatelné místo použití zdrojů ESM pro pomoc španělským bankám. "Rekapitalizace (španělských) bank by se měla uskutečnit cestou nejprve nasazení soukromých zdrojů, následně veřejných španělských zdrojů a teprve naposledy jako věřitele poslední instance zdrojů ESM," stojí ve společném prohlášení.

Co řekne a učiní Španělsko na konci tohoto týdne, bude mít klíčový význam pro další vývoj trhů. Nad zemí visí také další revize ratingu agenturou Moody's, která jej mohla seslat do mimoinvestičního pásma "junk". Madrid a jeho podporovatelé v Berlíně či Bruselu věří, že země je v lepší kondici, než jakou započetly trhy. Ekonomické nerovnováhy, které zapříčinily ekonomickou krizi Španělska, se zmírňují. Ceny nemovitostní padly o 20 procent od vrcholu, výrazně méně proti Irsku, USA či Velké Británii. Běžný účet země je zpět v plusu s podporou silného exportu. Španělské společnosti si zvládají půjčovat na dluhopisovém trhu. Madrid věří, že je schopen jít za podmínky, které by si nadiktoval za půjčku Mezinárodní měnový fond. Přijetí podmínek se ale chce vyhnout, doufá, že se bez takové půjčky obejde. 


(Zdroj: WSJ, Bloomberg, Bank of Spain, CNBC, El País)


Čtěte více:

Španělsko zhoršilo po
27.08.2012 12:01
Výkon španělské ekonomiky byl v letech 2010 a 2011 horší, než se dopos...
Španělsko schválilo bankovní reformu a vznik
31.08.2012 16:19
Španělská vláda dnes schválila plán bankovní reformy, jehož hlavní sou...
Španělsko přeupsalo aukci 3- a 10letého dluhu při výrazném poklesu výnosů. (Ne)radovat se?
20.09.2012 11:14
Španělská vláda získala celkem 4,8 miliardy eur, čímž přeupsala aukci...
Španělsko bude pro banky potřebovat do 60 miliard eur, zní prý závěr auditu
21.09.2012 8:36
Nezávislý audit španělského bankovního sektoru zřejmě ukáže, že banky ...
Španělé čistí banky i regiony, připravují se na přijetí pomoci. Euro i koruna zůstávají slabší
24.09.2012 17:30
Měnám středoevropského regionu v úvodu týdne chyběl dech, za čímž stoj...

Váš názor
  • už to konečně bublá
    27.09.2012 9:41

    Tvrdím už dlouho - záchrana Evropy (nikoliv EU) tkví v selekci, nikoliv v globalizaci. Jen separatizmus, samostatnost, samospráva, potravinová soběstačnost a pod. atributy znovu obnoví evropské tradice naší civilizace. Kolektivizmus ve všech jeho podobách je zhouba a mor !!
    Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data