Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zabudované zastarávání, aneb podvádějí nás výrobci? Ptá se Le Monde

Zabudované zastarávání, aneb podvádějí nás výrobci? Ptá se Le Monde

18.10.2012 9:53
Autor: ČTK

Nalevo se vrší stěna z praček a sporáků. Napravo jeden muž rozbírá vysavač a další kuchyňský robot. Jen o kousek vedle zaměstnanec vybavený silnou lupou šťourá pinzetou do mobilního telefonu. A na pozadí televize bez vnějšího pláště vysílá reality show, napsal list Le Monde. 

Podnik La Bonne Combine v Prilly v provincii Vaud je ve frankofonní části Švýcarska Mekkou oprav elektrospotřebičů. "Podívejte se na tohle," říká Felice Suglia a přináší desku s plošnými spoji. "Tohle je srdce televize. Kondenzátory jsou přiletované přímo vedle chladiče napojeného na tranzistory. Kondenzátory jsou citlivé na teplo. Proč je Samsung (464,7 EUR, -0,71%) dal sem, i když je dost místa na opačné straně desky?" ptá se opravář. 

Tato prostá otázka je jednou z mnoha ohledně spolehlivosti spotřebičů a elektronických zařízení. Čím dál tím víc z nich se zdá být vyrobeno s plánovanou poruchovostí či zastaráváním, což je věc, která se dá často vytušit, ale jen zřídka prokázat. 

Výrobci elektroniky a spotřebičů jsou obviňováni, že úmyslně zkracují životnost svých produktů, aby přinutili zákazníky koupit si dříve další. "Není možné si být jistý, ale často máme silná podezření," řekl Christopher Inaebnit, který vede La Bonne Combine. 

Trendem podle něj je také to, že nové výrobky se čím dál hůř opravují. "Ještě před pár lety šlo opravit osm zařízení z deseti, ať už velkých nebo malých. Teď už je to jenom sedm z deseti a ještě méně, pokud jde o elektroniku," dodal s tím, že některé spotřebiče jsou navrženy opravdu překvapivým způsobem. 


 O kousek dál na pultu ukazuje Inaebnit rozebraný iPad. "Apple používá oboustrannou lepící pásku, která je pevnější, než jsme kdy viděli. Abychom se dostali k elektronickým komponentům, musíme ji rozlepit horkovzdušnou pistolí. Sebemenší chyba a tablet je zničený." 

Plánované zastarávání má širokou škálu podob. Kovové součástky v mobilních telefonech se nahrazují plasty, takže jsou křehčí. Dalším způsobem je například změna koncovky pro nabíječky, anebo vůbec vývoj příslušenství, které je kompatibilní jen s některými modely. 

Nejextrémnějším případem je, když výrobce naprogramuje do svých výrobků přesnou životnost. "Na internetu najdete příliš mnoho až příliš reálných svědectví, než aby to nebyla pravda," řekl Toni Conde, odborník na multimédia a komunikaci, který přednáší na Švýcarském federálním technologickém institutu EPFL v Lausanne. 

"Někteří výrobci paměťových karet pro fotoaparáty nebo telefony omezují počet možných snímků nebo nahrávek. Překročíte určitou kvótu a karta bude nepoužitelná. Totéž platí pro tiskárny. Některé jsou naprogramované, aby přestaly tisknout po určitém počtu výtisků," dodal Conde. 

V únoru 2011 francouzsko-německá televizní stanice Arte odvysílala dokument nazvaný Ready-To-Toss (zralý k vyhození). V něm předvedla tiskárnu Epson, která po 18.000 kopií ukázala falešné hlášení o chybě. Japonský výrobce tehdy potvrdil: "Naše tiskárny jsou vybaveny podložkami, které absorbují přebytečný inkoust. Musejí se pravidelně měnit, aby správně fungovaly. Pokud ne, hrozí v nejhorším případě skvrny na nábytku či koberci. Proto mají naše tiskárny počítadlo, které kontroluje jejich stav. Když je třeba podložku vyměnit, není možné dál tisknout." Dokud je tiskárna v záruce, je výměna zdarma. Pak stojí v přepočtu zhruba 700 korun

Na začátku 90. let odborníci v La Bonne Combine zjistili obdobnou techniku v kávovarech. "Po 3000 kávách kávovary Jura přestaly fungovat a ukázaly zprávu, že je čas na údržbu," řekl Inaebnit. "Později to firma Jura změnila, aby chybové hlášení provoz kávovaru neblokovalo. Ale jisté je, že výrobci tohoto druhu přístrojů sázejí na naivitu některých zákazníků a zobrazují hlášení, která nejsou vždy relevantní." 

Od některých výrobců je pro změnu velmi těžké získat náhradní součástky. "Před časem jsme objednávali náhradní díly od výrobce televizí. Stály nás asi 300 dolarů (zhruba 6000 korun). Omylem na nich ale dodavatel nechal cenovky pro Slovensko, na kterých bylo... 60 eur (78 dolarů)," dodal Inaebnit. "Občas prostě udělají cokoli, aby nás od opravy odradili."


Čtěte více:

Kurvítkonomie
28.02.2011 18:14
HN nedávno přinesly hezký text o takových zvláštních součástkách, kter...
Čínské kurvítko
06.04.2011 18:06
Když se nějaká teze stane obecně přijímanou pravdou, je dobré se mít n...
Kurvítka v akci
21.03.2012 17:19
Významnou brzdou růstu ekonomik a možná i dalšího růstu cen rizikových...

Váš názor
  • Dobrý článek k věci.
    18.10.2012 10:11

    EU by měla nařídit prodloužení záruky na 5 let.Bylo by to dobré.Ale ceny výrobků by šly asi 50% nahoru,aby pokryly servisní náklady.Navíc by to snížilo zisky firem a poškodilo ekonomiku číny.:) Takže by byla nová hospodářská krize.
    ?
    • Re: Dobrý článek k věci.
      18.10.2012 14:53

      At zkrátí pracovní týden! Když vše dělají stroje, tak nemusí do práce lidi.
      Ohne
    • Re: Dobrý článek k věci.
      18.10.2012 10:28

      klidne zaplatim o 50% více, pokud to vydrží 2,5krát déle. Je přece příšerně krátkozraké spotřebovávat materiálové zdroje na něco co vydrží 2 roky a je z toho odpad. Ale pravdou je, ze je to důsledek krize z nadvýroby..
      kytovec
      •  
        18.10.2012 10:31

        ... a toho, že vytváření pracovních míst se stalo zaříkávadlem - viz předvolební kampaň v zámoří.
        Kalka.
        •  
          18.10.2012 10:44

          no, ti naši sódruzi z plakátů taky slibují vytvoření 200.000 pracovních míst :-)) Ovšem při přelidněnosti a automatizaci výroby všeho se ani nedivím. To mizivé procento produktivních lidí se snaží ubránit ještě jakš takš vlastní činnost. Až za nás budou dělat všechno roboti, stanou se z nás roboti :-))
          Jesse
          • bože to je výplod Jesse
            18.10.2012 13:20

            ...stanou se z nás roboti ... hahaha
            Bob
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university