Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyhazovy v USA na tříletém vrcholu. Evropa bude následovat

Vyhazovy v USA na tříletém vrcholu. Evropa bude následovat

25.10.2012 16:14
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Automobilka Ford a chemický gigant Dow Chemical se přidaly do zástupu společností, které hodlají propustit tisíce lidí, jelikož pro ně kvůli zpomalení růstu ve Spojených státech a prohlubující se recesi v Evropě nemají práci.

Americké a kanadské firmy od prvního září ohlásily plány na zrušení přes 60 tisíc pracovních míst doma i v zahraničí. Jedná se o největší dvouměsíční pokles od začátku roku 2010. Za prvních devět měsíců letošního roku se celkový počet vyhazovů vyšplhal na 158 tisíc, oproti 129 tisícům ve stejném období loni.

Ford poprvé za deset let zavírá výrobní linku v Evropě. V továrně v belgickém městě Genk, která je od včerejška na odpis, pracuje 4500 zaměstnanců, přičemž u subdodavatelů zřejmě přijde o práci dalších 5000 lidí. V Británii Ford uzavře další dvě továrny v Southhamptonu a Dagenhamu, půjde zejména o přesun výroby dodávkových vozidel. To bude znamenat zánik dalších 1400 míst dle Fordu, dvou tisíc pracovních míst dle odhadu britských odborů. Ford tak notně přidá k víc jak 5500 zaměstnancům, kterým od minulého týdne plánují dát sbohem Dow Chemical, DuPont a Advanced Micro Devices (AMD). Americký výrobce spotřebního zboží Colgate-Palmolive dnes oznámil, že během čtyř let sníží svou pracovní sílu zhruba o šest procent. O práci tak přijde přibližně 2300 lidí.


Snižování personálních stavů přichází v době, kdy většina firem na Wall Street ohlašuje horší než očekávané výsledky za třetí kvartál. „Společnosti nechtějí navyšovat skladové zásoby a raději zeštíhlují a škudlí, dokud nebudou lépe vědět, jak bude vypadat následující rok,“ tvrdí Janna Sampson z fondu Oakbrook Investments. Podle ní se korporátní sektor bojí, že hospodářské oživení se zadrhává. Z 204 společností na indexu S&P 500, které už reportovaly kvartální výsledky, jich 120 zaostalo za odhady analytiků.

Výsledková sezóna se zatím odvíjí podobně jako před třemi měsíci, což podle analytiků zvyšuje šance na další propouštění. Zaostávání za odhady je „zaručený recept na růst vyhazovů, jelikož firmy okamžitě jednají, aby akcionářům ukázaly, jak zodpovědné jsou,“ myslí si John Challenger z personální agentury Challenger, Gray & Christmas v Chicagu.

Ze sektorů se na čelo pomyslného žebříčku „zeštíhlovačů“ s 41 tisíci vyhazovy dostala výroba hardwaru a IT technologií. Jen Hewlett-Packard se chce zbavit 29 tisíců lidí. AMD, druhý největší výrobce procesorů na světě, propustí 15 % personálu – kolem 1600 lidí. Na druhé místo v sektorech se tlačí banky s víc než 19 tisíci plánovanými vyhazovy.

Americké společnosti se přizpůsobují měnícímu se prostředí v Evropě sužované dluhovou krizí. Výrobce hygienických a zdravotnických potřeb Kimberly-Clark tento týden oznámil redukci výrobních a administrativních kapacit, jelikož se stahuje z trhu plenek v západní a střední Evropě (s výjimkou Itálie) a hodlá se koncentrovat na rychleji rostoucí regiony. Ford by krom belgické továrny měl do roka zavřít provoz v Southamptonu. Alespoň to tvrdí dva nejmenované zdroje agentury Bloomberg.

Rozsáhlému propouštění se nevyhnou ani významní zaměstnavatelé ze západní Evropy. Od začátku roku plány na redukci personálního stavu alespoň o 1000 lidí oznámilo 47 společností. Loni to za stejné období bylo 32 firem.

Francouzský výrobce komunikačních technologií Alcatel-Lucent, jehož akcie se propadly na 20leté minimum, minulý týden ohlásil propouštění 5500 lidí, z toho 1400 ve Francii. Nizozemský žárovkový gigant Philips v rámci úspory 300 mil. EUR eliminuje 2200 pracovních pozic. Zeštíhlovací kůra čeká i německý strojírenský kolos Siemens, jehož vedení zatím vytipovalo 8000 pozic na zrušení, přičemž do konce roku by se toto číslo podle nejmenovaného zdroje mohlo vyšplhat na 10 tisíc.

„Fungujeme ve světě, v němž je poptávka stále velmi slabá,“ prohlásil výkonný ředitel společnosti Whirlpool Jeff Fettig. Největší světový výrobce bílé techniky vylepšil prognózu letošního zisku i díky 5000 lidí, které loni propustil.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters) 


Čtěte více:

Ford čeká letos v Evropě ztrátu přes miliardu dolarů, zahájil kroky k úspoře nákladů
26.09.2012 9:13
Americká automobilka Ford Motor nabídla několika stovkám zaměstnanců v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data