Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
El-Erian: Postřehy ze Sandy

El-Erian: Postřehy ze Sandy

31.10.2012 12:36
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Známý investiční stratég Mohammed El-Erian z dluhopisového fondu Pimco na svém blogu zhodnotil dopady superbouře Sandy, která ochromila východní pobřeží Spojených států, včetně Wall Street.

Největší škody může živel napáchat v individuálních sektorech, v jejichž rámci se mohou objevit jasní vítězové a poražení. Některé segmenty se potýkají s radikální redukcí poptávky, jejíž zotavení bude trvat delší dobu. Jako příklad El-Erian uvádí letecké společnosti, další dopravce a část maloobchodu ve vybraných městských aglomeracích. Dvě třetiny rafinerií v oblasti jsou mimo provoz a dodávky benzínu, dieselu a leteckého paliva téměř ustaly. Šéf BP Robert Dudley ale včera s odvoláním na efektivní distribuční systém na východním pobřeží prohlásil, že zásobování bude rychle obnoveno.

Některé podniky utrpěly velké škody, u nichž nelze počítat s plnou kompenzací z pojištění, což se podepíše na provozních výsledcích. Nejhůř na tom budou nepojištěné menší firmy a jednotlivci. Vyplacení pojistného, i když jen částečné, se zase negativně odrazí v čistém zisku pojišťoven, amerických i zahraničních.

Některé firmy na bouři naopak vydělají, hlavně v segmentech, které budou dodávat zboží a služby potřebné k rekonstrukci domů, silnic, infrastruktury a komerčních prostor.

Co se ekonomiky jako celku týče, po počátečním negativním efektu, který by měl trvat několik týdnů, by měl konečný dopad na HDP podle El-Eriana být smíšený až mírně pozitivní. Okamžitý pokles HDP a zničený fyzický majetek za čas vykompenzuje zvýšená ekonomická aktivita. Podpory se tak dočkají vybrané komponenty agregátní poptávky.

Dále je podle investičního guru nejasné, jakou roli bude při odstraňování následků hurikánu hrát fiskální politika. Klasicky by se dalo očekávat, že federální, státní a místní úřady zvýší výdaje, obzvlášť na obnovu poničené infrastruktury. Vládní pomoc nepojištěným a ohroženým podnikům a jedincům se v minulosti ukázala velmi užitečná při kompenzaci negativních sociálních a hospodářských dopadů. Jenže veřejné finance jsou pod tlakem a centrální banka drží sazby už několik let na nule, což omezuje její manévrovací prostor, pokud nechce sahat po ještě nekonvenčnějších nástrojích. El-Erian proto očekává, že v čele obnovy půjde soukromý sektor, což povede k jejímu rozmělnění a roztažení do delšího časového období.

Konečně se El-Erian domnívá a doufá, že následky běsnění hurikánu pohnou Kongres k činům, a to nejen v otázkách dodatečných výdajů na rekonstrukci, ale hlavně v boji proti pádu z fiskálního útesu. Závažnost situace by měla americké zákonodárce po delším otálení přimět k soustředěnému a smysluplnému zásahu ve prospěch zodpovědné fiskální politiky.

Bouře Sandy zasáhla oblast, která se na americkém hospodářství podílí zhruba deseti procenty. Americký prognostický ústav IHS Global Insight ve své první prognóze odhaduje, že hurikán za sebou nechal škody na majetku v hodnotě kolem 20 miliard dolarů a na zmařených obchodech ve výši deseti až 30 miliard dolarů.

Podle odborníků Sandy v krátkodobém horizontu může růst ekonomiky ztratit 0,6 procentního bodu v posledním kvartále letošního roku. Obchodní ztráty zaznamenají hlavně aerolinky, které musely rušit lety, a maloobchodníci. Z dlouhodobého hlediska ale hurikán jen stěží ovlivní vývoj největší ekonomiky světa. Její lehké zpomalení provázené zvýšením cen paliv v následujících týdnech vykompenzuje rekonstrukce a opravy škod. 

 
(Zdroje: CNBC, Bloomberg, čtk)


Čtěte více:

Bouře Sandy na východě USA ochromila rafinérie i energetiku. Wall Street i dnes zůstane uzavřena
30.10.2012 8:34
Nejméně 16 mrtvých po sobě zanechala "superbouře" Sandy, která v pondě...
Sandy odstřihla od proudu 8 milionů lidí. Otestuje nejstarší americkou jadernou elektrárnu a další bloky na východním pobřeží
30.10.2012 12:21
Hurikán Sandy, který do včerejška řádil jako největší tropická bouře n...
Wall Street odolala hurikánu, zítra obnoví obchodování
30.10.2012 16:49
Provozovatel americké burzy cenných papírů na Wall Street po dvou dnec...

Váš názor
  • Nesmysly od Pimp-co - jako vždy
    31.10.2012 22:14

    Kdo chtěl cestovat, tak prostě poletí později. Kdo není pojištěn, dostane náhradu od federální vlády, protože událost byla prohlášena za katastrofu. Nářky Wall Street jsou také nesmyslné - prý 30 mld. ztráty v obchodech. (To potom přicházíme každý víkend o 60 mld.) Cena ropy se ani nehnula, akcie nezareagovaly vůbec. Tedy - mnoho povyku pro nic. Americká ekonomika je tak silná, že i takovouto katastrofu lehce zvládne - za měsíc po ničem nebude ani stopa. (Skutečné škody se pravděpodobně pohybují střízlivě někde mezi 10-15 mld. USD - prkotina.) USA nejsou ČR, kde by se nad tím plakalo 10 let.
    Dan
  • nesouhlasím
    31.10.2012 13:50

    vliv bouře bude an US ekonomiku bude pozitivní, protože do likvidace následků přesune neproduktivní peníze
    lime
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data