Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sandy odstřihla od proudu 8 milionů lidí. Otestuje nejstarší americkou jadernou elektrárnu a další bloky na východním pobřeží

Sandy odstřihla od proudu 8 milionů lidí. Otestuje nejstarší americkou jadernou elektrárnu a další bloky na východním pobřeží

30.10.2012 12:21, aktualizováno: 30.10. 14:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Hurikán Sandy, který do včerejška řádil jako největší tropická bouře nad Atlantikem, podle posledních agenturních zpráv odříznul od elektřiny již 8 milionů Američanů, má na svědomí nejméně 16 obětí a škody podle prvních odhadů přesáhnou 20 mld. USD. Dnes navíc Sandy nejspíš zasáhne víc než deset amerických jaderných reaktorů. Na nejstarším z nich, v jaderné elektrárně Oyster Creek v New Jersey, bylo kvůli zvyšující se hladině moře vydáno varování druhého stupně (na stupnici do čtyř). Voda by prý mohla zasáhnout vodní čerpadla, která ochlazují například bazén s vyhořelým jaderným palivem, nebo přerušit napojení na vnější zdroje elektřiny. Podle předpovědi počasí by hladina moře měla začít pomalu klesat. I tak se bude jednat o největší zkoušku americké jaderné energetiky od zemětřesení a tsunami, které před rokem a půl způsobily výbuch na jaderné elektrárně Fukušima v Japonsku.

Oyster Creek, provozovaná společností Exelon, byla již před nástupem hurikánu odstavena kvůli výměně paliva. Situaci na místě, stejně jako v dalších potenciálně ohrožených elektrárnách, monitorují inspektoři z Komise pro regulaci jaderné energetiky (NRC) se satelitními telefony. V Oyster Creek běží dieselové generátory, které se automaticky spustily po výpadku transformační stanice, přes niž je provoz napojen na rozvodnou síť.

„Některé elektrárny pravděpodobně ztratí přístup k elektřině ze sítě, možná na delší dobu. Není to nic neobvyklého a energetické společnosti na to byly upozorněny, což se ve Fukušimě nestalo,“ tvrdí bývalý komisař NRC Peter Bradford. Podle něj se také díky Fukušimě dostalo energetikům včasného varování před rozsáhlými povodněmi, takže by měli být solidně připraveni. 

 
O tom, že nejsou ohroženy zdraví ani bezpečnost veřejnosti, v prohlášení ujistila i společnost Exelon. Její elektrárna je prý „robustním a opevněným provozem, schopným ustát nejtěžší povětrnostní podmínky.“

Oyster Creek je nejstarší dosud fungující jadernou elektrárnou ve Spojených státech. Sestává z jediného bloku s lehkovodním vroucím reaktorem BWR o kapacitě 614 megawattů. Jeho stavba začala 15. prosince roku 1964, blok byl spuštěn 23. září 1969 a do plného provozu byla uveden 1. prosince téhož roku. Provoz elektrárny se podle oficiálních zpráv obešel bez významnějších incidentů kromě úniku malého množství tritia.

V roce 2009 získal Exelon novou licenci od NRC, která mu umožnila využívat elektrárnu až do roku 2029. Průzkum stavu reaktoru a chladících zařízení, který vydání povolení předcházel, trval pět let. Místní úřady v New Jersey však měly své vlastní požadavky, jako byl například dodatečný systém chlazení. Nakonec byl dohodnut kompromis – Exelon ukončí provoz po 10 letech místo po 20 letech a regulátoři nebudou další investice požadovat. Oyster Creek by tak měla být odstavena v roce 2019, po 50letém výročí spuštění.

Krom Oyster Creek jsou v pohotovosti inspektoři v elektrárnách Salem a Hope Creek v New Jersey, které dohromady zásobují 3 miliony domácností. Regulátoři jsou připraveni reaktory odstavit, pokud rychlost větru překročí 120 km/h nebo pokud na blízké řece Delaware překročí hladina normální úroveň o víc než tři metry. Jaderná elektrárna Calvert Cliffs v Marylandu zatím běží na plný provoz, což stačí pro zaopatření milionu domácností. NRC bloky odstaví za stejných podmínek jako v New Jersey. Kvůli přerušení vnějších dodávek elektřiny již byl odstaven jeden z bloků na elektrárně Indian Point u New Yorku.

Podle analytiků bude výpadek externích dodávek elektřiny, s jejíž pomocí se ochlazují reaktorová jádra a vyhořelé palivo, testem dodatečných bezpečnostních opatření učiněných po nájezdu tsunami na břehy Japonska, který vyřadil nouzové dieselové generátory ve Fukušimě. Podle Arthura Motty, šéfa Institutu jaderného inženýrství na Pennsylvania State University, jsou americké jaderné elektrárny na hrozby typu Sandy dobře připravené. „Co se srovnání rizik týče, je jaderná elektrárna bezpečnější než většina ostatních věcí kolem,“ tvrdí Motta.

„Všechny elektrárny disponují povodňovou ochranou nad hranicí předpokládané síly hurikánu a klíčové komponenty a systémy jsou uchovávány ve vodotěsných budovách, schopných ustát vítr a povodně o síle hurikánu,“ stojí v prohlášení NRC.

Loni, kdy Spojené státy zasáhl hurikán Irene, stálo větrnému živlu v cestě 14 jaderných reaktorů. Některé byly pro jistotu úplně odstaveny, jiné běžely preventivně se sníženým výkonem. 

(Zdroje: Bloomberg, NRC, Atominfo.ru, ČTK)


Čtěte více:

Spojené státy dnes zasáhne hurikán, Wall Street zůstává uzavřena
29.10.2012 8:27
Hurikán Sandy má podle odborníků zasáhnout východní pobřeží Spojených ...
Hurikán Sandy, prezidentské volby, otázka Řecka a Španělska, další vlna snižování sazeb...témata pro tento týden (video)
29.10.2012 14:37
Tento týden je na programu několik důležitých makrodat, které vyjdou p...
Bouře Sandy na východě USA ochromila rafinérie i energetiku. Wall Street i dnes zůstane uzavřena
30.10.2012 8:34
Nejméně 16 mrtvých po sobě zanechala "superbouře" Sandy, která v pondě...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m