Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas získal podporu daňovému balíku a vládě. Část

Nečas získal podporu daňovému balíku a vládě. Část "rebelů" složila poslanecký mandát

06.11.2012 18:16, aktualizováno: 7.11. 10:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas dosáhl dohody s rebelujícími poslanci z řad Občanské demokratické strany o vládním úsporném balíčku. Ten vláda spojila se žádostí o vyslovení důvěry v Poslanecké sněmovně Parlamentu. "Ano, mám (dohodu)," uvedl premiér Nečas pro iDnes. Je tak pravděpodobné, že koaliční vláda ODS, TOP09 a LIDEM přečká středeční hlasování ve Sněmovně.

"Rebelující" poslanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř složili před dnešním hlasováním mandát, jak oznámili večer. "Nechceme nástup komunistů k moci," oznámil na tiskové konferenci "rebelů" Tluchoř. Poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla podpoří vládní daňový balíček, tedy sazby 15 a 21 procent. O daňovém balíčku budou poslanci hlasovat zítra od 09:00.

Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci od 18:40 uvedl, že nebyl nalezen kompromis mezi poslaneckých klubem ODS a skupinou poslanců s jiným názorem a ti měli dvě volby: podřídit se stanovisku Kongresu ODS a tedy většině, nebo složit mandát. "Věřím, že jejich rozhodnutím je konflikt uvnitř poslaneckého klubu ODS ukončen," uvedl Nečas. Na místo tří odchozích poslanců mají nastoupit tři noví ze středočeské ODS. Všichni "rebelové" mají zůstat v ODS, uvedl premiér.

Lídři koalice si na večerní schůzce potvrdili, že vládní tábor má ve Sněmovně dostatek hlasů prosadit daňový balíček a normy vrácené Senátem. "Pan premiér nás informoval o tom, že ODS dodrží koaliční dohodu a má dostatek hlasů, aby schválila konsolidační balíček takřka ve vládní podobě," řekl ČTK předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Vypadnou jen změny v příspěvcích na bydlení. "Ujasnili jsme si také, že máme dostatek hlasů i pro ostatní zákony vrácené prezidentem nebo Senátem," dodal. Jde například o církevní restituce a o prováděcí zákon k důchodové reformě.

Směrem ke státnímu rozpočtu pro rok 2013 premiér Nečas uvedl, že podpora daňového balíku umožní vrátit se k návrhu, velmi blízkému návrhu původnímu (tedy nikoli se škrty 41 mld. Kč na výdajové i příjmové straně). Upraven ale musí být o novou makroekonomickou prognózu, dodal premiér.

ODS dnes měla hledat kompromis o daňovém balíčku na jednání poslaneckého klubu. Rebelové ale nedorazili. Od té doby probíhalo jednání v kuloárech sněmovny, uvedla ČT s tím, že hlavním vyjednavačem za ODS byl první místopředseda strany Martin Kuba.

Nový první místopředseda strany Martin Kuba novinářům potvrdil, že se skupinou poslanců jednal a snaží se najít kompromisní řešení. "Já jsem se bavil s některými lidmi, kteří mají jiný názor, nerad bych se motal ve slovech rebelové, nerebelové. Jsou to poslanci, kteří mají prostě v rámci ODS jiný názor. Tak jsem si ho poslechl a snažíme se najít v rámci ODS kompromisní řešení," řekl Kuba.

Šest poslanců vládní ODS dosud odmítalo balíček podpořit, zejména kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. Sám premiér Nečas žádné podrobnosti dohody neuvedl. Poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla a Jan Florián dosud trvali na tom, že nepodpoří vládní daňový balíček v případě, že z něj nebude vypuštěn návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty oproti letošnímu roku. Nyní jsou sazby na úrovni 14 a 20 procent, putovat měly o procento výše na 15 a 21 procent.

Bývalý ministr školství Josef Dobeš (zvolen za VV) řekl, bude hlasovat s vládou a daňový balíček podpoří, tím i důvěru kabinetu Petra Nečase. Krok zdůvodnil "pučem" v ODS proti Nečasovi. "Když si mám vybrat v osobním souboji mezi Petrem Nečasem a Petrem Tluchořem, tak si vybírám Petra Nečase," uvedl Dobeš. Následně se večer rozhodl vystoupit z poslaneckého klubu Věcí veřejných. "Osobně jsem asi v půl osmé oznámil předsedkyni poslaneckého klubu, že z něho vystupuji. Je to mé osobní rozhodnutí a členové Věcí veřejných musí chápat mé důvody," řekl Dobeš.



(Zdroj: iDnes, ČT)


Čtěte více:

Kalousek: TOP 09 odejde z vlády, pokud neprojde ekonomický balíček
29.10.2012 8:31
Pokud Poslanecká sněmovna neschválí ekonomický balíček v navržené vlád...
Nečas pokračuje v čele ODS, prvním místopředsedou Kuba
05.11.2012 8:18
Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. Na stranickém kongresu...
Gregor (MF): Možný nižší rating kvůli nestabilitě by zvýšil výdaje rozpočtu o 10 miliard korun
05.11.2012 9:12
Případné snížení ratingu ČR, které hrozí kvůli politické a ekonomické ...
Rozpočet
05.11.2012 10:52
Nový návrh státního rozpočtu, který dnes odpoledne projedná vláda, poč...

Váš názor
  • zmatky kolem DPH
    13.12.2012 13:02

    Firma DATART skončila loňský rok se ztrátou (7,3 mio). Stejně jako množství jiných firem. A i kdyby měly v budoucnu zisky, budou si jen odmazávat ztráty a stejně nebudou platit žádné daně. Od VM (a jeho poradce MŠA) prostřednictvím jeho hlásné*trouby jsme se tu totiž dozvěděli že plátci DPH neplatí DPH, jelikož je platí neplátci DPH, osoby k dani nepovinné. Na důkaz dobré vůle a vzhledem k zdánlivě nevyvratitelným argumentům MŠA (DPH uvedené na účtenkách a faktůrách) jsem zahájila iniciativu za zdanění plátců DPH, ale po dalších konzultacích, návštěvě na FÚ, kde mi potvrdili, že většina plátců DPH je v dani z příjmu ve ztrátě, budu muset věci přehodnotit. Vzhledem k naprosté finanční a matematické negramornosti, která vládne i v nejvyšších patrech a zrovna se projevuje také spory o vzorec výpočtu podílu neplatných hlasů podpory presidentským kandidátům, není toto lavírování odpovědných činitelů ničím překvapivým. Jsem neustále v jednání a konzultacích s EU-zahraničím. O mezivýsledcích budu i nadále informovat.
    Kalka.
  • Rozpočet zachráněn!
    11.12.2012 17:19

    Pod tíhou rup*hejových argumentů jsem nucena přiznat, že plátci DPH DPH neplatí, anóbrž ji platí neplátci DPH. A jelikož plátci DPH většinou platí daň z příjmu jen minimální, či jsou dokonce často v záporu, zakládám Iniciativu za zdanění podnikatelů, plátců DPH, kteří evidentně neplatí v této tak těžké době téměř žádné daně. Kalouskovi, který se neustále nemůže dopočítat peněz do rozpočtu, zřejmě z důvodu totální finanční negramotnosti vlády a parlamentu nikdo neporadil, že by ty chybějící peníze mohl lehce získat zdaněním podnikatelů - plátců DPH, tedy faktických neplátců DPH. Je to přece nehoráznost, když se tito plátci DPH, kteří DPH neplatí, téměř vůbec nepodílejí na nákladech státu a jen si užívají značných požitků bez DPH! Žádám veškeré diskutanty, kteří se tak obětavě a usilovně účastnili našeho sporu, aby mne svým podpisem podpořili v mé iniciativě na záchranu rozpočtu, výdajů na vědu, školství, kulturu, zdravotnictví, jakož i na policii, hasiče atd. Přicházejte s vlastními iniciativními návrhy, co ještě se s penězi, které se získají zdaněním plátců DPH, dá pořídit. Další informace vbrzku na webových stránkách izzp.eu
    Kalka.
    • Re: Rozpočet zachráněn!
      12.12.2012 11:30

      Vážení horliví a obětaví diskutanti, Iniciativa za zdanění plátců DPH je založena! Včera večer jsem se setkala s jedním svým sousedem, zatím na zdejším fóru na vlastní žádost nejmenovaným prominentím členem nervu, a vylíčila jsem mu zaujatý boj MW*RH, MŠA a pár dalších zélotů za uznání plátců DPH jakožto neplátců a osob k dani z př.h. nepovinných jakožto plátců DPH. Nejdřív nebyl mému přesvědčování nakloněn, tvrdil, že Kalousek už má na příští rok nachystánu mohutnou ofenzívu proti neplatičům DPH - osobám k DPH povinným. Těch prý je víc než 30 tisíc a na DPH státu dluží víc než 70 miliard korun (roční výběr DPH odhadován na 279 md). Argumentoval, že Kalousek už má připravenu 'černou listinu', podle které každý, kdo bude nakupovat zboží či služby, má povinnost si zkontrolovat, zda zvedená firma z jeho nákupu DPH platí. Ručí totiž osobně za jí nezaplacené DPH a zaplatí ho znovu - tentokrát státu. Po takovémto vyhýbání jsem zaútočila přímo. Předvedla jsem mu na radu MŠA*MW*RH účtenky, jasně dokazující, že DPH přece platí osoba k dani nepovinná. Nejdřív sice chtěl oponovat, ale když jsem mu ukázala fakturu za plyn, vzdal to. S mým názorem, že je pouze třeba zdanit plátce DPH aka neplátce DPH a bude v této naší zemi vládnout Friede, Freude, Eierkuchen, se nakonec se mnou ztotožnil. Prý to hned dá dál. Konal evidentně rychle. Už v ranních zprávách se všichni zdejší zéloti mohli doslechnout, že vláda připravuje velké zdanění podniků. Hurá! Vaše přesvědčování padlo na ornou půdu!
      Kalka.
  • Rekapitulace
    07.12.2012 21:38

    DPH - dne třicátého šestého. VM*RH si myslí, že kafe nebo jogurt je obchodní jmění. A že koupě je zdanitelné plnění...
    Kalka.
  • DPH - den 26.
    27.11.2012 8:53

    Zdejší lítý boj o poplatnictví daně osob k dani nepovinných se dostává do další pětadvacítky. Na diskuzi k čezu už denně do dnešního dne používají zdejší finanční odborníci vedení vm*rh zbraně nejtvrdšího kalibru, aby dokázali jedné babičce, že platí DPH. Podle svorného názoru zdejších dlouholetých diskutantů, na slovo vzatých ekonomických expertů jako Střelec, Brutus, Džordžo, podporovaných Petrem666 a OH171 jakož i dalšími kapacitami, schopnými analyzátory nejen účtenek, faktur, ale i zákona o DPH včetně jeho výkladů, se běžný koncový zákazník při platbě v zařízení plátce DPH automaticky stává poplatníkem DPH a toto DPH platí. Již mi bylo Džordžem vysvětleno, že nachlazený norský turista koupivší si v Tesku na cestě na Staromák pouze 1 balíček papírových kapesníčků, stává se automaticky českým daňovým poplatníkem, jelikož nebude za tuto položku při výjezdu u naší krásné země požadovat vrácení DPH. Nestane se tak však podle Dž. i rup*heje s oproti stejnou věc na stejném zakoupivším si čínským turistou, na němž každý pokladník plátce DPH v Česku zřejmě pozná, že to není v Praze s přechodným povolením k pobytu žijící občan Číny. Českým daňovým poplatníkem prý takovýto čínský turista není.
    Kalka.
    • Re: DPH - den 26.
      27.11.2012 9:48

      Já ale DPH neplatím. Co s tím mám dělat?:-))) Je sice fakt, že na účtence mám výši DPH vytištěnou, ale to je asi tak všechno. Může mi někdo poradit, kam to DPH mám jít zaplatit?:-))))
      Jesse
      •  
        27.11.2012 9:59

        nikam lamo..uz jsi ho zaplatil pokud drzis uctenku ke je dph vycisleno
        OPTIMISTA
        •  
          27.11.2012 10:02

          No, zvaž napřed následky, než něco napíšeš:-) Pokud podle tebe platím DPH já, co pak dělá prodejce, který je plátce DHP oficiélně? To jako zaplatí podruhé?:-)))) Já za něj provést tu transakci nemohu ze zákona. To přece musí udělat on:-)))) S vámi natvrdlíky je tady ale švanda :-))))
          Jesse
          •  
            27.11.2012 10:08

            nechci a nebudu se zapletat do teto nesmyslne diskuze.muj nazor je ze takhle rozvijet tuto debilni diskusi kde se jen da je radno debilnim diskuterum... timto tedy slibuji ze uz to jde kolem mne...a to velkym obloukem..zdravim diskutery nadale pokracujici a preji Bozi shovivavost jejim mozeckum...tecka
            OPTIMISTA
            •  
              27.11.2012 10:16

              Tahle diskuze má ovšem smysl. Když 95% zmanipulovaných spotřebitelů tvrdí nesmysl a neví že se mýlí... a 5% lidí má pravdu, nelze podle toho usuzovat, že 5% lidí se mýlí jen proto, že 95% lidí je ve shodě.
              Jesse
            • Optimista
              27.11.2012 10:11

              Poslyš, jsi poplatníkem DPH?
              Kalka.
              • Re: Optimista
                27.11.2012 10:13

                napsal jsem ti jiz...odmitam se ucastnit teto diskuse... je nesmyslna...debilni...ZBYTECNA...ponizujici..trapna..
                OPTIMISTA
              • Re: Optimista
                27.11.2012 10:13

                Či z jakého jiného titulu to DPH platíš?
                Kalka.
                • ReRe: Optimista
                  27.11.2012 10:14

                  Stačí tvůj mozeček na odpověď na takovouto otázečku?
                  Kalka.
                  •  
                    27.11.2012 11:03

                    chces me urazet ????chces polemizovat o mem mozecku ??? v tom pripade tahni do hajzlu..
                    OPTIMISTA
                  • OPTIMISTA
                    27.11.2012 10:16

                    Zřejmě ne... Ponižující a trapná by měla být pro vm*rh a spol ;-)))
                    Kalka.
                    • Re: OPTIMISTA
                      27.11.2012 10:48

                      Být Tebou Kalko, tak se vyseru na mě i na DPH, ju?
                      Velkamedvědice
                      • Velklamedvědice
                        27.11.2012 10:51

                        Tak tě tvá vzdělaná manželka konečně poučila? Vzdáváš to? Učiň oficiální prohlášení!
                        Kalka.
                        • Re: Velklamedvědice
                          27.11.2012 10:59

                          V celém světě mír a klid. Nech mně družko taky být!!!
                          Velkamedvědice
                          • vm
                            27.11.2012 11:04

                            Ale kdež, tohle má být rezignační prohlášení? Takhle se nadále asi družit nebudeme moct... DPH bude stále mezi námi... Pěkný den!
                            Kalka.
        • O.
          27.11.2012 10:02

          Výborně! Vyčísleno - děláš pokroky. Stejně jako v daňovém prohlášení si musíš sám vyčíslit svou daňovou povinnost. Holt na berňáku se moc nadřít nechtěj...
          Kalka.
      • Jesse
        27.11.2012 9:58

        Jak píšu - měli bychom oslovit ministerstvo financí a jeho světově oceňovaného ministra s návrhem zřízení tisíců a tisíců registračních míst (už máme registrační poplatky, tak to snad nebude neprůchodné). Odstranění nezaměstnanosti! Podpora stavebního průmyslu a potažmo veškerých služeb, v neposlední míře i podpora koupěschopnosti obyvatelstva s následným pozitivním vlivem na růst DPH. Jediný zádrhel vidím v tom, že Kalousek si myslí, že běžní zákazníci DPH neplatí a že to tak vyhovuje. Zkusme ho přesvědčit o opaku!
        Kalka.
        • Re: Jesse
          27.11.2012 9:59

          ...na růst HDP - no ale on by ten výběr DPH taky vzrostl ;-)))
          Kalka.
    • Re: DPH - den 26.
      27.11.2012 9:42

      ještě jsem zapomněla připomenout, že ke zdejší podnětné diskuzi o DPH přispěl svou troškou do mlýna i zdejší věhlasný děděk prý "vševěd". i když mu nelze upřít jistou schopnost dedukce. viz: "Zákon nařizuje vybírat dph od každého ,kdo si od plátce dPH něco koupí.(jinak by kvůli tobě a dalším podobným muselo být na FU 1000x víc lidí )" (20.11.2012 22:42 ) Rozpracovala jsem jeho podnětnou myšlenku včera večer 26.11.2012 23:58 na čezu "...Samozřejmě, že vrátí cizinci DPH, které mu zaplatil či zaplatí plátce DPH. Co jiného? Zákazník DPH neplatí. Je to tak konstruováno. A ne špatně. Jak by to vypadalo, kdyby se měl každý registrovat k DPH? Ale vlastně - v dnešní době by to mohlo vyřešit nezaměstnanost cobydup. Enormě by se zvětšily finanční úřady - podpora stavebnictví a tím další sektory služeb. Všichni propuštění úředníci, bankéři a finanční analytici by už nemuseli shánět práci, ale registrovali by plátce DPH, konečné zákazníky. Se všemi důsledky - vyvařovny pro registrátory plátců DPH - nebo by se vám líbili radši poplatníci DPH? Kolem toho zase služby a služby pro již zaměstnané pracovníky ve službách - prostě ráj. Registrací DPH poplatníků k neutuchajícímu blahobytu! Kalka
      Kalka.
    • Nelži
      27.11.2012 9:09

      Kurvo prolhaná. Nejméně dvakrát jsem napsal, že cizí státní příslušníci poplatníky nejsou.
      ..
      • Re: Nelži
        27.11.2012 9:20

        Ohoooo - takový kalibr hned po ránu ;-))) Jak pozná pokladní v Tesku, že němá chorvatská turistka není poplatnicí DPH? Platí přece stejně jako já u plátce DPH, čímž se já stávám podle tebe poplatnicí DPH. Proč se ona nesmí stát českou dańovou poplatniocí? Nejsi rasista?
        Kalka.
        •  
          27.11.2012 9:28

          Aby se to celé nekomplikovalo a pokladní nemusela nic zjišŤovat, zaplatí DPH každý. Turisti si pak můžou o vrácení DPH při splnění podmínek požádat. Zaplacením se poplatníkem nestáváš automaticky, ale pouze v případě, že tu dań platíš důvodně. Já když zaplatím silniční dań (jsem fyzická osoba a daŇ se na mě nevztahuje) nestávám se poplatníkem ani plátcem. ty peníze mi FÚ vrátí pokud o ně požádám, pokud ne nechají si je.
          ..
          • Dž.
            27.11.2012 9:41

            OK - co však když turista nepožádá o vrácení DPH z balíčku papírových kapesníčků zakoupených v Tesku? Zůstane českým daňovým poplatníkem?
            Kalka.
            • Re: Dž.
              27.11.2012 10:41

              Kolikrát ti musím napsat že nebude poplatníkem, stačí šestkrát? Ale obávám se že když někdo něco nepochopí ani po šestém zopakování je to marný. Zde platí, co říkávala moje maminka." Čím víc se s hovnem mažeš tím víc smrdíš".
              ..
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů